1.2 C
București
luni, noiembrie 25, 2024

Uleiul alimentar uzat. Cum se colecteaza corect si care sunt centrele de colectare

Uleiul alimentar uzat are un efect devastator asupra mediului inconjurator. Se pare ca majoritatea oamenilor au obiceiul de a arunca in chiuveta uleiul folosit, convinsi ca acesta va fi dizolvat de detergenti. Ei bine, acest lucru nu se intampla, ba mai mult decat atat, cercetarile efectuate arata ca 1 litru de ulei folosit aruncat la canalizare poate polua un milion de litri de apa, cantitatea necesară ca un adult sa supravietuiasca pana la 14 ani.  

Iata de ce este bine sa colectezi uleiul uzat:

Uleiul alimentar uzat reprezinta o resursa importanta folosita in mod special pentru fabricarea biocombustibililor, fiind o alternativa viabila plantelor cultivate in mod special si care ocupa mari suprafete agricole. De exemplu, dintr-un litru de ulei uzat se pot obtine 900 mililitri de biodiesel, iar din produsul secundar se poate produce un sapun natural, bun si pentru corpul uman. Totodata, un alt aspect negativ este acela ca uleiul care ajunge in sol rancezeste, poluand si oprind regenerarea acestuia. Din aceasta cauza, pamantul devine nefertil, fiind necesar un interval destul de lung pentru ca acesta sa devina din nou productiv.

Iata cum se colecteaza corect uleiul alimentar uzat:

Pentru o colectare ca la carte, trebuie sa ai in vedere urmatoarele aspecte:

-imediat ce termini de gatit, este recomandat sa lasi uleiul utilizat sa se raceasca, apoi sa-l strecori pentru a elimina resturile de mancare. La final, pune uleiul intr-o sticla si du-l la centrul de colectare pentru a fi trimis spre reciclare.

-este important sa eviti amestecarea uleiului uzat cu apa, ulei de motor, uleiuri minerale, lichid de frana, resturi alimentare, produse chimice sau orice alte deseuri, deoarece acesta nu va mai putea fi reciclat.

Iata care sunt centrele ce colectare a uleiului alimentar uzat:

In prezent, in Romania exista cateva centre de colectare care preiau uleiul uzat. Iata care sunt:

Auchan: se pare ca toate cele 33 de hipermarketuri Auchan din cele 18 judete ale Romaniei vor include, incepand din aceasta saptamana, puncte de colectare a uleiului alimentar uzat de la clienti, pentru a fi reciclat si folosit in productia de biocombustibil. In functie de cantitatea predata, clientii vor fi rasplatiti de catre partenerii Auchan (AQUA Carpatica, Floriol si Fairy), pentru nivelul de reponsabilitate de care dau dovada, cu detergent de vase, apa plata sau ulei de floarea soarelui.

Uleiosul: un proiect de antreprenoriat social demarat in 2013 de catre S.T.U.P, colecteaza uleiul alimentar uzat sau grasimile de uz casnic chiar de la tine de acasa. Prin intermediul acestui proiect este colectat gratuit uleiul atat de la persoanele fizice, cat si cele juridice din Bucuresti si Iasi.

Sigurec: este un proiect mare initiat intre companii private, autoritati publice, primarii si reciclatori pentru colectarea diverselor deseuri, printre care si a uleiului alimentar utilizat. Poti preda uleiul uzat colectat la una dintre cele 21 de statii de colectare selectiva din tara aflate in vecinatatea magazinelor Carrefour.

Benzinariile MOL: este prima retea de benzinarii din Romania care a initiat un program pentru colectarea uleiului alimentar uzat de la populatie. Exista un numar considerabil de benzinarii Mol in tara care au si rol de puncte de colectare pentru uleiul uzat.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole