3.4 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

10 metode prin care parintii pot creste stima de sine a copiilor

Expuneti-va copilul la diversitatea lumii inconjuratoare. Spuneti-i cat de minunata este si ca fiecare dintre noi este unic. Lauda oferita cu chibzuinta poate fi o tehnica de disciplinare mai eficienta decat o pedeapsa administrata dupa un comportament nepotrivit.

Odata cu timpul, copiii incep sa inteleaga cine sunt si care este „locul“ lor in lume. Copiii ajung sa se valideze daca simt ca sunt pretuiti si iubiti neconditionat de persoanele cele mai importante din viata lor. Cand parintii creeaza un mediu in care copiii sunt pretuiti si iubiti asa cum sunt, pe masura ce cresc, le vine tot mai usor sa-si exprime parerile, sa ia decizii, sa riste si sa infrunte greutatile vietii.

Metode prin care parintii pot creste stima de sine a copiilor, explicate de pedagogele Gail Reichlin si Caroline Winkler in cartea „Ghid esential de parenting“.

1) Evitati sa va comparati copilul cu altii, fie in fvoarea, fie in defavoarea lui (sau a voastra). Copilul trebuie sa stie ca este pretuit pentru ceea ce este el.

2) Faceti-va timp sa-i oferiti fiecarui copil pret de cateva minute pe zi intreaga voastra atentie.

3) Aratati-i copilului ca apreciati si intelegeti sentimentele lui chiar daca nu sunteti de acord cu el. Explicati-i ca oamenii pot avea sentimente diferite, fara ca unele sa fie corecte si altele gresite. Dar nu uitati, faptul ca intelegeti sentimentele copilului nu inseamna ca ingaduiti comportamente inadmisibile.

4) Ori de cate ori este cazul, cere-i parerea si copilului (daca este nevoie, ofera-i cateva optiuni acceptabile pentru voi). In felul acesta, il incurajati sa gandeasca singur si sa stie ca opinia lui este pretuita – ceea ce ii da un sentiment de control.

5) Aratati-i copilului iubire neconditionata. Copiii care se simt apreciati si iubiti au mai multe sanse de a fi fericiti si de a se purta mai frumos.

6) Stabiliti limite consecvente si ferme, care sa-i permita copilului sa invete ca lumea este previzibila. Acest lucru inseamna si punerea in aplicare a unor consecinte adecvate pentru un comportament nepotrivit. Ocupati-va in mod direct de comportamentul nepotrivit al copilului, fara sa-i jigniti caracterul.

7) Folositi cuvinte de apreciere concrete, nu generale. Cand copilul observa ca remarcati eforturile lui de a se purta frumos, e mult mai probabil sa repete aceste eforturi.

8) Oferiti-i copilului o dovada concreta a progreselor sale. Aratati-i cateva realizari artistice ale sale sau puneti o inregistrare mai veche, in care se poate auzi sau vedea cand era mai mic si poate intelege ce mult a progresat in abilitatile sale motorii si de comunicare.

9) Explicati-i copilului ca toata lumea gresesete din cand in cand. Important este sa intelegem ca greselile sunt un prilej de a invata.

10) Ajutati-va copilul sa se simta important de la o varsta frageda, punandu-l sa faca treburi importante in cadul familiei. Respectati comportamentul individual al copilului si etapa de dezvoltare in care se afla, lasati-l sa-si stabilieasca singur ritmul.

Sursa: adevarul.ro

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole