Mustarul negru (Brassica nigra) este o planta de cultura, originara din Orientul Mijlociu si intensiv cultivata, iar semintele sale sunt folosite in scopuri medicinale si industriale, deoarece contin o cantitate apreciabila de ulei gras, un glucozid (sinigrina) si un ferment (mirozina) care in contact cu apa dau nastere la esenta de mustar.
Planta prefera locurile cu soluri calcaroase, malurile raurilor si solurile de prundis. Aceasta este destul de inalta, ajungand pana la o inaltime de 150 cm, cu flori de culoare galbena, iar fructele mici (bobitele) cresc in pastai, au o culoare neagra si un gust intepator.
In scop terapeutic, boabele de mustar negru sunt folosite frecvent ca remediu, deoarece stimuleaza digestia si ajuta la digerarea alimentelor grele. De asemenea, acestea pot fi aplicate si extern, sub forma de cataplasma (faina de mustar negru) pentru a stimula pielea si circulatia sangelui.
Mustarul negru – Proprietati
Mustarul negru contine ulei de mustar, glicozide din uleiul de mustar, uleiuri esentiale, sinigrina, vitamina C, histidina, mucus, sinapina, triptofan si zinc. Toate aceste proprietati au efect de stimulare, antibacterian, fungicid, diuretic, iritant pentru piele, antispastic, expectorant, analgezic si transpirant.
Mustarul negru – Aplicatii terapeutice
Principalele aplicatii terapeutice ale mustarului negru sunt indigestie si reumatism, dar se utilizeaza cu succes si in caz de vanatai, bronsita, raceala, durere in gat, febra de fan, dureri de cap, sinuzita, colecistita, guta, lumbago, sciatica, circulatie slaba, dureri de spate, tensiunea arteriala scazuta, colica renala, edem si constipatie.
Mustarul negru – Beneficii pentru sanatate
-Mustarul negru este un bun remediu in caz de gripa si raceala. Se recomanda folosirea cataplasmelor cu boabe de mustar pentru a scadea febra si decongestionarea cailor respiratorii.
-Mustarul negru este indicat in bolile de inima, artrita si reumatism. Substantele mustarului ajuta la protejarea inimii si impiedica aparitia anumitor boli sau atacuri legate de sistemul cardiovascular.
-Mustarul negru te scapa de constipatie si balonare, deoarece are rolul de a stimula sistemul gastrointestinal.
-Mustarul negru este eficient in cazul intoxicatiilor alimentare. Acesta are proprietati antiinflamatoare si antiseptice, stimuland organismul si sistemul gastrointestinal.
Boabe de mustar negru – Metode de preparare
-Faina de mustar are efect antiinflamator si decongestionant asupra organimului. In cazul remediilor externe, se face o cataplasma, un fel de mamaliga: in 200 ml de apa clocotita se adauga 50 g faina de boabe de mustar negru. Preparatul se amesteca la foc mic pana prinde consistenta unui aluat. Se lasa la racit si se foloseste cand atinge o temperatura suportata de organism. Aceasta nu se aplica direct pe piele, ci trebuie imbracata intr-un tifon sau prosop curat. Se aplica pe zona afectata si se lasa sa actioneze pana se raceste. Totodata, se poate folosei si terciul
-In cazul afectiunilor gastrice, crestera apetitului si in curele se slabit, se recomanda urmatorul remediu: se amesteca 10 g de pulbere de mustar negru cu apa calduta. Preparatul se amesteca si se consuma dimineata pe stomacul gol.
-Sub forma de bai, acest produs este benefic in caz de raceli, gripa, bronsita, pneumonie, angina pectorala si tuse convulsiva. Iata cum se procedeaza: 250 gr de faina de mustar negru, la o cada de apa pentru o baie generala,- faina se pune intr-un saculet de panza, si intr-un vas cu 2-3 litri de apa calduta, care apoi se toarna in cada de apa, baia nu trebuie sa depaseasca 15 minute.
Atenție! consumul excesiv de muștar negru poate provoca iritarea mucoasei gastrice și a rinichilor. Totodata, nu se recomanda consumul de mustar in cazul bolilor circulatorii accentuate sau in afectiuni cutanate.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: