4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

3 lucruri importante de tinut minte despre dezinfectanti

Un lucru important cand vine vorba despre curatenia din casa este faptul ca aspectul de curat nu inseamna neaparat si dezinfectat. Pentru a fi siguri ca nu primiti in casele voastre microbi si virusi, cel mai bine este sa dezinfectati toate suprafetele folosite. Iata 3 lucruri importante de tinut minte despre dezinfectanti.

Curatenia nu este acelasi lucru cu dezinfectarea

„A face curatenie inseamna sa faci sa arate curat”, ne spune doctor Elizabeth Scott, profesor de microbiologie la Centrul Simmons pentru Igiena si Sanatate in case si Comunitate, Universitatea Simmons din Boston. „A dezinfecta inseamna sa ne asiguram ca niciun agent patogen nu sta pe suprafetele casei noastre”, a mai adaugat ea.

Cu toate acestea, utilizarea produselor dezinfectante nu inseamna ca suntem asigurati ca nu vom mai putea lua microbi. Pentru a avea o dezinfectare optima este nevoie sa utilizam corect solutiile dezinfectante. Trebuie sa tinem cont de 3 cele mai importante lucruri cand le folosim, dupa cum ne spune un doctor microbiolog.

Lasati dezinfectantul cat mai mult in contact cu suprafata pentru protectie sigura

Primul lucru de care trebuie sa tinem cont cand dezinfectam este ca trebuie sa ne asiguram ca suprafetele sterse cu diferite solutii sa ramana umede cateva minute. Orice dezinfectant pe care il luati trebuie sa aiba instructiuni. Acolo veti afla de cate minute este nevoie ca dezinfectantul sa ramana pe suprafata pana sa se usuce ca sa isi faca efectul.

Toate produsele trebuie sa aiba un anumit contact cu suprafata curatata pentru a fi siguri ca a fost si dezinfectata.

Dr. Scott ne indeamna sa citim cu atentie instructiunile de pe produsele de dezinfectat pe care le cumparam. Putem sa facem cercetari personale despre ce dezinfectanti sa folosim pentru indepartarea anumitor microbi sau virusi.

De exemplu, inalbitorul, ca sa isi faca efectul si sa dezinfecteze suprafetele, are nevoie de 10 minute de contact cu suprafata curatata. Pentru ca microbii si virusii sa moara, aceste solutii trebuie sa ramana mai mult timp.

Suprafetele dezinfectate nu au protectie de lunga durata

Al doilea lucru important de stiut este ca cele mai multe produse dezinfectante nu ofera protectie de durata. Cand stergeti suprafetele cu un servetel umed dezinfectant asa cum ati citit in instructiuni, atunci fiti siguri ca acesta isi indeplineste misiunea 99,9%. Insa, daca o persoana bolnava intra in contact chiar si o secunda cu suprafata curatata, aceasta nu mai este deloc sigura. Microbii s-au asezat si raman acolo.

Astfel, o suprafata recent dezinfectata ramane asa pana in momentul in care este atinsa din nou, de catre o persoana, un obiect sau chiar de particule din aer.

Daca doriti o protectie de lunga durata, cea mai buna metoda este sa limitati contactul cu suprafetele dezinfectate. Dar si sa stergeti frecvent cand una din persoanele din jur este bolnava.

Exista mai nou produse ce pot oferi protectie pana la 24 de ore pe suprafete. Acesti dezinfectanti se aplica pe suprafete si se lasa la uscat. Conform indicatiilor, suprafata va forma un scut antibacterian.

„Realitatea este ca bacteriile sunt organisme complexe, iar cei mai multi oameni nu inteleg aceste mecanisme care le alimenteaza, ceea ce duce la subestimarea lor, a cat de usor se pot multiplica si reintroduce pe o suprafata neprotejata”, spune Morgan Brashear, director de Comunicatii Stiintifice la Procter&Gamble.

Dezinfectarea frecventa duce la rezistenta agentilor patogeni

Dezinfectantii sunt o arma puternica impotriva agentilor patogeni, dar o utilizare prea deasa poate sa faca germenii rezistenti la substante. Asadar, al treilea lucru important este sa fim atenti la utilizarea substantelor pentru dezinfectare. Conform unei fise informative EPA, studiile au aratat ca utilizarea unor produse dezinfectante prea des poate crea mutanti rezistenti la anumite substante. Astfel, micii microbi pot deveni germeni cu adevarat de temut.

Doctor Scott ne sfatuieste sa avem o abordare intuitiva numita igiena vizata. In loc sa albim si sa dezinfectam toate suprafetele din casa, sa ne concentram pe zonele cu contact frecvent. Acestea ar trebui dezinfectate foarte des, mai ales atunci cand cineva este bolnav.

„Folositi dezinfectanti numai atunci cand aveti nevoie de ei si numai pe suprafetele care prezinta cel mai mare risc de transmitere”, spune Scott. „Igiena vizata, care se concentreaza doar pe zonele cu contact ridicat, rezolva problema utilizarii dezinfectantilor prea mult.”

Vezi si:

Retete bio pentru curatenia locuintei

Cum faci baia sa straluceasca de curatenie folosind produse non-toxice

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole