Probabil ca nici nu te-ai gandit vreodata ca exista reguli despre cum se tin corect alimentele in frigider. Ei, bine, daca vrei ca alimentele sa fie stare perfecta pana la data de expirare, trebuie sa le depozitezi in anumite feluri si in anumite zone ale frigiderului.
Am strans cele mai importante sfaturi despre cum se tin corect alimentele in frigider, sfaturi pe care oricine trebuie sa le stie. Felul in care depozitam alimentele are foarte mare importanta si anumite greseli ne pot pune riscuri chiar de sanatate.
Cum se tin corect alimentele in frigider – Principalele sfaturi
In primul rand, laptele si iaurtul, lactatele in general, sunt asezate de cele mai multe ori pe rafturile aflate pe usa frigiderului. Nimic mai gresit! Laptele proaspat trebuie asezat in locul cel mai rece al frigiderului, pe raftul din mijloc cat mai in spate. In caz contrar, aerul cald care intra in frigider poate duce la fermentarea produselor.
In alta ordine de idei, raftul de sus este cel care are cele mai mici variatii de temperatura, asa ca acolo este un alt loc ideal pentru a aseza branzeturile, untul, iaurturile si ciococalata.
Carnea gatita poate fi asezaza in caserole pe raftul din mijloc, insa carnea proaspata pentru gatit se asaza numai in congelator, la temperatura de -18 grade. Carnea pentru gatit poate sta in frigider in mod normal doar putin timp, iar asezarea acesteia se face pe ultimul raft pentru a impiedica o contaminare incrucisata.
Leguleme si fructele – Toata lumea stie ca fructele si legumele se depoziteaza in cutia special amenajata in josul frigiderului. Cu toate astea, ideal e sa folosim si pungi de hartie in care sa le depozitam in aceste lazi special destinate lor pentru a evita si umezeala.
Pe usa frigiderului, in spatiile de depozitare, putem amplasa borcanul de mustar, maioneza, sosuri sau muraturi, dar nu cutia cu lapte sau cu suc de portocale.
Sucul de portocale, atat de consumat in multe familii, are un statut special: daca e pasteuriat, poate fi pus pe raftul de pe usa frigiderului, alaturi de sticle de apa de exemplu, alcool sau ulei. Sucul de fructe proaspat insa nu e indicat sa-l pastram acolo. El trebuie tinut la temperaturi cat mai scazute si chiar consumat repede, cel mult 24 de ore. Sucurile de fructe in general se oxideaza sau fermenteaza.
Ouale nu se pastreaza in stativul special de pe usa, asa cum am putea fi tentati sa credem. Ouale se tin in ambalajul original si se pun in cel mai friguros loc din aparatul frigorific. Chiar si asa, inainte de a depozita ouale trebuie sa le verifici cu mare atentie sa vezi daca sunt crapate sau sparte. In acest caz ele nu mai trebuie consumate.
Vezi si:
Drojdia. Miracolul din frigider care ne poate salva viata
Cum ne alegem frigiderul. Care sunt cele mai importante criterii
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: