1.6 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Lotus de India, beneficiile senzationale ale unei plante sacre

Nelumbo nucifera, sub denumirile mai obisnuite Lotus de India, Lotus sacru, Lotus oriental, Lotus de apa, este o planta acvatica cu flori perene care se gaseste pe apa dulce. Are frunze plutitoare si planta inradacinata, creste in jur de 150 cm. Planta se ridica din rizomii care sunt plantati in sol. Multe flori petalate se dezvolta intre alb si roz. Aceste flori se ridica peste cativa centimetri pe tulpini groase deasupra apei.

Este membru al familiei Nelumbonaceae originara din Asia Tropicala si Queensland (Australia), care este cultivata pe scara larga in gradinile acvatice. Lotusul traieste peste o mie de ani. Creste intr-o temperatura calda pana la climatul tropical.

In secolul al XVIII-lea, a fost introdus in Europa ca un crin de apa, dar astazi se gaseste in toata lumea in gradinile botanice moderne. Plantele de lotus sunt cultivate de obicei in Japonia, Australia, India, China si Iran.

Floarea de lotus este considerata, de asemenea, un simbol al puritatii si frumusetii atat in ​​religiile budiste cat si in cele hinduse. Este ilustrat in imagini si texte religioase.

Toate partile plantei Lotus sunt comestibile si ofera numeroase beneficii pentru sanatate. Radacina de lotus este folosita pentru a trata diverse afectiuni pentru sanatate si pentru a adauga condimente la alimente. Este compus din mai multe vitamine, minerale si nutrienti. Datorita bogatiei in Vitamina C, organismul poate beneficia din plin de aceasta planta medicinala. Cantitatea mare de potasiu ajuta la reducerea oboselii, a problemelor cardiace, a iritabilitatii si a tensiunii arteriale ridicate. Minerale precum fierul ajuta la producerea de globule rosii. Vezi si: Uleiul esential de lotus, o incantare pentru piele si psihic

Beneficiile lotusului indian

Circulatia sangelui. Radacina de Lotus promoveaza circulatia sangelui care ajuta la cresterea oxigenarii organelor si, de asemenea, la cresterea functiilor si a nivelului de energie. Prezenta de cupru si fier in cantitate semnificativa ajuta la producerea de celule rosii din sange, scade riscul de anemie, creste fluxul de sange, precum si vitalitatea.

Influenteaza starea de spirit. Prezenta piridoxinei interactioneaza cu receptorii neuronali din creier, ceea ce afecteaza starea mentala si starea de spirit. Trateaza durerile de cap, iritabilitatea si nivelul de stres. Florile de Lotus sunt asociate cu linistea si pacea.

Flux de sange. Radacina de lotus contine potasiu in cantitate semnificativa. Potasiul actioneaza ca un vasodilatator care ajuta la relaxarea vaselor de sange, scade rigiditatea si contractia, creste fluxul de sange si scade stresul asupra sistemului cardiovascular. Potasiul este vital pentru activitatea neuronala si transporta sangele si fluidul la creier.

Reduce constipatia. Radacina de lotus este incarcata cu fibre dietetice, care usureaza miscarile intestinale. Aceasta poate vindeca constipatia, creste absorbtia de nutrienti prin secretia digestiva si gastrica a sucului, stimuleaza miscarea peristaltica in muschii intestinali si usureaza miscarile intestinale.

Activitate antioxidanta. Vitamina C este un antioxidant care se gaseste in cantitate mare. Este vital pentru formarea colagenului; mentine rezistenta si integritatea in organe, vase si piele. Imbunatateste functiile imune. In plus, Vitamina C omoara radicalii liberi din organism care duc la conditii de sanatate precum boli de inima si cancer.

Previne afectiunile cardiace. Potasiul este un vasodilatator, iar fibra dietetica are capacitatea de scadere a colesterolului. Radacina de lotus contine piridoxina care ajuta la controlul nivelului de homocisteina din sange care sunt asociate atacurilor de cord.

Regleaza greutatea. Radacina de lotus ajuta la gestionarea greutatii datorita continutului redus de calorii si cantitatii mari de fibre si nutrienti. Ofera toti nutrientii si da senzatie de satietate pentru perioade lungi de timp, ceea ce reduce sansele de supraalimentare si obezitate.

Bogat in Vitamina A. Radacinile de lotus sunt o sursa excelenta de vitamina A, care imbunatateste sanatatea pielii, a ochilor si a parului. Activitatile antioxidante previn afectiunile oculare si degenerarea maculara, accelereaza procesul de vindecare, reduc inflamatiile si bolile pielii.

Lotus de India – Utilizari traditionale

  • Semintele mature uscate sunt utilizate ca tonic sau sedativ.
  • Embrionii (uscati) sunt folositi ca sedativ si hemostatic.
  • Staminele uscate sunt utilizate ca astringent.
  • Frunzele uscate sunt utilizate ca hemostatic.
  • In Japonia si China, frunza este folosita pentru a trata sindromul de caldura de vara.
  • In medicina traditionala chinezeasca, frunza este utilizata pentru a vindeca insomnia, pentru a depasi tulburarile nervoase si bolile cardiovasculare.
  • In medicina traditionala chineza, frunzele sunt folosite ca tratament pentru hematemeza, hemoptiza, epistaxis, metrorragie si hematurie.
  • Radacinile sunt utilizate in medicina traditionala coreeana ca remediu antiproliferativ si antidiabetic.
  • Semintele sunt utilizate pentru a trata cancerul, inflamatia tesuturilor, lepra si boli de piele pe medicamente populare. Este, de asemenea, utilizat ca antiemetic, agent de racire si antidot de otrava.
  • Semintele si fructele sunt folosite pentru a trata hiperdipsia, halitoza, dermatopatia, menoragia, febra si lepra.
  • Rizomii sunt folositi pentru a trata faringopatia, spermatorroea, pectoralgia, varicela, leucodermele, dizenteria, diareea si tuse.
  • In medicina ayurvedica, tulpina este utilizata pentru a trata lepra, varsaturi, epuizare nervoasa si boli de piele.
  • In medicina traditionala pe baza de plante chinezesti, semintele sunt folosite ca terapie antiobezitate.
  • Frunzele poseda proprietati astringente si diuretice care sunt utile in vindecarea transpiratiei, febrei.
  • In medicina malaeziana, lotusul este utilizat ca tonic pentru febra.
  • In Java, lotusul este utilizat ca astringent si pentru a trata varsaturile si diareea.
  • In China, Lotus este utilizat in cosmetice faciale.
  • In India si Indonezia, sucul extras din peduncule si petiole este folosit pentru a trata diareea.
  • Semintele sunt folosite in Vietnam ca leac pentru dizenterie, leucoree, spermatorrhoea, insomnie, palpitatie, anorexie si debilitate generala.
  • Frunzele sunt folosite pentru tratarea scaunelor sangeroase, gingivale, hematurii si hemoragii subcutanate.
  • Staminele sunt utile pentru metrorragie, spermotoree, hemoptiza si insomnie.
  • Intreaga planta de Lotus este folosita ca antidot pentru intoxicatii cu ciuperci.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole