7.1 C
București
luni, noiembrie 25, 2024

Rechia, floarea frumos mirositoare care vindeca nervozitatea

Rechia este o planta anuala sau perena, care atinge inaltimi de 30 pana la 75 cm si se gaseste in camp si pajisti deschise. Aproape nimeni nu cunoaste planta in zilele noastre insa, inainte, a fost o planta de gradina cunoscuta, care era indragita pentru mirosul ei. Vechii romani cunosteau proprietatile de vindecare ale plantei.

O planta frumos mirositoare cu efecte calmante

Aceasta specie este cultivata pe scara larga pentru parfumul delicat si pentru un ulei esential care este folosit in parfumerie. Alte specii includ plante salbatice (R. lutea) si mignonette alba (R. alba). Specia R. luteola produce un colorant galben care a fost folosit de mai bine de 3.000 de ani.

Numele plantei provine din latina „Resedere” si inseamna „calmul”. Planta are un efect calmant si analgezic, astfel incat sa o puteti folosi impotriva insomniei si a nervozitatii.

Aplicata extern, ajuta impotriva vanatailor si contuziilor. Din Antichitate si pana la inceputul sec. XX, din radacinile acestei plante si ale speciei Reseda luteola se producea un colorant galben, folosit pe scara larga la colorarea lanii si altor materiale textile. 

Originara din Europa, Asia si Africa de Nord, rechia poate fi gasita in unele parti din America si Australia ca specie introdusa. De asemenea, este cultivata ca planta ornamentala datorita florilor sale albe aromate, deosebite. Aceasta este o planta anuala sau perena care creste pana la un metru inaltime.

In Kefalonia, Grecia planta creste salbatic de toamna pana iarna, apoi infloreste primavara devreme.

Unele parti ale plantei sunt comestibile

Reseda alba este o specie cautata, fiind o verdeata comestibila salbatica in unele parti din Grecia. Frunzele se culeg si se fierb in apa timp de 10 min, deseori amestecate cu alte plante, apoi se strcoara. Se adauga suc de lamaie si ulei de masline si un varf de sare. Preparatul se mananca fierbinte sau la temperatura camerei. Tanara inflorescenta este, de asemenea, comestibila.

Reseda alba L. este considerata a fi sanatoasa, fiind „buna pentru ficat” si avand proprietati de curatare a sangelui. Varfurile lastarilor se mananca crude asezonate cu ulei de masline sau dupa ce au fost gatite, apoi se amesteca cu usturoi si ulei de masline.

In literatura de specialitate, s-au gasit doar doua referiri la utilizarea R. alba ca aliment. In primul rand, frunzele tinere de R. alba au fost folosite ca legume in Grecia (Heldreich 1862) si, in al doilea rand, ca salata la fermierii greci din imprejurimile Larnaca din Cipru.

Are efect: linistitor, analgezic.

Aplicatii: insomnie, neliniste, contuzii, vanatai. Se foloseste toata planta aeriana din iunie-august.

Contine: ulei de mustar, flavone.

In ciuda staturii sale mici, rechia (Reseda odorata) a cucerit inimile atat ale gradinarilor cat si ale poetilor timp de secole.

Autorii secolului al XIX-lea lauda planta stralucitoare pentru parfumul sau extraordinar. Planta poate atinge inaltimea de 2 metri, dar ramane adesea mai aproape de 1 inaltime, cu frunze inguste, crapate si varfuri libere, mici si flori portocalii.

Numele sau latin provine din latinescul resedare, insemnand „a asua”, pentru ca se credea util in vindecarea vanatailor si durerilor, iar din odoratus, „parfumat”. Istoric, oamenii credeau ca planta are puteri magice si ca parfumul ei ar putea indeparta anumite boli transmise in aer.

Iasomia salbatica, un arbust frumos mirositor cu numeroase beneficii pentru sanatatea mentala

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole