Deoarece foarte multe persoane isi manifesta dorinta de a incepe activitatea in domeniul agriculturii, insa nu cunosc detin cateva dintre notiunile elementare pentru a-si concepe propria gradina de legume si pentru a obtine cele mai bune rezultate in acest sens, cateva informatii si sfaturi practice sunt binevenite oricand. Sfaturi referitoare la sol, soiurile de plante, elementele nutritive, boli si daunatori, chiar si modul de udare ideal, sunt necesare oricarui agricultor incepator si nu numai. Mai jos avem sfaturi practice oferite de Farmbee.
1. Fertilizeaza solul
Un sol fertil va reprezenta baza unei gradini de legume cu mult rod. Importanta fertilizarii solului se vede in rezultatele obtinute de catre agricultori, in productie, evolutia plantelor, chiar si in perioada de recoltare. Fertilizarea solului poate fi organica sau chimica. Sunt disponibile pe piata solutii de fertilizare chimice, dar si ingrasaminte naturale care actioneaza eficient asupra oricarui tip de sol. Fertilizarea solului are loc inainte de aratura de toamna sau de primavara, astfel incat terenul sa fie pregatit de insamantat, bogat in substante hranitoare. Gunoiul de grajd putrezit este un fertilizator excelent, dar si compostul. Atentie! Ingrasamintele chimice sunt uneori daunatoare pentru organismul uman.
Inainte de a pune bazele gradinii de legume, este necesara analiza solului, care implica aflarea PH-ului, reactia solului la diferite substante si ingrasaminte, precum si humusul, micro si macro elementele, iar lista poate continua. Pe de alta parte, mulcirea solului este necesara pentru o gradina de legume frumoasa si roditoare. Mulcirea are rolul de a proteja pamantul si de a-i imbunatati proprietatile, fiind o modalitate excelenta de a crea un mediu sanatos pentru plante.
Se foloseste metoda afanarii solului pentru a sustine activitatea vitala in interior si pentru a proteja impotriva aparitiei buruienilor.
2. Aplica udarile in mod inteligent
Irigarea solului este foarte importanta pentru orice cultura indeosebi in zonele in care verile se dovedesc a fi extrem de secetoase. Pentru a iriga solul in mod corect, in functie de specificatiile fiecarei plante in parte, agricultorii trebuie sa ia in calcul variatia consumului de apa in sol, miscarea apei in sol, determinarea continutului de apa din pamant prin metoda uscarii probelor.
Dupa determinarea umiditatii din sol, se va alege metoda de udare ideala. Solutia cea mai des utilizata in ultimii ani este cea de irigare prin picurare, care functioneaza prin picurarea unor cantitati mici de apa intr-o perioada scurta de timp si preintampina, de fapt, scurgerea apei in adancime, unde radacinile plantelor nu pot ajunge si nu pot folosi apa. Sistemul de irigare prin picurare este ieftin, eficient, consuma putina apa si energie electrica.
3. Foloseste un jurnal de gradinarit
Pentru a obtine cele mai bune rezultate in gradina de legume, este necesara tinerea unei evidente a plantelor pentru utilizarea rotatiei. Pentru realizarea rotatiei culturii, se va apela la un jurnal de gradinarit. Astfel, agricultorii vor avea la indemana cele mai bune mijloace de a lupta impotriva bolilor, buruienilor si daunatorilor, pentru ca productiile sa fie mai mari, iar solul mai fertil.
Cultivarea aceleiasi plante pe acelasi sol timp de mai multi ani la rand va afecta, cu siguranta, recolta si va creste potentialul de atac al agentilor patogeni.
4. Cultiva plante urcatoare
Agricultorii apeleaza la tot felul de trucuri pentru a face economie de spatiu in gradina, pentru a putea sa planteze mai multe soiuri de plante, pentru a avea un rod mai bogat. Persoanele care doresc sa investeasca in gradina lor, sa se bucure si sa culeaga roadele mai multor soiuri de plante, trebuie sa ia in calcul optiunile pe care le au la dispozitie. Spre exemplu, in gradina pot cultiva capsune cataratoare, care rodesc foarte bine si nu ocupa atat de mult spatiu, precum capsunele la sol. De asemenea, sunt soiuri de dovlecei cataratori, ideali pentru mese copioase pentru intreaga familie, care nu au nevoie de un metru pentru fiecare cuib in parte.
Gospodarii pot opta si pentru cultivarea fasolei, fiind tot o planta cataratoare cu rod, care nu necesita foarte multa ingrijire, dar si pentru rosii si castraveti care, cu un sistem de catarare foarte bine pus la punct, rodesc fara a se intinde pe un spatiu mare la sol. Pe de alta parte, plantele ornamentale cataratoare sunt cele care pot da un alt aspect placut gardului si pot tine la distanta vecinii curiosi.
5. Evita carentele si excesele in elementele nutritive
Pentru nutritia corecta a plantelor, de regula se folosesc macroelemente si microelemente. Macroelementele se clasifica in fosfor, azot, potasiu, magneziu, calciu, sulf, carbon, oxigen si hidrogen, in timp ce microelementele includ fierul, clorul, manganul, zincul si molibdenul.
Agricultorii trebuie sa fie foarte atenti la carentele si excesele in elementele nutritive. Spre exemplu, insuficienta in azot se manifesta prin deficientele de crestere a plantelor, ale caror frunze raman mici si firave si au frunzele galbene. Excesul de azot se manifesta prin prelungirea perioadei de vegetatie.
Pe de alta parte, deficienta de potasiu poate sa scada foarte mult productia de legume, iar deficienta de calciu opreste cresterea acestora si determina rasucirea frunzelor. Gospodarii trebuie sa recunoasca cu usurinta si deficienta de magneziu, prin aparitia unor pete clorotice indeosebi intre nervurile frunzelor mature, dar si deficienta de fier, care determina ingalbenirea frunzelor. In cazul plantelor legumicole, consumul de minerale este mai mare decat in cazul altor culturi.
6. Tine la distanta bolile si daunatorii
Bolile si daunatorii plantelor legumicole din gradina pot fi prevenite si combatute folosind elementele potrivite. Agricultorii trebuie sa ia decizii optime, deoarece numai asa isi pot asigura culturi frumoase. Sunt factori care contribuie la aparitia agentilor patogeni, precum temperaturile nefavorabile, nivelul de umiditate din sol, fertilizarea abundenta, incapacitatea de a curata solul de buruieni.
Agricultorii sunt sfatuiti sa aleaga metode (ecologice) de prevenire a principalelor boli si a principalilor daunatori, prin organisme vii, prin feromoni, hormoni, prin repelenti, atractanti, infuzii, macerate si extracte din plante. Se vor folosi numai produse natuale pentru a obtine rezultate bune asupra starii de sanatate a consumatorilor. Lupta gospodarilor impotriva bolilor si daunatorilor este complexa si trebuie avute in vedere consecintele negative pe care unele substante chimice folosite le pot avea asupra culturii si sanatatii oamenilor.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: