3.6 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ce produse NU poate exporta Romania in timpul starii de urgenta

O noua urgenta militara a fost anuntata joi noaptea de catre ministrul de interne, Marcel Vela. Documentul prevede ca pietele agroalimentare si unitatile fitofarmaceutice vor ramane deschise pe toata perioada crizei coronavirusului si starii de urgenta. Exportul anumitor produse va fi, insa, interzis.

In timp ce pietele si farmaciile raman deschise, exportul anumitor produse se interzice

„O prevedere extrem de importanta: pietele agroalimentare raman deschise pe toata perioada starii de urgenta, cu conditia ca producatorii sa prezinte certificatele de producator. Unitatile fitofarmaceutice raman deschise pe perioada starii de urgenta”, a anuntat ministrul joi seara.

Ministrul de interne al tarii, Marcel Vela, a declarat joi: „In timpul starii de urgenta, exportul urmatoarelor produse este interzis si suspendat: grau, orz, ovaz, porumb, soia, faina, ulei de seminte, zahar, biscuiti, turte, tot ce tine de brutarie ”, scrie politico.eu.

Acest pasul vizeaza asigurarea aprovizionarii interne in timpul crizei de coronavirus, dupa cum a declarat Vela reporterilor. Alte tari ale UE pot cumpara in continuare produsele listate din Romania daca pot dovedi ca au nevoie de ele intern si nu le exporta, in baza decretului militar prezentat de ministru.

Cei care practica pescuitul comercial si apicultorii, de joi seara pot iesi din casa

„Achizitionarea intracomunitara a produselor agroalimentare se poate face numai daca statul membru face dovada faptului ca produsele achizitionate sunt destinate consumului intern propriu sau al celui comunitar, iar nu exportului”, a mai spus Marcel Vela, scrie ziare.com.

Mai mult, noua ordonanta prevede ca se permite deplasarea in afara locuintelor pentru cei care practica pescuitul comercial, la fel si apicultorilor catre stupine.

De asemenea, interdictia zborurilor inspre si dinspre Spania se prelungeste cu inca 14 zile. „Am prelungit masura suspendarii zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Spania si din Spania catre Romania pentru o perioada de 14 zile, incepand cu data de 14 aprilie. Masura nu se aplica zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfa si corespondenta, umanitare sau care asigura servicii medicale de urgenta, precum si aterizarilor tehnice necomerciale.”

Lista completa a produselor ce nu pot iesi din tara decat in conditiile scrise in Ordonanta Militara nr.8

1. grau si meslin – cod tarifar 1001
2.orz – cod tarifar 1003
3.ovaz – cod tarifar 1004
4.porumb – cod tarifar 1005
5.orez – cod tarifar 1006
6.faina de grau sau de meslin – cod tarifar 1101
7.boabe de soia, chiar sfaramate – cod tarifar 1201
8.seminte de floarea soarelui, chiar sfaramate – cod tarifar 1206
9.ulei de seminte de floarea soarelui, de sofranas sau de seminte de bumbac si fractiunile acestora, chiar rafinate, dar nemodificate chimic – cod tarifar 1512
10.zahar din trestie sau din sfecla si zaharoza chimic pura, in stare solida – cod tarifar 1701
11.produse de brutarie, de patiserie si biscuiti, chiar cu adaos de cacao, ostii, casete goale de tipul celor utilizate pentru medicamente, vafe cu capac, paste uscate din faina, din amidon sau din fecule in foi si produse similare – cod tarifar 1905
12.turte si alte reziduuri solide, chiar macinate sau aglomerate sub forma de pelete, rezultate din extractia uleiului de soia – cod tarifar 2304
13.turte si alte reziduuri solide, chiar macinate sau aglomerate sub forma de pelete, rezultate din extractia grasimilor sau uleiurilor vegetale, altele decat cele de la pozitiile 2304 sau 2305 – cod tarifar 2306, scrie agroinfo.ro.

Bruxelles a impus interdictia la nivelul intregii UE de export a echipamentelor de protectie medicala

Romania nu este singura tara care interzice exporturile. Bruxelles a impus interdictia de export la nivelul intregii UE a unor echipamente de protectie medicala, in incercarea de a pastra suficiente cantitati, a anuntat presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen inca de la mijlocul lunii martie.

Comisia a publicat un asa-numit act de punere in aplicare pentru a proteja disponibilitatea livrarilor de echipamente individuale de protectie, solicitand ca exporturile in tarile din afara UE sa fie supuse autorizarii statelor membre. Guvernele nationale, si nu Consiliul, vor trebui sa ecologizeze exporturile. „Interzicerile nationale privind vanzarea de echipamente de protectie altor state membre nu sunt bune”, a spus von der Leyen. „Trebuie sa ne ajutam reciproc … astazi Italia este cea care are nevoie rapid de cantitati mari de bunuri medicale, dar in cateva saptamani si alte tari vor avea nevoie de ea”, a mai declarat aceasta, scrie politico.eu.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole