14.5 C
București
marți, aprilie 30, 2024

4 preparate din ardei iute si beneficiile lor

Ardeiul iute este destul de des utilizat în gastronomie, insa putini stiu ca acesta ascunde o multitudine de beneficii pentru sanatatea noastra. Gustul sau usturator si picant se datoreaza unui ingredient special numit capsaicina. 

In urma studiilor de specialitate, a reiesit faptul ca aceasta substanta ajuta la reducerea efectelor durerii, are beneficii cardiovasculare, dar si capacitatea de a preveni aparitia cancerului. Totodata, capsaicina are un rol important in deschiderea si drenarea pasajelor nazale congestionate, iar utilizarile terapeutice nu se opresc aici. V-am pregatit, in cele ce urmeaza, cateva preparate din ardei iute si beneficiile lor.

1.Ulei din ardei iute. Preparare si beneficii

Preparare: Puteti alege intre ardei proaspeti sau uscati. In functie de soi, uleiul are diferite grade de iuteala.

Se umple o sticla sau un borcan pana la jumatate cu ardei iuti cu tot cu seminte. Se toarna peste ulei pana se umple recipientul. Se inchide bine, se lasa la macerat 2 saptamani intr-un loc caldut. La final, se foloseste uleiul strecurat sau cu tot cu ardei, cea de-a doua varianta fiind de preferat si se pastreaza in loc intunecos si rece, in sticle inchise la culoare.

Beneficii:

Uleiul de ardei iute se aplica la nivelul locurilor dureroase, pentru psoriasis, zona zoster, degeraturi, in artrite.

In caz de abcese si gingivita se ia in gura 10 ml de ulei de ardei iute si se tinetimp de 5-10 minute, dupa care se scuipa si se clateste cu apa calda.
Uleiul de ardei iute poate fi folosit si in tratamente de infrumusetare, ca masti pentru  a mentine pielea tanara si proaspata, opreste caderea parului si reda stralucirea lui, dar si ca tratament anticelulita.

2.Tinctura din ardei iute. Preparare si beneficii

Preparare: Ai nevoie de 100 ml alcool de 70-90 de grade, 100 ml de apa distilata si 30 g ardei iute proaspat.

Se toaca marunt ardeii iuti, se pun intr-un borcan si se toarna peste ei apa si alcoolul. Se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat timp de 2 saptamani, agitandu-se zilnic. La final, se strecoara, apoi se pastreaza in loc intunecos si rece, in sticlute mici, de culoare inchisa.

Beneficii: Tinctura de ardei iute este indicata in urmatoarele afectiuni: anorexie, gastrita hipoacida, digestie lenta, cresterea poftei de mancare, gripa, raceala, alcoolism, dureri reumatice si articulare, nevralgii, dureri musculare, degeraturi, caderea parului si alopecie. Totodata, tinctura din ardei iute are si contraindicatii. Este contraindicata persoanelor care sufera de hepatita virala, toxica, metabolica, steatoza hepatica, ciroza hepatica, gastrita hiperacida, ulcer gastric si duodenal, hipertensiune arteriala si febra. De asemenea, nici femeile insarcinate si cele care alapteaza nu ar trebui sa consume acest produs.

3.Balsam din ardei iute. Preparare si beneficii

Preparare: Ai nevoie de 30 ml ulei de chili, 2 g ceara si ulei esential (cate 10 picaturi din fiecare: rozmarin, menta, camfor, ienupar si scortisoara).

Uleiul si ceara se pun intr un vas si apoi se aseaza pe baie de apa fierbinte pana la topire. Se scoate din apa si se adauga uleiurile esentiale, se amesteca bine si se pune in cutie.

Beneficii: Acest balsam de ardei iute, stimuleaza circulatia sangelui si poate usura disconfortul musculo-scheletic dureros.  Este potrivit in caz de febra musculara, dureri de spate, dureri in ceafa, dureri articulare, incordari si lumbago. Acest balsam are un efect mai bland in comparatie cu crema cu lanolina, deoarece nu contine tinctura de chili, iar uleiurile esentiale folosite cresc efectul de circulatie a sangelui.

4.Crema de ardei iute cu lanolina. Preparare si beneficii

Preparare: Ai nevoie de 30 ml ulei de chili, 15 g lanolina anhidrida (se gaseste in plafare), 4 g ceara, 30 ml tinctura de chili si uleiuri esentiale de rozmarin, menta, camfor, ienupar si scortisoara (cate 10 picaturi din fiecare).

Uleiul si emulgatorii se pun intr un vas, tinctura se pune in alt vas si ambele se pun pe baie de apa fierbinte pana se topesc uleiurile.

Se adauga tinctura putin cate putin, amestecand continuu, pana ajunge la temperatura camerei. Abia dupa se poate adauga uleiurile esentiale. Se amesteca bine si se pune in cutie, depozitat la rece.

Beneficii: Acest tip de crema ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui si amelioreaza disconfortul musculo-scheletic dureros. De asemenea, crema de aredi iute este recomandata si in caz de febra musculara, dureri cervicale, articulare si lumbago.

Puteti folosi si alte uleiuri esentiale alese, cum ar fi pinul, molidul sau chiparosul.

Uleiul de ardei iute. Cum se prepara si in ce afectiuni este indicat

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

  1. 4 preparate din ardei iute si beneficiile lor

    Официальный сайт Гидра онион https://xn--hydrarzxpnew4af-hw5h.com/ предоставляет каждому юзеру найти подходящий для себя продукт среди тысяч разнонаправленных магазинов и продавцов. Это наиболее крупная площадка на территории СНГ, которая предоставляет возможность оформлять любые товары и услуги. Администрация проекта Гидра делает безопасным для своих поситителей нахождение на веб-сайте. Здесь сохраняется полная анонимность, при этом не требуется использование сторонних программ. Все, что необходимо – перейти на сайт Гидра и пройти быструю регистрацию. А в случае возникновения любых вопросов или тредностей, вы всегда можете обратиться в техническую поддержку проекта, которая постоянно работает и помогает каждому клиенту. hydra адрес

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole