Exista o multime de pomi fructiferi care se pot planta la umbra, insa exista si multi care nu fac fata si sunt pretentiosi, avand nevoie de multa caldura, lumina si alti factori de mediu prielnici.
Ca sa intelegi mai bine procesul de cultivare a unor pomi fructiferi mai putin sensibili iti facem cateva recomandari pe baza informatiilor de la specialistii in domeniu.
Pomi fructiferi care se pot planta la umbra – Marul si prunul
In Romania, pomii fructiferi care rezista cel mai bine la frig sunt considerati a fi marul si prunul. Datorita acestei rezistente, merele sunt fructele care pot fi gasite in atat de multe livezi din intreaga tara.
Soiurile altoite de prun rezista foarte bine si ele la variatiile de temperatura, fapt ce duce la productii importante in fiecare an. Infloritul, germinarea polenului si legarea fructelor se realizeaza in conditii de temperatura cuprinsa intre 12 si 20 de grade Celsius.
In schimb, marul are nevoie pentru a putea rodi eficient de o cantitate de peste 700ml/mp/an de precipitatii. Ca urmare a numarului mare de livezi infiintate pe mar in Romania, precum si a numarului mare de pomi fructiferi existenti in gradini, marul e cel mai consumat fruct la noi in tara.
Pomi fructiferi care se pot planta la umbra – Nucul
Nucul este un alt pom care rezista bine la variatiile de temperatura sau apa. Totusi, acest tip de arbore desi e rezistent la umbra, pentru a da o productie buna de fructe are nevoie de lumina.
Un alt dezavantaj al nucului este ca are nevoie de o distanta generoasa fata de constructii ce presupun fundatie deoarece radacinile evolueaza pana la 25 m lungime fata de trunchi.
Clasamentul pomilor fructiferi care pot fi plantati la umbra
Cei mai rezistenti pomi fructiferi sunt, in ordinea rezistentei lor: migdalul altoit pe migdal, cais altoit pe migdal, cires altoit pe visin turcesc, visin altoit pe
mahaleb, par altoit pe par salbatic, piersic altoit pe franc, cires si visin altoiti pe cires salbatic, soiuri tarzii de par altoite pe par salbatic si franc sensibil la seceta.
Principalul factor de crestere pentru pomii fructiferi este insa apa si nu neaparat lumina. Situatia ideala pentru ca pomii fructiferi sa creasca si sa rodeasca bine este ca solul sa fie 65-75% bogat in apa. Umiditatea aerului e si ea importanta.
Un semn important in situatia in care solul are foarte multa apa il reprezinta frunzele galbene si stranse spre interior. Daca situatia persista si nu se pot face drenaze, radacinile nu isi mai pot lua necesarul de oxigen si in timp pomii se usuca.
In plus fata de pomii mentionati mai sus ca si pomi fructiferi care se pot planta la umbra si sunt rezistenti si la seceta mai gasim si ciresul altoit pe visinul turcesc.
Desi sunt rezistenti la seceta atunci cand vine iarna si sunt temperaturi scazute, migdalul si caisul sunt pomii fructiferi cei mai afectati deoarece mugurii acestora degera, fiind posibil ca acest fenomen sa se intample si la o parte din ramuri care ulterior pot necroza si se pot usca.
Protejarea pomilor fructiferi de inghet. Cum le faci ”culcusul” pentru iarna
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: