Exista o serie de probleme medicale care pot fi identificate cu o atenta monitorizare a propriului corp. Este si cazul atunci cand apare metroragia care reprezinta orice sangerare uterina anormala ce are loc in afara menstruatiei si pentru care trebuie sa va prezentati la medic.
La fel este si in cazul aparitiei unor noduli mamari ce pot fi identificati la palpare si se simt diferit fata de restul tesutului mamar. Cu toate astea nodulii mamari nu inseamna neaparat cancer asa cum tinde toata lumea sa creada.
Ce este nodulul și cum se simte
Mai exact, un nodul mamar reprezinta o umflatura localizata care se simte diferiț la palpare fata de restul tesutului mamar. Nodulii sunt foarte comuni in randul femeilor, in special in anii fertilitatii dupa pubertate si pana la menopauza.
Nodulii mamari sunt de cele mai multe ori benigni si nu reprezinta un pericol pentru sanatate.
Cu toate astea, atunci cand ei apar trebuie facuta o verificare la un medic specialist pentru a se elimina din start varianta cancerului la san.
De ce apare nodulul la sân
Cele mai raspandite tipuri de noduli mamari se numesc fibroadenoame iar daca ii apesi ei sunt solizi rotunzi si asemanători unui cauciuc. Nu sunt durerosi si sunt des intalniti la femeile cu varste intre 20 si 30 de ani. Pot fi eliminati chirurgical.
Un alt motiv pentru care apar nodulii la san sunt schimbarile fibrochistice din cauza modificarilor hormonilor din timpul ciclului menstrual. De asemenea exista si posibilitatea de scurgere a unei secretii mamare
Chisturile simple sunt formatiuni pline de lichid ce afectează de cele mai multe ori ambii sani. Chisturile devin mai mari si mai sensibile in apropierea menstruatiei. Se pot trata prin aspirare daca au dimensiuni reduse iar aceasta procedura nu e considerata o operatie. Mai multe chisturile pot disparea de la sine astfel ca uneori nu e nevoie de niciun tratament.
Papiloamele intraductale seamana cu negii si sunt situate la linia ductelor mamare langa mamelon. In general femeile de 35-50 de ani sunt afectate si pot duce chiar la sangerare in zona mamelonului. Medicul specialist poate sa intervina chirurgical.
Traumatismele sunt si ele un factor care poate genera formarea unui nodul tare si nedureros la nivelul sanului.
Infecțiile se pot manifesta prin noduli durerosi care se formeaza in interiorul sanului si care contin puroi.
Cancerul mamar este o tumoare maligna a sanului care de obicei e tare si ferma la atingere. Cancerul la san nu e in general dureros in stadiile incipiente si se poate dezvolta in orice parte a sanului.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: