1.3 C
București
miercuri, noiembrie 27, 2024

Bumbacul si iarba de bumbacel. Ce trebuie sa stii despre aceste plante pufoase

Bumbacul (Gossypium hirsutum) este un arbust originar din Mexic si folosit inca din Antichitate de Mayasi, de unde s-a intins in mai multe locuri ca planta cultivata.

Din fibrele plantei se fabrica numeroase produse textile. Puful se foloseste la prepararea de colodium, fabricarea peliculelor cinematografice si de
fotografie, fetru, covoare, materiale izolante. Mai este folosit la fabricarea linoleumului, substantelor explozive, vata, etc. Din seminte se extrage ulei
semisicativ folosit in alimentatie sau la fabricarea margarinei, sapunurilor, vopselelor, etc.

In scop terapeutic, se foloseste scoarta radacinii, care contine rezine, betaina, vitamina E, un principiu vazoconstrictor si ocitocic, gosipiol.

Actiune farmacologica: scoarta radacinii manifesta actiune emenagoga si ocitocica.

Iata in ce afectiuni se foloseste scoarta radacinii de bumbac:

  • dismenoree
  • hemoragii pelviene
  • inflamarea organelor pelviene
  • menoragii
  • metroragii

Preparare si administrare:

– Din extract fluid din scoarta radacinii se iau cate 1-2 linguri, de 1-4 ori pe zi la afectiunile de mai sus. De asemenea, acesta ajuta si la favorizarea nasterii.
– La dismenoree se asociaza cu Maselarita si se folosesc extern – cataplasme.

Iata ce trebuie sa stii despre uleiul din seminte de bumbac:

-Contine substante valoroase care pot elimina problemele pielii. De aceea este utilizat la prepararea mastilor faciale, cremelor si a altor produse de ingrijire a pielii. Uleiul de bumbac stimuleaza metabolismul celular, intarind pielea si imbunatatind structura acesteia. Ajuta la scaparea uscaciunii excesive, a rugozitatii si a aparitiei microcrapurilor.  

-Uleiul din seminte este considerat un anticonceptional masculin, diminuand vitalitatea spermatozoizilor.  

 -Ulei de bumbac pentru par. Proprietatile nutritive si de vindecare a ranilor produsului ajuta la refacerea foliculilor de par, accelereaza cresterea si previn caderea parului. Tot ce trebuie sa faci este sa adaugi ulei de bumbac in samponul si balsamul tau sau sa prepari urmatoarea masca:

-amesteca uleiul de seminte de bumbac cu uleiul de masline, piersica, struguri sau nuca de cocos, adauga 2 – 3 picaturi de uleiuri esentiale de menta, eucalipt, grepfrut sau geraniu. Aplica amestecul pe par pe toata lungimea, acordand atentie scalpului. Se lasa 1 ora sa actioneze, apoi se clateste cu apa calda si sampon.

Iarba de bumbacel (Eriophorum angustifolium Honck.)

Este o planta perena cu rizom scurt, nativa din Europa, Asia si America de Nord. Are o inaltime cuprinsa intre 30-70 cm, frunzele sunt lanceolate liniar de 3-8 mm latime, florile sunt asezate in mici crampoane ovoidale alungite, situate in partea de sus a tijei. Vara creste in smocuri groase ca de lana sau bumbac, albe si moi ca puful.  

Inscop terapeutic, se utilizeaza lastarii tineri, frunzele tinere si radacina, care au efect de intarire si ajuta impotriva diaree.  

 Spre deosebire de bumbac, smocurile albe de la acest soi nu sunt potrivite ca inlocuitor de lana din cauza fragilitatii. Totusi, in trecut, se umpleau pernele cu ele.  

In prezent, este folosita doar ca o planta ornamentala.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole