5.2 C
București
sâmbătă, noiembrie 30, 2024

Un expert arata de ce piscinele exterioare nu sunt periculoase in pandemia de COVID-19

Piscinele din multe parti ale Statelor Unite si nu numai s-ar putea redeschide in curand, iar oamenii trebuie sa stie daca a face o baie bine meritata poate sa prezinte risc de infectie cu coronavirus. Se pare ca specialistii anunta ca nu exista riscuri de infectare la piscina in aer liber.

Riscurile sunt mai mari in spatiile inchise decat la psicinele in aer liber, anunta expertii

Mare atentie insa, ar putea exista riscuri la bazinele interioare din cauza aglomeratiei, circulatiei slabe a aerului si suprafetelor posibil contaminate, cum ar fi balustradele, anunta Ernest Blatchley, profesor de inginerie ecologica la Universitatea Purdue din West Lafayette, Ind.

Acesta este specializat in cercetarea modului in care clorul din piscine reactioneaza cu contaminanti, precum fluidele corpului uman, medicamente si produse de ingrijire personala.

„Nu exista date care sa arate modul in care coronavirusul raspunde la clor, dar stim ca clorul inactiveaza efectiv virusi similari”, a spus Blatchley intr-un comunicat de presa universitar, informeaza webmd.com.

„In SUA, indrumarile generale pentru pastrarea piscinelor dezinfectate in mod corespunzator inseamna mentinerea unei concentratii de clor intre 1 si 5 miligrame pe litru. Daca o piscina are acea concentratie, ar exista foarte putine coronavirusuri care sa infecteze apa”, a explicat el.

Cu toate acestea, aerul dinauntrul unei piscine interioare este mai probabil „sa prezinte riscuri similare de raspandire a coronavirusului ca alte spatii inchise”, a subliniat el.

„Riscul unei persoane de a se imbolnavi nu vine din apa. Problema cea mai relevanta ar fi contaminarea aerului sau a suprafetelor din aceste spatii”, a spus Blatchley, care a studiat tratamentul si chimia apei din piscina de mai bine de 20 de ani.

Pericolul de infectare nu vine din apa, ci mai degraba de la oameni

Si alti experti spun ca pericolul nu este in apa. „Nu exista nimic periculos in ceea ce priveste apa oceanica sau in special apa din piscina, care sa prezinte riscuri. Imbolnavirea nu vine prin apa „, a declarat dr. Ebb Lautenbach, seful Sectiei de Boli Infectioase de la Scoala de Medicina a Universitatii din Pennsylvania, Perelman. „Clorul si bromul care se afla in bazine inactiveaza virusul si scad dramatic riscul imbolnavirii cu coronavirus din apa.”

„Probabil ca exista o posibilitate teoretica de a fi infectat cu coronavirus din apa din piscina in sine, dar practic este atat de greu, incat sansele sunt foarte aproape de zero”, a spus Angela Rasmussen, virologa la Scoala de Sanatate Publica Columbia University Mailman, informeaza nytimes.com.

Asadar, riscul de a lua virusul la o piscina sau intr-un parc acvatic, mai degraba, provine de la ceilalti oameni de acolo.

Ceea ce spun toti expertii este ca principalul mod de raspandire a coronavirusului este de la persoana la persoana, atunci cand un individ neinfectat inhaleaza picaturi expulzate de la o persoana infectata prin tuse, stranut sau vorbind. Mai mult, este mai putin posibil sa contractam boala prin atingerea unei suprafete contaminate, conform Centrelor de Control si Prevenire a bolilor, „nu se crede ca acesta este principalul mod de raspandire a virusului.”

Apa si suprafetele posibil contaminate nu sunt principalele moduri de raspandire a virusului

Asadar, mai degraba ne ingrijoram mai putin de apa si suprafata de pe sezlong si mai mult de persoana care sta alaturi de noi la piscina sau in apa. Exista mai multe riscuri in interior, ca intr-un vestiar aglomerat sau intr-o cafenea interioara decat la o piscina in aer liber.

Dr. Lautenbach a adaugat ca piscinele publice ofera mult mai putine riscuri de imbolnavire decat alte activitati, precum un picnic in parc, dar oricum oamenii ar trebui totusi sa incerce pe cat posibil sa practice aceleasi masuri de siguranta.

In plus, dr. Lautenbach sfatuieste oamenii pe cat este posibil sa stea la cel putin sase metri de alti oameni si sa poarte masca atunci cand este nevoie. El a sugerat, de asemenea, sa se reduca la minimum activitatile din apa care apropie fizic persoanele de alte persoane.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole