Prietenii necuvantatori sunt minunati, ne aduc multa bucurie si ne iubesc neconditionat, insa vin si cu responsabilitati din partea noastra. Pe langa faptul ca trebuie sa ii hranim si ingrijim, din cand in cand trebuie sa ne ocupam si de deparazitarea lor.
Deparazitarea poate fi atat interna cat si externa si poate fi facuta atunci cand aduceti un animal de companie nou in casa sau in curtea voastra, insa poate fi facuta si in fiecare primavara pentru ca atunci sunt intalnite conditiile ideale care favorizeaza parazitismul la animale.
Parazitii sunt favorizati in general de factori precum imunitatea scazuta a animalului, factorii de mediu, cresterea temperaturii, umiditate crescuta, vegetatie abundenta.
Deparazitarea externa
Deparazitarea externa a animalutelor de companie se poate face folosind diferite produse dar trebuie tinut cont de varsta si greutatea animalului. De exemplu, spray-ul antiparazitar se poate folosi la varste fragede incepand chiar de la primele doua zile de viata la caine si pisica.
Dupa 4 saptamani de viata poate fi folosita pudra antiparazitara, iar dupa 7-8 saptamani pipetele. In cazul cainilor, dupa varsta de patru luni, atunci cand se termina schema de vaccinare, se va face lunar, pentru ca produsele antiparazitare externe cu aplicare la nivelul pielii au durata de doar o luna.
Zgarda antiparazitara poate sa prelungeasca aceasta perioada de protectie. Un astfel de medalion antiparazitar este foarte eficient si pentru catei si pentru pisici si tine la distanta puricii si capusele pentru o perioada de doi ani.
Deparazitarea interna
Pentru deparazitare interna este cel mai bine sa va prezentati la medicul veterinar daca observati unele dintre urmatoarele simptome specifice parazitilor intestinali: scaderea in greutate, tulburari digestive si scaune moi care alterneaza cu cele normale sau cu sange, lipsa de energie.
Lipsta unui tratament adecvat poate duce chiar la migrarea parazitilor catre diferite organe si poate genera de la tuse la icter, anemie, paralizii, manifestari nervoase, in functie de localizarea lor.
De foarte multe ori parazitii interni evolueaza fara semne specifice, iar din acest motiv e ideal sa deparazitam cu regularitate animalele de companie. Cele mai grave infestatii pot fi letale, mai ales daca animalul nu are un sistem imunitar puternic.
In cazul animalelor de curte trebuie acordata o mare atentie si deparazitarii mediului ambiant care asigura o sursa continua de paraziti, fie ca vorbim despre cei externi cat si despre cei interni.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: