5.4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Totul despre cultura de hrean – O idee de afacere stralucita: piata din Romania e pe deficit

Totul despre cultura de hrean si despre primii pasi pe care trebuie sa-i faci pentru a obtine profit pe o piata ignorata de agricultorii romani.

O buna parte din hreanul care se vinde pe piata din Romania este importat din Ungaria tocmai pentru ca nu exista culturi importante de hrean in scop comercial la noi in tara. Si acest lucru in ciuda faptului ca hreanul e destul de usor de cultivat si intretinut.

Productia interna de hrean este asigurata intr-o buna parte de zona Brasovului dar si de alte zone muntoase, la altitudini mari, unde exista mai multa umezeala, pe placul culturii. In zona Brasovului de exemplu hreanul creste pur si simplu printre cartofi, nefiind nevoie de ingrijirea speciala a lui.

Totul despre cultura de hrean – Cum se pregateste terenul

Hreanul e o planta perena ce rezista in sol chiar si 8 ani. Inca de la inceput se impune la infiintarea culturii o afanare adanca a terenului, unde e posibil chiar si desfundarea la 50-60cm.

Pentru cultivarea hreanului se evita solurile prea usoare, compacte, acide si cu apa freatica aproape de suprafata. Terenul are nevoie de nivelare pentru evitarea baltirii apei de ploaie sau zapada.

Se poate planta hrean in zonele in care au fost plantate in anii trecuti culturi de tomate, fasole, mazare, plante care lasa solul curat de buruieni. In alta ordine de idei, trebuie evitata cultivarea hreanului mai devreme de 4-5 ani dupa alte crucifere cum ar fi vara, conpida sau ridichiile, sau dupa o alta cultura de hrean desfiintata.

Totul despre cultura de hrean – cum se obtin butasii

Pentru infiintarea unei plantatii de hrean se apeleaza la butasi obtinuti dintr-o cultura existenta. Butasii se fac din ramificatiile radacinilor care nu se valorifica.

In mod obisnuit se taie butasii cu lungimea de 20cm si grisime de 1-2cm, iar cand se face detasarea lor, se taie pentru orientarea oblic la partea inferioara in vederea respectarii cerintelor polaritatii la plantare.

Totul despre cultura de hrean – Procesul de plantare si infiintare a culturii

Butasii obtinuti mai devreme se pastreaza peste iarna in pivnita, stratificati in nisip. Plantarea se face abia in primavara urmatoare, in perioada martie, aprilie.

Se planteaza 2 randuri distantate la 80cm, plasate pe de o parte si de alta in coasta bilonului.
Butasii de hrean se planteaza cu ajutorul unor linguri de plantat, se aseaza oblic, cu capatul inferior la 15 cm adancime si cu cel superior la 4-5. Vezi si: Remedii naturiste cu hrean. Ce poti trata cu acest ingredient gustos

Totul despre cultura de hrean – Productia

Recoltarea hreanului se face toamna, in al doilea an de plantare. In primul an se face doar in cazuri exceptionale cand radacinile depasesc grosimea de 2cm. Hreanul e destul de dificil de scos, asa ca se recomanda dislocatorul de radacinoase.

Plantele se smulg, se curata de pamant si se fasoneaza, apoi se indeparteaza frunzele si ramificatiile. Productia de hrean obtinuta pe de un hectar poate ajunge undeva intre 15 si 20 de tone, cu nivel maxim al productiei in al doilea si al patrulea an, perioada dupa care este recomandata desfiintarea culturii.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole