Specialistii de la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Legumicultura din Buzau au inceput sa cultive moringa, o planta care poate inlocui carnea cu succes.
Moringa – Planta care poate inlocui carnea
Despre Moringa Oleifera se stie ca asigura organismului uman toti aminoacizii, alaturi de un complex bogat de vitamine, minerale, nutrienti si antioxidanti (foarte bogata in vitamina C, vitamina A, potasiu, magneziu, fier, calciu, 92 de nutrienti, 46 de antioxidanti, 36 de substanta anti-inflamatorii, 18 aminoacizi si 9 aminoacizi esentiali). Tocmai din acest motiv, face ca, in alte parti ale lumii, planta-minune sa fie folosita pentru combaterea malnutritiei inca din cele mai vechi timpuri.
Astazi, Moringa Oleifera a ajuns si in Romania. Si nu sub forma unor produse sintetizate, ci ca o planta anuala cu sanse mari sa devina perena.
”Proprietatile vaste si domeniile multiple de utilizare ne-au convins sa demaram acest proiect. Transformarea sa in planta perena autohtona ar fi o realizare majora care ar deschide noi drumuri in multe domenii in tara noastra. Am inceput in urma cu 2ani si am atins rezultate semnificative. Anul acesta e foarte important, intrucat vom afla daca Moringa, cultivat in aer liber, va trece peste iarna. Conform rezultatelor actuale, estimez ca vom inregistra un nou succes. Scopul nostru este sa il transformam intr-o planta perena, in Romania fiind momentan doar anuala. Deci am reusit sa il adaptam solului autohton”, a declarat pentru Super-Hrana.ro, dr. ing. Costel Vânătoru.
Cercetatorul spune ca este nevoie de o perioada de 5 cinci ani pana cand planta poate fi declarata una perena in Romania.Cele mai hranitoare parti ale plantei sunt frunzele, la polul opus fiind scoarta si radacina, care nu ar trebui consumate.
Populatia indiana o consuma in mod traditional ca pe un supliment. Pe de alta parte, pudra de Moringa este un excelent aditiv in multe retete. Are un gust usor, asemanator cu cel al spanacului, nu miroase urat si poate fi folosita in smoothie-uri si alte preparate. Medicii recomanda sa pui jumatate de lingurita in salatesi in bauturi.
Beneficiile plantei moringa sunt:
Din frunzele de moringa puteti face ceai sau se pot consuma si in forma lor naturala.
- Moringa are efecte benefice asupa ulcerului gastric, contin multe proteine si fibre, putand fi consumate si in mancare (biscuiti sau ciorbe);
- Frunzele de moringa imbunatatesc nivelul de fier din organism, fiind o prescriptie foarte des intalnita si in cazul anemiei, oboselii cronice sau starilor de slabiciune;
- Frunzele pot actiona ca antiinflamatoare si antidezinfectante atunci cand sunt puse pe rana sau pe o zona a corpului afectata;
- Moringa protejeaza ficatul – aceasta ajuta la anularea efectelor negative ale alimentelor nesanatoase care au cauzat deteriorarea ficatului;
- Moringa ajuta persoanele care sufera de astm bronsic;
- Semintele de Moringa au proprietati antibiotice si antiinflamatorii, trateaza artrita, reumatismul, guta si crampele. De asemenea, ele pot fi folosite pentru realaxare si pentru diverse infectii ale pielii. Iar, ingerate, acestea pot determina intarzieri ale senzatiei de foame, ceea ce le transforma in ajutoare utile pentru cei care doresc sa tina diverse diete.
Contraindicatii:
Moringa nu ar trebui consumata de catre femeile insarcinate. Frunzele plantei au un puternic efect contraceptiv, iar consumul poate cauza chiar avort spontan.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
digitürk adana kampanya