Anemia este o afectiune cauzata de scaderea cantitatii sau a calitatii globulelor rosii si a hemoglobinei din sange.
Daca analizele sangelui dezvaluie o anemie, consultati un doctor. In functie de cauzele care duc la aparitia anemiei, aceasta poate fi de mai multe tipuri: anemia feripriva (cauzata de deficienta de fier), anemia megaloblastica (apare ca urmare a deficitului de vitamine), anemia tiroidei (este cauzata de activitatea anormala a glandei tiroide), anemia hemolitica (este provocata de degenerarea prematura a globulelor rosii), anemia mieloftizica (apare din cauza leucemiei sau cancerului maduvei osoase), anemia aplastica (apare din cauza atrofierii maduvei rosii osoase si a afectarii hematopoiezei, ca urmare a deficitului de trombocite si globule rosii si albe), anemia cronica (este provocata de inhibarea productiei hormonului glicoproteic EPO sau de defectele structurale congenitale ale globulelor rosii), anemia sideroblastica (apare din cauza incapacitatii organismului de a fixa fierul si de a se folosi de el sau de a produce hemoglobina), talasemia (este o forma ereditara grava a anemiei, cauzata de persistenta in sange a hemoglobinei fetale).
Anemie – Simptome
Principalele simptome ale anemiei sunt starile de ameteala, episoadele de pierdere a vederii, frisoanele, paloarea pielii, starile de oboseala si tulburarile de concentrare sau constipatia. Totodata, scaderea in greutate este un alt semn al anemiei care nu trebuie ignorat. In momentul in care starea se agraveaza, pot aparea scaune cu sange, ingalbenirea pielii, marirea splinei si aparitia durerilor asociate cu aceasta.
Pana la consultarea medicului sau in asteptarea unei retete, puteti alege unul dintre tratamentele de mai jos.
Anemia – Remedii naturiste
-Infuzie de schinduf (30 g seminte), turtita mare (30 g frunze), dragavei (20 g flori) si rozmarin (20 g frunze). Puneti 20 g din acest amestec intr-un litru de apa clocotita, lasati sa infuzeze 10 minute. Beti o cana de infuzie de 3 ori pe zi, dupa mese, pana la ameliorare.
-Vin din dragavei (10 g radacina), portocal (10 g scoarta), arbore de chinina (5 g scoarta), gentiana (5 g radacina), melisa (5 g varfuri inflorite), scortisoara de Ceylon (5 g scoarta) si 1 baton de vanilie rupt in doua. Puneti-le intr-un litru de vin rosu si lasati la macerat 10 zile. Luati cate un paharel de lichior ca aperitiv, inainte de mesele de pranz si seara. Atentie totusi ca nu cumva tratamentul in curs sa nu aiba contraindicatii pentru alcool.
La copii este preferabil un tratament homeopat. (Vezi articolul: Anemia la copii. Simptome si tratament)
O alimentatie variata, bogata in legume si fructe, de preferinta crude, si consumul regulat de ficat, asociate cu regularitate a unui supliment nutritiv polivitaminic, bogat in oligoelemente, permite ameliorarea simptomelor in cazurile benigne.
Citeste si:
Remedii rusesti care combat astenia si anemia de primavara
Cele mai bune plante care te ajuta impotriva anemiei
Dulceata de coji de nuci. Cea mai buna reteta care combate anemia
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: