Doctorul si specialistul in boli infectioase francez, Didier Raoult, considera ca a gasit un remediu impotriva coronavirusului. Este vorba despre hidroxiclorochina, o substanta activa folosita la medicamenetele anti-malarie. Acest medicament anti-coronavirus poate fi facut chiar la Cluj „in 2-3 luni”.
Un doctor crede ca a gasit tratamentul care omoara coronavirus
Didier Raoult, directorul Institutului Spitalului Universitar pentru Infectii Mediteraneene (Bouches-du-Rhône), crede ca a gasit „cel mai eficient remediu pentru tratarea pacientilor cu COVID-19”, spune mediafax.ro .
Acesta a precizat ca clorochina este folosit de zeci de ani in tratarea malariei si este cunoscut de catre cei care calatoresc in zonele afectate ca Nivaquin. Doctorul a testat medicamentul la pacientii infectati cu noul coronavirus si a aflat ca dupa 6 zile de tratament doar 25% dintre acestia mai purtau virusul, in timp ce 90% dintre cei care nu au primit acest tratament erau inca pozitivi.
Desi testele s-au facut pe un numar mic de pacienti, doar 24 la numar, doctorul este increzator ca ar putea fi un medicament anti-coronavirus foarte eficient. Cu toate acestea, ministrul sanatatii Olivier Véran a anuntat ca nicio tara din lume nu a acordat autorizatie de tratament pentru un studiu atat de fragil.
Doctorul care a descoperit ca acest tratament anti-malarie functioneaza bine si impotriva coronavirusului crede ca avand in vedere situatia de urgenta din lume, toate tarile ar trebui sa inceapa administrarea medicamentului.
Costul materiei prime pentru medicament ar fi foarte ieftin
In acest context, Dragos Damian, seful producatorului de medicamente Terapia Cluj crede ca poate produce hidroxiclorochina. Costul materiei prime ar fi de 140 dolari pe kilogram, din care se pot fabrica 5.000 de tablete de 200 de grame.
Doza pentru un pacient ar fi de 2 pastile de 200 de grame pe zi, timp de 6 zile. Astfel, dintr-un kilogram s-ar putea fabrica medicamente pentru 400 de pacienti, in mare. Ar fi nevoie de 2.500 de kg ca sa ajunga la 1 milion de pacienti, insemnand 342.500 de dolari materie prima. Daca tratamentul va fi confirmat, va fi una dintre cele mai ieftine tratate pandemii, cam 1 dolar pentru fiecare pacient, dupa cum afirma Dragos Damian.
Pentru cloroquina costul materiei prime este si mai mic, 25 de dolari per kilogram, din care se pot fabrica 4000 de tablete de 250 de mg. Dragos Damian a afirmat ca ar putea produce in 2-3 luni medicamentul in fabrica din Cluj, doar daca autoritatile dau aprobarile speciale pentru procurarea materiei prime si fabricarea unui medicament.
Medicament anti-coronavirus – Tratamentul administrat de doctorul francez
Totusi, doctorul si omul de stiinta francez, a afirmat ca administreaza hidroxiclorochina in doza de 600 de mg pe zi, timp de 10 zile (sub forma de Plaquenil, numele acestui medicament anti-coronavirus) de trei ori pe zi. In plus, acesta administreaza si 250 de mg de azitromicina, de doua ori in prima zi, apoi o data timp de 5 zile, dupa cum relateaza mediafax.ro.
Acesta nu stie daca tratamentul poate fi luat preventiv, poate spune doar ca virusul dispare dupa 6 zile. Considera ca medicii ar trebui sa faca tot ce este posibil sa lupte pentru a salva vieti, conform juramantului lui Hipocrate.
Un alt lucru pe care il subliniaza este necesitatea testarii cat mai multor oameni, pentru a se putea diagnostica din timp si a lua masurile necesare. Izolarea nu este neaparat un lucru eficient dovedit, deci nu stim daca functioneaza blocarea indivizilor in case, dupa cum evidentiaza doctorul. Medicii ar trebui sa ajute la diagnosticarea bolii, ci nu ar trebui sa sfatuiasca sa ramana in izolare toata lumea. In plus, izolarea la domiciliu poate aduce multe depresii, anxietati, chiar sinucideri, asa cum s-au raportat in China.
Testarea, cea mai eficienta in rezolvarea problemei
Bolile infectioase se trateaza dupa ce sunt diagnosticate, afirma Raoult. In timp ce in Franta se fac 5000 de testari pe zi, in Germania s-a ajuns la 160.000 de testari pe saptamana. Testarea este cea mai importanta, mai ales ca exista multe cazuri de pacienti asimptomatici, care la CT au leziuni pulmonare vizibile.
Un alt lucru pe care ni-l spune este ca purtarea mastilor este eficienta pentru cei care lucreaza la mai putin de 1 metru cu pacientii infectati. In mare parte este vorba de personalul medical. Acestia au cea mai mare nevoie de masti si manusi de unica folosinta, care sa fie purtate conform regulilor.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: