6.5 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Cum se prepara iaurtul de casa – ponturi si retete

Iaurtul este unul dintre cele mai comune alimente fermentate consumate la noi in tara. Bogat in proteine, cu etichete convingatoare care promit sanatate digestiva, pierdere in greutate sau intarirea oaselor, iaurtul este considerat un aliment foarte benefic. Nu punem la indoiala calitatile extraordinare pentru organism, dar un aspect cheie rămâne necunoscut: cat de bogat in nutrienti este iaurtul din supermarket? In timpul procesarii, multe dintre calitatile nutritionale sunt pierdute, iaurtul este tratat pentru a i se prelungi valabilitate, sunt adaugati coloranti, E-uri sau agenti de ingrosare pentru a-i da textura.  

Efectuarea iaurtului acasa iti ofera control deplin asupra ingredientelor sau a timpului de fermentare. Poti alege tipul de lapte preferat, tinand cont de gust sau grosimea si textura finala a iaurtului si nu trebuie sa adaugi aditivi. Un aparat de facut iaurt de la biovita.ro asigura prepararea unui aliment excelent si sanatos. Poti consuma iaurtul cu incredere la micul dejun, in mancaruri gatite, ciorbe, salate. Totodata, iaurtul de casa este sanatos si pentru cei mici sau in cazul unei alimentatii light.

Ingrediente pentru iaurtul de casa

Cu toate ca unele tipuri de iaurt din comert sunt ceva mai speciale, pe langa substantele benefice, acestea pot contine si o cantitate surprinzatoare de zahar sau conservanti. Daca alegi sa prepari acest produs acasa, vei avea parte de o activitate usoara si distractiva, care te va ajuta sa mananci mai sanatos si sa economisesti bani pe termen lung. In plus, vei ajuta si mediul inconjurator renuntand la recipientele din plastic.

Laptele este ingredientul principal al unui iaurt de casa. Insa fiecare tip de lapte are caracteristici diferite, asa ca trebuie sa stii care este cea mai buna alegere pentru tine si familia ta. Laptele de vaca este bogat in proteine, vitaminele B si D, acizi grasi esentiali si are o cantitate semnificativa de grasime. Este insa digerat mai greu de adulti si varstnici. Desi nu este pe placul tuturor, laptele de oaie contine de doua ori mai multe minerale decat cel de vaca si este bogat in vitaminele A, C, B2, B 12 si acid folic. Insa, cel mai gras astfel de produs este laptele de bivolita. Este de doua ori mai bogat in grasimi decat cel de vaca. Cel mai usor absorbit de organism dintre toate tipurile de lapte este cel de capra. Are putine grasimi, dar mult calciu, fosfor, fier, seleniu si magneziu.

Asadar, daca ai decis deja ce tip de lapte vei folosi pentru prepararea unui iaurt natural acasa, mai ai nevoie, pe langa acest ingredient, de un praf de sare si putin iaurt din comert.

Trucuri pentru un iaurt cremos preparat in casa

Daca iti doresti un iaurt de casa cremos, trebuie sa tii cont de cateva aspecte in prepararea lui. Pentru a obtine un produs fin, in stilul iaurtului grecesc, poti adauga 4-5 linguri de lapte praf atunci cand pregatesti iaurtul. De asemenea, poti obtine un aliment mai cremos si daca in locul iaurtului din comert vei folosi o smantana nepasteurizata foarte grasa sau daca adaugi in preparat fructe, gemuri, miere ori nuci.

Un alt truc de urmat pentru o consistenta deosebita poate fi si scurgerea iaurtului. Mai exact, dupa acesta este gata, se toarna iaurtul in mai multe straturi de tifon folosit pentru branza, se leaga tifonul si se lasa la scurs, la rece, pentru 2-3 ore. Amestecarea continutului necesar pentru iaurt cu un blender de mana pentru a-l omogeniza foarte bine conduce de asemenea la obtinerea unui iaurt natural cremos.

Retete de iaurt pregatit in casa

De ce sa te deranjezi sa pregatesti un astfel de produs acasa, cand este atat de usor sa il cumperi? Pentru a obtine un iaurt fara conservanti, deosebit de sanatos. In plus, iaurtul de casa se face extrem de usor.

Reteta clasica include un litru de lapte, 2 linguri de iaurt din comert si un praf de sare. Se fierbe laptele in care a fost adaugata sarea si se lasa la racit pana ajunge in jurul valorii de 400C. Daca nu ai la dispozitie un termometru, poti verifica cu degetul cat este de caldut. Se adauga apoi iaurtul din comert si se amesteca bine pentru o omogenizare completa. In cazul in care iti doresti sa adaugi ceva ingrediente pentru cremozitate sau pentru a-i da gustul dorit, o poti face in aceasta etapa. Amestecul obtinut se toarna in recipiente si se lasa aproape 3 ore undeva la cald, intr-o camera incalzita, intr-un vas cu apa calda sau acoperite cu un prosop. Cu cat iaurtul astfel preparat va sta mai mult la temperatura camerei, cu atat va deveni mai acru. Dupa scurgerea celor 3 ore, recipientele cu iaurt pot fi puse in apa rece pentru 30-40 de minute sau la frigider, apoi preparatul se poate consuma.

In cazul in care optezi pentru un aparat de facut iaurt, acesta iti va usura munca. In functie de iaurtiera aleasa, aceasta poate contine mai multe recipiente sau un vas mai mare. La fel, laptele se fierbe si se raceste pana ajunge la temperatura camerei, apoi se amesteca cu iaurtul din comert. In loc de iaurtul din comert se poate utiliza foarte bine un plic de ferementi pentru iaurt sau de fermenti pentru chefir. Dupa incorporare, se toarna preparatul fie in recipientele aparatului, fie in alte recipiente termorezistente, care se intoduc apoi in iaurtiera. In functie de instructiunile de utilizare ale aparatului, se seteaza temperatura si se mentine preparatul inauntrul iaurtierei pentru cateva ore. Se da apoi la rece si se serveste. Daca aparatul pentru iaurt are mai multe recipiente, in fiecare dintre ele poti alege sa faci un tip de iaurt cu arome diferite.

Iaurtul este un aliment excelent, cu recunoscute calitati nutritive si terapeutice. Cel mai bun si sanatos este cel natural, preparat acasa, fara niciun fel de adaosuri. Un iaurt de casa excelent poate fi consumat la micul dejun, ca gustare in timpul zilei sau la masa de seara. Este atat de simplu sa te bucuri zilnic de un produs natural si sanatos!

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole