Specialistii spun ca daca resturile alimentare solide sunt vizibile si pot fi indepartate cu usurinta, nu acelasi lucru il putem face si cand vine vorba de lichide, deoarece acestea creeaza o pelicula nociva pe suprafata dintilor si care nu este la fel de usor de observat.
Se stie foarte bine ca bacteriile se hranesc cu zahar. Zaharurile sunt principala sursa de hrana a acestor bacterii si sunt prezente in majoritatea alimentelor: cereale, paine, dulciuri si chiar unele fructe.
In momentul in care bacteriile intra in contact cu zaharul, se elibereaza acizi si impreuna formeaza placa bacteriana. Acestea fiind spuse, trebuie sa ai grija la ce mananci si cat de des mananci. Se pare ca printre cele mai nepotrivite alegeri alimentare se afla acadele, bomboane tari, fursecurile, prajiturile, placintele, briosele, chipsuri, covrigei, cartofii prajiti, bananele, stafidele si alte fructe uscate. Aceste alimente contin cantitati mari de zahar care se lipesc dinti, ducand la inmultirea bacteriilor.
Iata ce bauturi strica sanatatea dintilor:
-Pare greu de crezut, insa sucurile naturale trebuie consumate cu moderatie, deoarece acizii eliberati slabesc smaltul dentar. Specialistii recomanda clatirea cu apa dupa consumul lor si periaj la 30 de minute dupa.
-Totodata, trebuie avut grija si la consumul de apa minerala carbogazoasa, deoarece bulele de dioxid de carbon produc o reactie chimica si se elibereaza acidul carbonic, care erodeaza smaltul, dar e mai putin acida decat sucurile naturale sau cele carbogazoase, insa trebuie evitat adaosul de lamaie, deoarece limonada este foarte nociva pentru smaltul dentar.
-Bauturile energizante sunt tot mai consumate de adolescenti. Insa, potrivit Academy of General Dentistry, raul facut danturii este ireversibil, din cauza nivelului mare de aciditate din bauturi. Un studiu efectuat recent a aratat ca actiunea acestora bauturi se vede in numai 5 zile. Medicii stomatologi recomanda ca, dupa ce consumi o astfel de bautura, sa astepti 1 ora si abia apoi sa speli dintii.
-Cafeaua se afla si ea pe lista neagra. Se pare ca acizii tanici din cafea, ca si din anumite ceaiuri, ataca smaltul dentar si pateaza dintii. Pentru a limita cantitatea de cafea ce intra in contact cu suprafata dintilor tai, specialistii recomanda folosirea paiului.
-Vinul rosu are numeroase beneficii pentru sanatatea noastra, insa nu si pentru dintii nostri, deoarece ii pateaza si afecteaza sanatatea danturii.
-Alte bauturi care ar mai trebui evitate sunt laptele cu cacao, sucurile de fructe cu adaos de zahar, ceaiurile reci, apa cu vitamine, sucurile carbogazoase din cauza ca toate contin zahar si adaosuri de acizi – fosforic, citric, maleic sau tartric – foarte agresivi pentru smaltul dentar. De exemplu, sudiile arata ca bauturile gen Coca Cola dizolva smaltul de 55-65 ori mai mult ca apa, iar alte sucuri acidulate chiar de 90-180 ori mai mult.
Iata si cateva alimente care necesita prudenta: lamai, portocale si grepfrut (citricele au un continut ridicat de acizi ce ataca smaltul dentar si nu 3este recomandat sa te speli pe dinti imediat dupa ce ai consumat lamai sau portocale, substantele din pasta de dinti pot reactiona cu acizii din fructe), muraturile duc la distrugerea smaltului dentar, rosiile (au un nivel ridicat de aciditate) si dulciurile.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: