5.4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

De ce apar certurile in cuplu dupa nasterea copilului si ce solutii exista

Venirea pe lume a unui copil presupune o experienta noua, satisfactie, implinire sufleteasca, dar si o mare provocare pentru proaspetii parinti. Noptile nedormite si toate celelalte responsabilitati parintesti pot genera certuri aprinse, care pot duce si la separari definitive.

De regula, femeile cred ca venirea pe lume a unui copil consolideaza relatia de cuplu, insa acest lucru nu este intotdeauna valabil. Psihologul Keren Rosner este de parere ca un copil uneste doi parteneri doar atunci cand cuplul este deja matur, sudat, cand cei doi si-au indeplinit visele si planurile comune. In schimb, daca in cuplu exista deja probleme, aparitia unui copil nu face altceva decat sa amane rezolvarea neintelegerilor, caci ambii parteneri au alte preocupari.

Pentru a evita aceste probleme, este important sa stii ce anume le declanseaza. Iata cateva cauze, dar si solutii care se te scape de eventualele certuri:

De ce apar certurile in cuplu dupa nasterea copilului – Lipsa somnului

Chiar daca la prima vedere se crede ca doar mamele sunt cele afectate de lipsa somnului din primele luni de viata ale copilului, lucrurile nu stau chiar asa. Un studiu efectuat in anul 2011, pe 21 de proaspeti parinti, arata ca niciun parinte nu se odihneste suficient si din acest motiv, ambii parinti sunt mai nervosi si ajung la certuri si fara motiv.

De ce apar certurile in cuplu dupa nasterea copilului – Diminuarea contactelor sexuale

Rarirea imbratisarilor, a saruturilor si a actelor sexuale genereaza tensiuni in cuplu. Potrivit expertilor, un cuplu isi reia viata sexuala de dinainte de nastere dupa aproximativ 1 an dupa nastere. Desi fizic se poate si mai devreme, psihic, femeia are nevoie de ceva mai mult timp sa-si revina. Cum barbatul intampina dificultati sa-si inteleaga partenera, apar discutii pe acest subiect.

De ce apar certurile in cuplu dupa nasterea copilului – Diferentele de educatie

Pentru ca suntem diferiti, accepta ca partenerul tau de viata va adopta alt stil pentru educatia copilului. Spre exemplu: cel mic cade si incepe sa planga tare. Cel mai probabil, femeii i se rupe sufletul si vrea sa-l ridice si sa-i aline suferinta strangandu-l puternic in brate. Barbatul, pe de alta parte, vrea sa creasca un copil puternic, asa ca ii spune ferm sa se ridice si sa nu-si faca probleme, pentru ca totul va fi bine. Bineinteles ca niciunul nu-i vrea raul celui mic, dimpotriva, dar reactiile sunt diferite.

De ce apar certurile in cuplu dupa nasterea copilului – Responsabilitati

Venirea pe lume a unui bebelus presupune numeroase responsabilitati. Psihologii sunt de parere ca daca impartirea sarcinilor ar fi echitabila, probabil certurile ar fi mai blande sau ar disparea, insa realitatea arata cu totul altfel. De asemenea, si modul in care este tratata boala copilului este inclus pe lista cu certuri dupa nastere. In majoritatea familiilor, cand un copil se imbolnaveste, unul dintre parinti prefera sa astepte sa vada cum evolueaza boala inainte sa ii administreze celui mic medicamente, iar celalalt, in schimb, se streseaza peste masura, face programare la medic si ii da constiincios toate medicamentele recomandate, dar il si acuza pe partener ca nu se implica suficient cand vine vorba de sanatatea copilului.

Ce solutii ofera specialistii pentru fericirea familiei:

Expertii sunt de parere ca pentru a trece peste aceste momente este indicat sa apelati la una dintre urmatoarele masuri:

-acceptati ajutorul oferit de rude si prieteni, conferindu-va dreptul la un somn bun, odihnitor, care sa va permita sa va reintrati in forma si sa va calmati;

-incercati sa comunicati mai mult, sa va deschideti sufletul unul in fata celuilalt. Specialistii ne sfatuiesc ca, indiferent cat de solicitanta este cresterea unui copil, sa ne facem timp pentru partenerul de viata, sa fim atenti la nevoile sale.

-petreceti timp si singuri, nu numai alaturi de copilul vostru. Minivacantele, iesirile in oras sau plimbarile in parc in doi sunt momente in care ne putem dedica partenerului.

-ganditi-va de doua ori inainte de a incepe sa tipati unul la celalalt;

-incercati sa va stabiliti roluri clare in viata de familie, astfel incat niciunul sa nu se simta suprasolicitat. Distribuirea rolurilor si stabilirea regulilor sunt principalele repere care fac familia sa fie functionala;

-nu ezitati sa va aratati afectiunea fata de partener. Studiile au demonstrat ca cei care cresc in astfel de medii sunt mai sociabili si au o mai mare incredere in ei.

-nu ignorati viata intima. Incercati mereu sa discutati despre moduri de diversificare a vietii sexuale astfel incat sa iesiti din rutina.

Respectand aceste reguli, tensiunile din cuplu se vor diminua, la fel si motivele de cearta, iar relatia se poate suda tot mai bine.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole