Yaconul (Smallanthus sonchifoliuseste) o planta perena care se aseamana foarte mult cu cartoful dulce, originara din America de Sud, care se cultiva in mod traditional de mii de ani pentru radacinile sale tuberculate si care are o mare varietate de utilizari.
Cu un gust bun, radacina de yacon este folosita pentru a se fabrica sirop de yacon, acesta fiind un bun inlocuitor al zaharului obisnuit, insa mult mai sanatos. Yacon este bogat in apa, fibre, minerale (calciu, fier, potasiu, fosfor), vitamine si prebiotice. Totodata, aceasta leguma este foarte scazuta in calorii, astfel incat poate fi un aliat de nadejde pentru cei care doresc sa slabeasca.
Bruna Lyrio, un nutritionist cu specializare in Nutritie Clinica si estetica, explica ca yacon reprezinta o sursa buna de fructooligozaharide (FOS), prebiotice, care nu pot fi absorbite in tractul digestiv si sunt fermentate de bacteriile intestinale benefice.
Yacon – Beneficii pentru sanatate:
-Dupa cum spuneam si mai sus, yaconul stimuleaza organismul sa intretina probioticele ajutand la mentinerea unei bune digestii si a unui colon sănatos. Totodata, aceast tubercul este ideal si pentru diabetici, datorita continutului mare de inulina. In loc sa fie digerata, aceasta inulina ajunge in intestin, unde actioneaza ca un prebiotic, ajutand la hranirea si sporirea numarului de bacterii bune din tractul nostru digestiv. De asemenea, efectul slab laxativ al yaconului reduce constipatia, balonarea si alte afectiuni gastro-intestinale mai grave, cum ar fi ulcerul gastric si cancerul de colon.
-Consumul de yacon curata organismul de toxine si metale grele, scade colesterolul, contine si, totodata, favorizeaza absorbtia mineralelor si a vitaminelor din celelalte alimente.
-Yaconul intareste imunitatea si contribuie la buna functionare a creierului.
-Tubercul de yacon ajuta la sanatatea ficatului
Acesta reprezinta o sursa buna de glucoza, ce ajuta la reglarea glucozei. Studiile au aratat ca atunci cand consumi yacon, in combinatie cu ciulin de lapte, se impiedica acumularea de grasimi in ficat si mentine sanatatea si functia acestuia.
-Siropul de yacon este eficient in combaterea constipatiei, previne aparitia cancerului de colon si regleaza flora intestinala. De asemenea, contribuie la intarirea sistemului imunitar si ii ajuta pe cei ce vor sa slabeasca. Este benefic si pentru cei ce sunt bolnavi de diabet, avand un indice glicemic foarte mic.
-Datorita continutului de fructooligozaharide (FOS), prebiotice, yaconul reuseste sa regleze flora intestinala, favorizand multiplicarea bacteriilor benefice si, bineinteles, contribuie la buna functionare a intestinelor.
-Prin contributia la buna functionare a florei intestinale, aceasta leguma ajuta si la controlul nivelului de colesterol din sange. Studiile au aratat o scadere a colesterolului, a LDL si a triacilglicerolului.
–Datorita continutului de potasiu, yaconul ajuta la reglarea presiunii sanguine. Potasiul este un vasodilatator, ce relaxeaza vasele de sange si reduce tulpina sistemului cardiovascular, reducand astfel riscul aparitiei de ateroscleroza sau accident vascular cerebral.
Yacon – Sfaturi si precautii
-Atentie! Chiar daca este un indulcitor sanatos, acesta nu trebuie sa fie folosit pentru prepararea unor prajituri sau retete ce necesita coacere la temperaturi mai mari de 40 grade Celsius. Specialistii il recomanda mai cu seama la adaugare in bauturi reci, smoothie-uri sau chiar in stare naturala, avand un gust bun.
Specialistii afirma ca yaconul este sanatos, dar ar trebui sa nu fie consumat in exces, deoarece poate duce la o productie mai mare de gaze (flatulenta) si are un efect laxativ.
Maca, tuberculul din Anzi cu beneficii uimitoare pentru sanatate
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Yaconul, tuberculul cu beneficii nebanuite […]