21 C
București
joi, aprilie 4, 2024

Sfaturi utile pentru realiza o gradina mica de legume

Fie ca va doriti o cale de a economisi bani, de a manca mai sanatos sau de a va bucura pur si simplu de munca in gradina, realizarea unei mici gradini cu legume poate fi o idee minunata. Munca in gradina de zarzavaturi este considerata una din cele mai beneficie activitati, astfel ca daca ai o bucatica de pamant nu trebuie sa ratezi sansa de a avea prima ta gradina de legume.

Puteti face destul de multe lucruri intr-un spatiu foarte mic, asa ca nu este neaparat nevoie de o curte imensa.

Odata ce planurile sunt bine gandite, activitatea efectiva este minima.

V-am pregatit, in cele ce urmeaza, cativa pasi care va va ajuta sa realizati o mica gradina de legume si de pe urma careia veti avea de cules roade sanatoase:

Sfaturi utile pentru realiza o gradina mica de legume:

Sfaturi utile pentru realiza o gradina mica de legume – Alege mereu un loc insorit

-Alegeti un loc insorit in curte. Dezvoltarea oricarei plante necesita cateva lucruri deosebit de importante. In primul rand, este vorba de a avea gradina amplasata intr-o zona cu soare, cu cel putin 6 ore de lumina solara directa pe zi. Asadar, alege cel mai insorit loc din curte pentru mica ta gradina cu legume. Daca intreaga curte este umbrita, optiunile tale vor fi destul de limitate. Totusi, salata si spanacul se descurca destul de bine in conditii de umbra, dar majoritatea legume…nu.

-Fa un plan pe o schita pe hartie. Este mult mai usor sa faci un plan bine stabilit inainte de a incepe lucrarile. Pentru asta, nu trebuie sa fi un artist. Trebuie doar sa ai la indemana o foaie de hartie si sa desenezi un patrat, apoi sa faci mici chenare pentru a delimita legumele.

-Incepe prin a pune seminte in pamant. Poate fi destul de frustrant sa astepti pana rasar semintele. Asadar, daca nu stai prea bine la capitolul rabdare, poti pune semintele in casa, la loc cald si cand incep sa rasara, le poti transplanta in gradina. Sfat: foloseste seminte de calitate, cu certificat de autenticitate. Nimeni nu vrea sa munceasca ore intregi si sa nu iasa nimic sau sa se aleaga cu niste rezultate dezastruoase. Totodata, evita plantele care ocupa mult loc.
Sfat: este recomandat ca semintele sa se inmoaie in apa inainte de a fi plantate.

-Investeste in unelte bune. Esti tentat sa cumperi cele mai accesibile unelte de gradinarit, dar aceast lucru este o greseala. Cu o unealta de calitate, iti va fi mult mai usor sa lucrezi in gradina.

Sfaturi utile pentru realiza o gradina mica de legume – Nu uita de sol!

-Solul. Aceste trebuie sa fie usor de lucrat, cu un drenaj bun si imbogatim cu o serie de materii organice, cum ar fi compostul (ingrasamant agricol natural). Pentru prima gradina de legume trebuie sa stii ca solul cel mai bun este cel nisipos. Aplica compost de doua ori pe an. Foloseste doar ingrasamant natural. Este mare pacat ca pentru gradina de legume de acasa sa folosesti chimicale.

-Fa si un loc separat cu plante medicinale. Daca iti place sa folosesti ierburi uscate in timpul gatitului, aceasta idee merge manusa si nu este nici complicat de ingrijit. Asadar, alege o mica sectiune in gradinia ta si planteaza. Vei vedea ce satisfactie o sa ai atunci cand o sa folosesti ierburi proaspete la mancarurile tale.

-Este important sa ai o sursa de apa in apropierea gradinii. Acest lucru te iti va usura munca pe timp de vara.

-Cumpara rasaduri din locuri sigure. Anumite plante, precum rosiile, sunt mai usor de cultivat din rasaduri, dar aveti grija de unde le cumparati, sa nu fie stropite cu chimicale. De asemenea, evita o plantare prea apropiata a legumelor una de alta. Fluxurile de aer dintre plante ajuta la prevenirea mai multor tipuri de boli provocate de spori.

Sfaturi utile pentru realiza o gradina mica de legume – Gradini realizate in straturi inaltate

-O idee buna pentru mica ta gradina este realizarea de straturi inaltate, deoarece au o serie de avantaje fata de gradinaritul clasic si se aplica pe scara larga in alte tari. De exemplu, datorita inaltimii acestora, nu trebuie sa te apleci prea mult pentru intretinerea stratului, iar o latime mai ingusta ofera un acces mai usor pe laturile straturilor. De asemenea, laturile inaltate ale straturilor ajuta la incalzirea solului, astfel temperatura acestuia va fi mai ridicata, mai ales primavara si toamna, perioada de recoltare va fi mai lunga si veti putea obtine mai multe cicluri de culturi.

-O alta recomandare este mulcirea. Mulcirea este un strat de resturi vegetale ce se pune deasupra solului, cu o serie de beneficii: reduce evaporarea, previne cresterea buruienilor, izoleaza plantele si nu in ultimul rand se obtine un sol cu o structura usoara, bogat in substante nutritive.

-Planteaza si flori in jurul gradinii cu legume. Gradina ta va arata si mai placut cand vei planta flori in jurul perimetrului acesteia. Totodata, florile au capacitatea sa atraga o serie de insecte benefice, care vor ataca insectele daunatoare din gradina ta. Astfel, vei reusi sa realizezi un microsistem prin intermediul caruia plantele tale vor avea numai de castigat.

-Pentru a proteja gradina de boli sau daunatori este important sa practicam rotatia culturilor, adica sa plantam legume in locuri diferite, in fiecare sezon. Totodata, este recomandat ca primavara si toamna sa strangi resturile vegetale si sa le folosesi pe post de compost, pentru ca este considerat cel mai bun ingrasamant ecologic.

Cultivarea legumelor in propria ta gradina aduce numeroase avantaje. Vei vedea cat de fericit veif fi cand culegi legume gustoase, sanatoase si proaspete. De asemenea, specialistii sunt de parere ca gradinaritul este un mod placut de a te deconecta de la stresul cotidian, miscarea te va mentine in forma si nu in ultimul rand, vei face economii importante in bugetul tau.

 

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole