20 C
București
sâmbătă, noiembrie 2, 2024

Teren de la stat pentru tinerii care vor o ferma a lor. Care sunt conditiile

Planul National de Investitii si Relansare Economica, prezentat miercuri, 1 iulie, de catre Guvern, a avut in vedere anumite masuri pentru tinerii fermieri romani.

Asadar, s-a discutat despre un program prin care tinerii pana in 40 de ani primesc teren agricol de la stat, informeaza agrointel.ro. Mai multe masuri pentru dezvoltarea sectorului agro-alimentar au fost luate, dintre care amintim finantarea depozitelor de comercializare a produselor agricole, granturi de finantare pentru antreprenoriat rural si achizitia de echipament pentru irigatii si instalarea tinerilor fermieri cu teren agricol concesionat de la stat.

”Tinerilor de pana la 40 de ani, absolventi ai invatamantului de profil, care pot fi persoane fizice, titulari ai unei persoane fizice autorizate, membru si reprezentant legal al unei intreprinderi familiale, cu cota de participare la beneficii si pierderi mai mare de 50%, titulari ai unei intreprinderi individuale, asociat/actionar unic sau majoritar si administrator unic al unei societati cu raspundere limitata sau a unei societati pe actiuni, in vederea infiintarii de ferme, li se atribuie direct in concesionare numai terenuri cu destinatie agricola, libere de contract, in suprafata maxima de 50 ha, apartinand domeniului public sau privat al statului, aflate in administrarea Agentiei Domeniilor Statului” este prevederea pe care vrea sa o introduca Ministerul Agriculturii, fiind mult asteptata de tinerii care vor sa faca agricultura.

Tinerii care doresc sa isi faca ferma au la dispozitie un buget de 42 de milioane de euro

Pentru instalarea tinerilor fermieri, bugetul estimativ ar fi in valoare de 42 de milioane de euro, din care 20 milioane sunt alocate pentru tinerii romani din afara granitelor cu experienta si formare in domeniul agricol, in vederea reintoarcerii in tara.

Planul propus de guvern da posibilitatea beneficiarilor sa acceseze terenuri concesionate cu destinatie agricola, libere de contract si cu suprafete de maxim 50 de hectare, apartinand domeniului public sau privat al statului.

Programul instalarii si sprijinirii fermelor de familie este urmatorul, potrivit agrointel.ro:

  • finalizarea actelor normative in vederea infiintarii de ferme si instalarii tinerilor fermieri pana in 40 de ani in mediul rural, pe terenuri agricole concesionate in limita a 50 de hectare – 28 februarie 2020;
  • finalizarea inscrierilor in cadastru si carte funciara a terenurilor libere de contract – 30 aprilie 2020;
  • inchierea contractelor de concesiune/arendare cu tinerii fermiere – 30 iunie 2020.

Programul se deblocheaza din 15 iulie si cererile pot fi depuse pana pe 15 octombrie anul curent

Instalarea tinerilor fermieri cu varste de pana in 40 de ani se va face cu un buget de maxim 50.000 de euro pe ferma, sprijin 100% nerambursabil, informeaza agrointel.ro. Astfel, in data de 2 iulie, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anuntat ca programul „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” va fi deblocat incepand cu data de 15 iulie, urmand ca cererile sa fie depuse pana in data de 15 octombrie.

”Am lansat noi sesiuni de depunere proiecte. Avem pentru infiintarea grupurilor de producatori in sectorul pomicol 1.985.000 de euro. Avem programul privind instalarea tanarului fermier, masura ce va fi lansata in 15 iulie si pana in 15 octombrie, 42.000 de milioane de euro din care 20 de milioane, suma dedicata celor care aplica din Dispora. Acolo unde exista posibilitatea vom acorda pana la 50 ha teren”, a declarat ministrul agriculturii, scrie agrointel.ro.

Programul doreste sa incurajeze intoarcerea tinerilor din diaspora acasa. Acestia pot prelua inclusiv exploatatiile agricole de la parinti, iar daca vin cu un plan de afaceri pentru dezvoltarea agro-alimentara beneficiaza de 20 de milioane de euro.

Tinerii trebuie sa stie ca sprijinul se acorda sub forma de suma forfetara in doua transe. Prima transa reprezinta 75% din cuantumul sprijinului si se da la semnarea contractului de finantare, iar 25% din suma totala se acorda in functie de implementarea corecta a planului de afaceri, fara a depasi 3-5 ani pentru exploatatiile pomicole, de la semnarea contractului de finantare. Suma maxima de finantare este de 50.000 de euro, total nerambursabila.

Tot in Planul National pentru Investitii si Relansare Economica intra si investitii majore pentru infrastructura de irigatii. Guvernul doreste construirea Canalului Siret-Baragan, reabilitarea infrastructurii de desecare-drenaj si amenajari de combatere a eroziunii solului.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole