Vita de vie rosie este cunoscuta inca din Antichitate. Aceasta este un arbust care poate ajunge pana la 80 cm inaltime, cu o radacina lunga si carnoasa, noduroasa, pe care cresc curpenii. Frunzele sunt rosii, cu mai multi lobi, zimtate; florile verzui cresc in ciorchini, care vor da nastere unor fructe verzi sau negre (strugurii).
In scop terapeutic se folosesc frunzele (se culeg vara) si strugurii (se culeg toamna).
Vita de vie rosie – Uz terapeutic
Bogata in compusi fenolici de tot felul (flavonoide, taninuri) planta este un excelent astringent indicat in afectiuni venolimfactice (tonifierea venelor, fiind recomandat celor care sufera de picioare grele sau care au dureri de picioare), celulita si stimuleaza contractia musculara si favorizeaza circulatia sangelui spre inima; local, poate ajuta la tratarea starilor inflamatorii oculare si la intretinerea igienei bucale. De asemenea, aceasta mai are in componenta sa si oligomeri procianidici si resveratrol, ce ii confera o puternica actiune antioxidanta si de stabilizare a colagenului, fiind foarte folosit in produsele cosmetice.
In prezent, numeroase publicatii stiintifice descriu proprietatile binefacatoare circulatorii si antioxidante ale acestei plante, iar extractul de vita de vie pastreaza toate aceste proprietati.
Mod de intrebuintare – Vita de vie rosie
In fitoterapie, pe cale interna (capsule gelatinoase si infuzii) si externa (clatirea gurii si ochilor). De asemenea, se mai intrebuinteaza si in industria agroalimentara (ulei de seminte de struguri).
Citeste si:
Inmultirea vitei de vie prin seminte. O metoda mai putin intalnita
Strugurii, sanatosi in orice forma. Proaspeti, uscati sau fermentati
Tratamente naturiste cu struguri
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Vita de vie rosie. Care sunt cele mai importante calitati binefacatoare […]