Rosiile sunt adesea considerate legume, chiar daca de fapt sunt fructe, citrice. Rosiile sunt un aliment remarcabil. Sunt delicioase consumate crude, in salate sau pe sandvisuri si obtin o dulceata uimitoare de fiecare data cand sunt gatite. Rosiile constau dintr-o cantitate uriasa de antioxidanti care s-au dovedit a lupta impotriva diferitelor forme de cancer. Este o sursa bogata de vitamine si minerale si exercita un efect protector impotriva bolilor cardiovasculare. Iata retete sanatoase cu rosii pentru o vara mai racoroasa.
Cateva beneficii pe care le au rosiile
Sanatatea inimii. Bolile cardiovasculare, precum atacurile de cord sau accidentele vasculare cerebrale, sunt cele mai frecvente cauze de deces din lume. Un studiu efectuat la barbati de varsta mijlocie a aratat ca nivelurile scazute din sange de licopen si beta-caroten sunt legate de un risc crescut de atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale.
Mai multe dovezi din studiile clinice arata ca suplimentarea cu licopen este eficienta la scaderea colesterolului LDL. Cercetarile clinice ale produselor din rosii au aratat, de asemenea, beneficii impotriva inflamatiei si a markerilor stresului oxidativ. De asemenea, acestea arata un efect protector asupra stratului interior al vaselor noastre de sange.
Rosiile mentin sistemul digestiv sanatos prin prevenirea constipatiei si diareei. Previn icterul si elimina eficient toxinele din organism. In plus, rosiile constau intr-o cantitate uriasa de fibre, care ajuta la cresterea scaunelor si la scaderea simptomelor constipatiei. Cantitatea sanatoasa de fibre ajuta la incurajarea miscarii peristaltice in muschii digestivi si, de asemenea, elibereaza sucuri gastrice si digestive. Poate regla miscarile intestinale, imbunatatind astfel sanatatea digestiva generala si ajutandu-va sa evitati boli grave, precum cancerul colorectal.
Cancerul este de fapt un termen comun pentru cresterea necontrolata a celulelor anormale care se raspandesc dincolo de granitele lor normale; atacand frecvent alte parti ale corpului. Mai multi cercetatori au descoperit relatii intre rosii, produse din rosii si mai putine cazuri de cancer de prostata, plamani si stomac. Se presupune ca continutul mai ridicat de licopen este principalul motiv al acestor efecte de protectie, insa testele umane de inalta calitate sunt necesare pentru a confirma acest lucru.
Cercetarile efectuate la femei arata concentratii mari de carotenoizi, care se gasesc in cantitati mari in rosii, pot proteja impotriva dezvoltarii cancerului de san.
Dietele moderne si obiceiurile alimentare sunt asociate cu efecte nefavorabile asupra factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare, deoarece pot duce la cresterea nivelului de colesterol si triacilgliceroli.
Mai multe studii in vivo si in vitro la om, animale si modele de cultura celulara au sugerat ca licopenul este fitochimic responsabil pentru efectul benefic legat de prevenirea BCV, dar si alte bioactive, cum ar fi principalii compusi fenolici (acid clorogenic, cafeic acidul, rutina si naringenina), folatii si vitaminele antioxidante (E si C), ar putea actiona sinergic in modularea inflamatiei si ca biomarkeri de stres oxidativ.
Studiile au indicat ca aportul de suc de rosii consumat timp de 5 saptamani de catre sobolanii grupului de interventie a dus la o reducere semnificativa a colesterolului total, LDL si HDL, demonstrand un efect hipocolesterolemiant.
Salata de rosii in stil grecesc
Ingrediente
- 1 cana rosii cherry, taiate pe jumatate
- 1 castravete, feliat subtire
- Cateva masline kalamata taiate in jumatate
- 1/2 ceapa rosie, feliata subtire
- 200 de grame de branza feta
Dressing:
- 2 lingurite otet de vin rosu
- Sucul de la 1/2 lamaie
- 1 lingura oregano uscat
- Sare
- Piper negru proaspat macinat
- 2 linguri ulei de masline extra virgin
Instructiuni: intr-un bol mare, amestecati rosiile, castravetele, maslinele si ceapa rosie. Adaugati usor branza feta. Intr-un bol mic, faceti dressingul pentru salata: combinati otetul, sucul de lamaie si oregano si condimentati cu sare si piper. Adaugati incet uleiul de masline, amestecand sa se combine. Puneti dressingul in ploaie peste salata.
Salata de rosii cu avocado
Ingrediente:
- 2 avocado coapte
- jumatate de cana de rosii cherry, taiate pe jumatate
- jumatate cana mozzarella proaspata tocata
- condimente italienesti
- otet balsamic
- ulei de masline extra virgin
- sare
- Piper negru proaspat macinat
- Busuioc
Instructiuni: Scoateti samburii de la avocado si dati deoparte. Intr-un bol mare, puneti avocado taiat felii cu rosiile taiate pe jumatate, mozzarella, condimentele italienesti, otetul balsamic si uleiul de masline. Condimentati cu sare si piper, adaugati si busuioc daca va place.
Salata de rosii cu piept de pui
Ingrediente:
- 2 catei de usturoi
- 2 cani frunze proaspete de busuioc
- 2 lingurite otet de vin alb
- 4 linguri ulei de masline extravirgin
- sare
- Piper negru proaspat macinat
- 500 de grame piept de pui
- 3 cani salata
- 200 de grame bile mici de mozzarella proaspete, scurse
- 350 de grame rosii cherry, la jumatate
- Parmezan proaspat macinat
Instructiuni: puneti usturoiul, busuiocul si otetul intr-un blender. Cu motorul in functiune adaugati frunzele de busuioc, plus 2 linguri de ulei pana cand este complet incorporata. Condimentati cu sare si piper si dati deoparte.
Adaugati o lingura de ulei peste pieptul de pui si condimentati cu sare si piper. Puneti un gratar la foc mediu si ungeti cu uleiul ramas. Lasati bucatile de piept de pui 2 minute pe fiecare parte. Dati focul la mediu, acoperiti si continuati sa gatiti pana cand puiul s-a fiert, cam intre 8 si 10 minute.
Transferati puiul din tigaie in farfurie si lasati-l sa se odihneasca, 5 minute, apoi feliati puiul in fasii subtiri si lungi. Adaugati puiul feliat intr-un bol si adaugati bilele de mozzarella, rosiile cherry taiate in jumatate si salata taiata. Amestecati bine si garnisiti cu busuioc proaspat si parmezan.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: