Se pare ca cercetatorii au descoperit doua tipuri de parinti supra-protectori, denumindu-i astfel: “parinti-elicopter” (eng. helicopter parent) si “parinti plug-de-zapada” (eng. snowplough parents).
Parintele “elicopter” este parintele anxios, aflat mereu in preajma propriului copil (exact ca un elicopter care supravegheaza tot ce se intampla intr-o anumita zona).
Parintele “plug de zapada” este parintele care “matura”drumul copilului, inlaturand orice obstacol din calea lui, dar si creandu-i in acelasi timp o presiune imensa asupracopilului, din cauza pretentiilor exagerate in ceea ce priveste performanta acestuia.
Potrivit lui Davis McCullough, profesor si autor al unei carti pe aceasta tema, considera ca acesti parinti isi pot transforma copiii in adevarate “masinarii de obtinut rezultate”.
Fiind mereu ingroziti de esecuri, aceasta metoda ii face pe copii sa devina foarte anxiosi, dependenti, narcisisti si carieristi. Astfel, ajung sa se adapteze acestui model si renunta la dorinta de a-si explora propriile domenii de interes.
Normal, parintii nu au deloc intentii rele, dar, procedand in acest mod, efectele acestui tip de educaţie pot fi devastatoare (copiii pot avea dificultati in alegerea unei meserii, devin dependenti de parinti si pot uneori sa clacheze complet din cauza presiunii).
Parintii ar trebui sa nu cedeze tentatiei de a dirija in cele mai mici amanunte viata copiilor, ci ar trebui sa le dea libertate de miscare, pentru ca acestia sa-si urmeze propriile pasiuni, propriul drum in viata, chiar cu riscul de a face unele greseli.
Daca sunteti interesati de cele mai moderne tehnici de crestere a copilului poti consulta aceasta lista de carti utile pentru parinti.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Sursa: Dailymail.co.uk
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: