4.1 C
București
luni, noiembrie 25, 2024

Galbenelele si cultivarea lor in gradina

Galbenelele (Calendula) sunt plante medicinale extrem de cunoscute la noi in tara si in toata lumea, cultivate prin gradini pentru florile lor galben-portocalii. Numele latin „calendula” – vine de la fap­tul ca romanii credeau ca aceste plante in­flo­resc la fiecare inceput de an (ca­lendae), iar ve­chii egipteni o pretuiau, crezand ca ofera tinerete si frumusete.

In prezent, planta este pretuita mai ales pen­­tru virtutile ei legate de sanatate (rol an­tiseptic, remediu util in bolile de stomac si, mai ales, in afectiu­nile dermatologice). In anul 2008, galbenelele au fost declarate „planta anului” si din acest motiv, in intreaga lume s-a declansat o intensa campanie de promovare a acestui remediu natural.

Daca si tu iubesti aceasta planta si vrei sa o plantezi in gradina ta, trebuie sa cunosti urmatoarele informatii:

Galbenele – Cultivarea in gradina

Galbeneaua este o planta rustica, foarte putin pretentioasa. In plus, are o durata buna de pastrare in apa. Aceasta creste si infloreste bine la temperaturi mai scazute, specifice primaverii si toamnei. Necesita locuri luminoase si bine aerisite si se poate cultiva pe orice tip de sol, cu un pH ridicat (7-7,5).

-Semanatul:

Semanatul se face direct in gradina, primavara devreme, la distantele de 20-30 cm, punandu-se cate 2-3 seminte la un loc. Dupa rasarire este bine sa se lase o singura planta la cuib, iar cu celelalte sa se completeze eventualele goluri.

Trebuie sa stii ca semintele sunt foarte rezistente. Acestea rezista cu brio la frigul iernii, daca sunt putin acoperite cu pamant. Chiar rasadurile iesite toamna, in urma scuturarii semintelor, pot rezista afara in iernile blande si, bineinteles, in locurile mai putin expuse frigului. Din acest motiv, semanatul se poate face si toamna, cand inflorirea va avea loc mult mai
devreme in anul urmator.

Galbenelele se pot cultiva si prin rasad produs in rasadnita, in solarii usor incalzite sau chiar reci.

Sfat! Este recomandat ca plantarea rasadului in gradina sa nu se intarzie cu pentru ca plantele sa prinda din racoarea primaverii, in vederea unei mai bune cresteri si infloriri.

Vezi si: 7 plante medicinale pe care sa le ai in casa ca remedii naturale

-Ingrijirea:

Singurele lucrari de ingrijire ce se acorda acestor flori sunt: udarea, plivirea buruienilor si afanarea solului.

  • udarea cu regularitate, pentru mentinerea solului permanent reavan pana la rasarire, dupa care frecventa este de 1-2 ori pe saptamana, in functie de evolutia caldurii;
  • plivirea buruienilor si afanarea solului;
  • fertilizarea cu cate 10-20 g/m² ingrasaminte complexe, in 3-4 etape. Fainarea poate sa apara pe masura incalzirii timpului. Ea se combate cu sulf sau alte fungicide.
  • Inflorirea incepe in mai si dureaza pana in iulie.

Inflorirea incepe spre sfarsitul primaverii. Recoltarea florilor se face prin rupere sau taiere, la deschiderea completa a inflorescentei.

In cazul culturii in sera si solariu, infiintarea culturii se face fie prin semanare direct in sol (decada a III-a a lunii februarie), fie prin producere de rasaduri si plantarea lor la inceputul lunii martie. Distantele de semanare/plantare sunt de 25/25 cm (5 randuri pe brazda). Intre brazde se lasa o poteca lata de 50 cm. Semanatul de face in cuiburi, asezandu-se cate 3-4 seminte la un cuib. Adancimea de semanare este de 2 cm, iar rasarirea la locul definitiv are loc dupa aproximativ 3 saptamani, dupa care, prin rarire, se lasa 1-2 plante la cuib. Vezi si: Afacere la tara cu galbenele. Cat se investeste si care este profitul la hectar

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole