Ca una dintre cele mai bune metode de aparare impotriva coronavirusului, mastile N95 sunt esentiale pentru lucratorii din domeniul sanatatii care trateaza pacienti infectati.
Sterilizarea mastilor N95 cu ajutorul cuptorului cu microunde
Desi se presupune ca mastile sunt folosite o singura data, nevoia in crestere si deficientele permanente au determinat spitalele sa incerce tehnici de sterilizare a mastilor, cum ar fi vaporizarea peroxidului de hidrogen, lumina UV si sterilizare la caldura. Un studiu recent realizat de American Society for Microbiology ofera un nou instrument de decontaminare mult mai accesibil: cuptorul cu microunde.
Cercetatorul James E. Kirby, MD, de la Centrul Medical Beth Israel Deaconess din Harvard, spune ca rezultatele studiului sunt cruciale pentru numeroasele centre de asistenta medicala care nu au sisteme de sterilizare de mare capacitate din spitale mari.
„Stiam ca exista o lipsa critica de echipament de protectie personala si masti N95 si stiam ca este nevoie de o solutie”, spune el, scrie webmd.com.
Echipa de opt cercetatori si-a propus sa ofere o metoda usoara de dezinfectare diferitelor cadre de asistenta medicala, inclusiv „practici ambulatorii, furnizori de prim rang si setari clinice la distanta”.
„Scopul acestei lucrari a fost identificarea unei metode de decontaminare generata de microunde, accesibila pe scara larga”. „In acest sens, am folosit numai obiecte obisnuite de uz casnic.”
Materialele includ apa, un recipient de sticla, plasa, o banda de cauciuc si un cuptor cu microunde de 1.100 sau 1.150 de wati. Cercetatorii au umplut recipientul cu 60 de mililitri de apa, apoi au asigurat materialul din plasa peste partea superioara a acestuia cu o banda de cauciuc. Apoi au asezat masca N95 pe plasa si au tinut-o la cuptorul cu microunde timp de 3 minute. Acesta au ucis efectiv toate virusurile, inclusiv coronavirusul, spun ei.
„Sunt lucruri simple, iar uneori lucrurile foarte simple functioneaza bine”, spune Kirby.
Metoda de sterilizare poate fi repeteta de pana la 20 de ori pe aceeasi masca
Cercetatorii au descoperit ca aceasta metoda de sterilizare ar putea fi repetata de 20 de ori pe o singura masca N95, fara a se deteriora. Chiar daca tipul de masca pe care au folosit-o avea o piesa metalica, nu au avut probleme cu incalzirea sau scanteia in timpul celor 20 de cicluri de testare, a spus Kirby.
Desi studiul a fost realizat pentru sterilizarea din spitale, Kirby nu vede niciun rau in incercarea aceleiasi metode si acasa.
O opinie recenta publicata in USA Today si scrisa de catre specialistii UCI Pierre Kory, MD si Paul H. Mayo, MD, consolideaza importanta mastilor N95 pe masura ce numarul cazurilor de coronavirus cresc. Pozitia lor se bazeaza pe dovezi emergente care arata ca coronavirusul poate fi transmis prin picaturi de aerosoli.
„Singura masca care poate preveni inhalarea picaturilor de dimensiunea aerosolului este un N95”, spun autorii.
Din cauza lipsei de N95 disponibile pentru lucratorii din domeniul sanatatii, multe persoane poarta masti de panza, care pot fi decontaminate in spalator. Dar mai multe persoane pot apela la mastile N95 pe masura ce apar mai multe cercetari despre transmiterea virusului care a dus la pandemie.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: