Pandemia COVID-19 a obligat multe persoane sa-si ajusteze stilul de viata pentru a se mentine in siguranta si pentru a-i ajuta pe cei bolnavi. Este si cazul medicilor Sanjeet Singh-Saluja si fratele sau Rajeet, un neurochirurg, care au fost nevoiti sa ia o decizie care i-a afectat la un nivel spiritual foarte profund.
Intre datorie si credinta, doi medici aleg sa fie alaturi de pacienti
Fratii Singh-Saluja sunt amandoi membri ai religiei sikh. Unul dintre pilonii principali ai sistemului lor de credinte este Sewa. Sewa inseamna „serviciu dezinteresat”. Ea implica actionarea dezinteresata si ajutarea celorlalti intr-o varietate de moduri, fara nicio recompensa sau castig personal. Acest angajament fata de sewa este principalul motiv pentru care fratii lucreaza ca medici.
Un alt pilon major in sikhism este kesh-ul. Potrivit lui Sanjeet, kesh este practica de a permite parului cuiva sa creasca natural din respect pentru perfectiunea creatiei lui Dumnezeu. Pandemia COVID-19 i-a pus pe frati intr-o pozitie pe care trebuiau sa o aleaga intre credinta si datorie.
Din cauza virusului, fratii au fost nevoiti sa poarte masti N95, dar nu au putut din cauza parului de pe fata. Asa ca s-au confruntat cu o dilema, fie sa-si barbiereasca barba, fie sa nu faca parte din lupta impotriva bolii. Ambele decizii ar fi incalcat regulile credintei lor. „Am fi putut alege sa nu muncim, dar intr-o perioada in care lucratorii din sanatate cad bolnavi, am fi adaugat si mai mult stres la un sistem deja coplesit”, a spus Sanjeet intr-un videoclip postat de Centrul de Sanatate al Universitatii McGill, scrie upworthy.com.
Barbatii s-au barbierit pentru prima data in viata lor
„Am fi putut decide sa refuzam pur si simplu sa consultam pacienti cu COVID-19 pana cand ne este disponibila o protectie viabila, dar asta ar fi fost impotriva juramantului nostru in calitate de medici si impotriva principiilor sewa”, a continuat el.
Pentru a lua o decizie, fratii s-au consultat cu conducatorii credintei lor, cu prietenii si familia. Pana la urma, au decis ca angajamentul lor de a-i sluji pe cei din jur era mai important decat sa-si pastreze barba. Asa ca amandoi s-au barbierit pentru prima data in viata lor. „A fost o decizie care m-a intristat foarte mult”, a spus Sanjeet pentru ziarul de la Montreal.
„Barba facuse atat de mult parte din identitatea mea. Ma privesc in oglinda foarte diferit acum. In fiecare dimineata, cand ma vad, este un soc. Dar, deoarece COVID-19 a devenit o reala problema in comunitatea noastra, nu mai era posibil (nu puteam purta masca N95). Existau atat de multe persoane care veneau. Am simtit ca nu pot sa stau pe margine. Aceasta a fost o exceptie de la regula, asa ca a trebuit sa facem ce trebuia sa facem pentru a ajuta ”, a spus el.
In mod clar, a fost o decizie dificila pentru cei doi medici sa aleaga intre a-si onora angajamentul de a profesa si de a respecta ceea ce ei vad drept perfectiunea creatiei naturale a lui Dumnezeu. Cu toate acestea, in religia sikh, Dumnezeu l-a creat pe om, asa ca acestia ofera serviciul suprem creatiei lui Dumnezeu.
Medicii au ales sa fie in slujba comunitatii cat mai mult timp
„Initial cand fratele meu si cu mine am facut asta, fratele meu a vrut sa pastreze totul in mod subtil si nu a vrut publicitate”, spune Singh-Saluja. „Inca avem un moment foarte greu.”, a spus el, scrie zeenews.india.com.
Singh-Saluja a mai spus: „Nu am vazut niciodata asa ceva in viata noastra. Aceasta boala se raspandeste intr-o forma atat de rapida. Exista atat de multi oameni in calea sa. Cand am primit cazuri de tuberculoza sau chiar SARS, am avut intotdeauna un doctor de rezerva cu mine, pe care puteam sa-l rog sa ma ajute.”
Fratele sau, Rajeet, un neurochirurg la Centrul de Sanatate al Universitatii McGill (MUHC) din spitalele generale din Montreal si Royal Victoria, se afla intr-o situatie similara si nu ar mai fi putut sa opereze pe pacienti cu COVID-19, de aceea a luat aceasta decizie de a renunta la barba.
Numarul total de cazuri de coronavirus in Canada a ajuns la peste 62.035 de cazuri cu peste 4.043 de decese, potrivit autoritatilor din domeniul sanatatii.
Sursa poza: matadornetwork.com.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: