Daniela Moldovan, o asistenta la o clinica din Suedia, a povestit despre experienta sa cu noul coronavirus de la momentul izbucnirii acestuia in tara care a decis sa ia cele mai putine masuri de restrictii.
Desi aceasta auzise prima oara de noua boala in luna ianuarie a acestui an, de la televizor, primul caz cu care s-a confruntat in spital a fost in luna martie. De la aparitia cazurilor in Suedia, asistenta a vazut un caz in sectia unde lucreaza dupa 2 saptamani.
In Suedia, cadrul medical a invatat din mers si a luptat cu vitejie
Asistenta povesteste ca toti pacientii, indiferent de problemele cu care veneau, erau testati, iar cei pozitivi erau mutati pe diferite sectii. Deoarece se crease haos in spital si medicii nu stiau nici ei ce sa faca, au invatat unii de la altii si si-au facut propriile reguli pe masura ce se confruntau cu cazurile de Covid-19.
In ceea ce priveste echipamentul, asistenta a declarat ca acesta nu a lipsit niciodata, desi isi putea da seama ca veneau diferite firme care confectionau aceste echipamente pentru cadrul medical, scrie rfi.ro.
Personalul medical suedez nu a renuntat la lupta, desi au fost si multe nemultumiri legate de protocoale, care au fost rezolvate in timp. Din contra, multi pensionari au venit si au dat o mana de ajutor, au lucrat direct cu bolnavii de coronavirus.
Desi guvernul suedez nu a obligat pe nimeni sa stea in carantina in spatii izolate sau acasa, cetatenilor li s-a recomandat sa stea in casa daca prezinta simptome de raceala. Astfel, multi dintre cei care nu se simteau bine, au ales sa stea in izolare in propriile case.
Asistenta a afirmat ca si ea a fost adepta teoriilor conspirationiste, insa in momentul in care a vazut ce poate sa faca virusul, si-a schimbat parerea. Astfel, aceasta a vazut dupa mai multe radiografii si CT-uri cum s-au impietrit plamanii sotului unei colege, care nu avea nicio boala si care a decedat dupa trei saptamani de lupta cu virusul. Barbatul avea doar 30 de ani, Acesta nu a raspuns la niciun tratament si chiar daca a fost sub observatie la terapie intensiva, toti cei care au asistat la starea lui au fost socati, acesta pur si simplu s-a stins in fata lor, fiind anterior sanatos.
Chiar daca nu au avut restrictii, suedezii au ales distantarea sociala si munca de acasa pe perioada pandemiei
Populatia suedeza are mult mai mare incredere in guvern, tocmai de aceea nu a fost nevoie de masuri restrictive stricte. In prezent, in Suedia s-au inregistrat 35, 727 de cazuri de coronavirus, 4. 266 de decese si 4.971 de vindecari, conform worldometers.info.
Datele sugereaza ca marea majoritate a populatiei a ales distantarea sociala voluntara, care a fost punctul de plecare al strategiei Suediei de a incetini raspandirea virusului.
Utilizarea transportului public a scazut semnificativ pe perioada pandemiei, un numar mare de oameni au ales sa lucreze de acasa, iar majoritatea s-au abtinut sa calatoreasca in perioada de varf.
Aproximativ 9 din 10 suedezi au declarat ca tin distanta de cel putin un metru de oamenii din jur in cea mai mare parte a timpului, potrivit unui sondaj major realizat de firma de sondaj Novus.
Totusi, Suedia a evitat numarul devastator al focarelor din Italia, Spania si Marea Britanie, dar a observat si o crestere extraordinara a deceselor, dupa cum au aratat datele despre mortalitate in luna aprilie.
In Stockholm, unde virusul s-a raspandit prin comunitatile de migranti, mai mult de doua ori din numarul obisnuit de decese au avut loc in luna aprilie. Aceasta crestere depaseste cu mult cresterea deceselor in orasele americane precum Boston si Chicago.
In Suedia, aproape 30% mai multe persoane au murit in timpul epidemiei decat era normal in aceasta perioada a anului, o crestere similara cu cea a Statelor Unite si cu mult mai mare decat micile cresteri observate in tarile vecine. In timp ce Suedia este cea mai mare tara din Scandinavia, toate au sisteme puternice de ingrijire a sanatatii publice si cei mai multi pacienti au putut fi tratati corespunzator.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: