Genul Helichrysum cuprinde 600 de specii raspandite in intreaga lume si 25 de specii sunt native din zona mediteraneana. Numele este derivat din cuvintele grecesti: „helios”, care inseamna soare si „chryos”, care inseamna aur. Planta curry are un interes economic ridicat datorita uleiului esential foarte cautat de industria parfumurilor si de aromaterapie.
Poate fi intalnita pana la altitudini de 700-800 m. Aceasta planta perena creste inalta de cel mult 40-100 cm, are radacina fusiforma, destul de subtire, brun-maronie, tulpina rigida, de consistenta lemnoasa, iar frunzele liniare, foarte inguste si acoperite de perisori, in nuante gri-vernil si cu lungimea de pana la 5 cm. In partea superioara a tulpinii, apar inflorescentele umbelate alcatuite din mai multe flori mici, tubulare si galbene. Fructele sunt de forma globulara, ca niste mici achene.
Perioada de inflorire este din lunile de primavara si pana la sfarsitul verii.
Cele mai importante beneficii ale plantei curry
Tratamentul HIV. Helichrysum ajuta la tratarea SIDA, care este o boala grava care poate pune viata in pericol. Studiul a dezvaluit ca extractul de helichrysum are phloroglucinol alfa-pirone arzanol, care este un inhibitor eficient al NF-KB. Este similar omogeneol compus si modifica modelul de hidroxilare a partii aromatice. Arzanolul inhiba HIV-1 si replicarea celulelor T, elibereaza citokine pro-inflamatorii, stimuleaza sinteza monocitelor primare. Inhibarea replicarii celulelor T face ca helichrysum sa fie eficient in tratarea SIDA.
Previne infectia celulelor hepatice si splinei. Uleiul esential de Helichrysum trateaza infectiile hepatice datorita prezentei proprietatilor coleretice prin promovarea eliberarii bilei. Bila ajuta la digerarea grasimilor. Sesquiterpenele si monoterpenele ajuta la tratarea infectiilor hepatice.
Sanatatea pielii. Helichrysum este antiseptic si antimicrobian care este de ajutor pentru vindecarea ranilor. Acesta grabeste vindecarea taieturilor si ranilor si, de asemenea, reduce cicatricile. Uleiul ajuta la scaderea aspectului de vanatai. Poseda proprietati emoliente puternice si ofera pielii netezime si catifelare.
Previne infectiile fungice. Helichrysum actioneaza ca agent antifungic, care este eficient pentru C albicans, S cervisiae, F solani si A. Aplicati-l topic pe zona infectata amestecand cu alte uleiuri purtatoare, cum ar fi uleiul de nuca de cocos si uleiul de masline pentru a preveni raspandirea infectiilor fungice.
Se recomanda ocazional prepararea unui ceai din planta curry, care poate fi folosit in special la raceli si eliminarea toxinelor. Se utilizeaza florile pentru ceai – 1-2 lingurite de flori la 250 ml apa fiarta, se lasa 7 min, se bea de 2 ori pe zi, dimineata si seara. Ajuta la tuse si detoxifiere.
Utilizari medicinale
- Este util in tratarea afectiunilor, a vezicii biliare si a vezicii urinare.
- Proprietatile sale antiinflamatorii o fac benefica pentru tractul respirator si afectiunile pielii.
- Florile si frunzele sunt utilizate pentru tuse, raceli, alergii, dureri de dinti, tulburari digestive, afectiuni ale ficatului si vezicii biliare, infectii, inflamatii si insomnie.
- Planta este folosita pentru muscaturi de sarpe, afectiuni ale femeilor si probleme urinare.
- De obicei, se foloseste pentru curatarea ranilor, pentru calmarea racelilor, depresiei usoare, nelinistilor nervoase, vanatailor, problemelor pielii si hemoroizilor.
- Pentru tratamentul bolilor de piele, iritatii ale pielii sau arsuri solare usoare sunt eficiente, de asemenea, unguentele pe baza de planta Curry. Uleiurile esentiale si flavonoidele continute in planta sunt responsabile pentru efectul de vindecare.
Utilizari ale uleiului esential curry
- Poate fi folosit topic, aromatic sau, de asemenea, intern.
- Pentru aromaterapie, difuzati 2 pana la 3 picaturi de ulei esential intr-un difuzor sau amestecati cateva picaturi in cada de baie.
- Pentru consumul oral, adaugati 1 picatura la 200 de ml de lichid. Folositi-l cu prudenta. Deoarece este un ulei esential puternic, atunci cand este utilizat in exces, poate fi daunator.
- Pentru aplicare topica, amestecati 2 pana la 3 picaturi de ulei de helichrysum cu ulei de purtator precum uleiul de jojoba sau uleiul de cocos.
- Ca inhalare, utilizati difuzor sau mirositi o sticla deschisa. Este util pentru terapiile emotionale sau meditatie.
Utilizari culinare
- Folositi frunzele ca agent aromatizant in salate sau alimente gatite.
- Imbunatateste aromele fructelor in dulciuri, produse coapte, inghetata, guma de mestecat si bauturi racoritoare.
- Faceti un ceai din capete de flori.
- Uleiul ajuta la vindecarea pielii arse si a buzelor crapate.
- Trateaza simptomele precum febra si tusea.
- Aplica-l pe piele ca hidratant sau folositi-l pentru a estompa cicatricile.
Efecte secundare
- Uleiul esential de Helichrysum nu este sigur pentru ochi si urechea interioara.
- Poate irita pielea.
- Evitati folosirea uleiului esentiale in sarcina si alaptare.
- De asemenea, declanseaza crampe de stomac, astfel incat persoanele cu probleme cu piatra biliara ar trebui sa o evite.
- Persoanele sensibile la compusii din familia Compositae ar putea fi alergice si la aceasta planta.
- Persoanele cu sanse de hemoragie interna si care au fost supuse unei interventii chirurgicale ar trebui sa o evite.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.
Sursa poza: ro.wikipedia.org
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: