4.8 C
București
joi, noiembrie 28, 2024

5 zgomote ale corpului care pot semnala boli ascunse

Anumite afectiuni isi pot anunta prezenta nu prin simptomele clasice, ci printr-o serie de sunete neobisnuite, pe care corpul le emite pentru a te atentiona. Iata, asadar, 5 zgomote ale corpului care pot semnala boli ascunse:

1. Zgomote ale corpului care pot semnala boli ascunse – Tiuit in urechi

Poate semana cu un bazait suparator sau un fluierat repezit, care trece, de obicei, de la sine. Tiuitul in urechi poate ascunde insa si o anemie sau poate chiar sa indice, in cazuri mai grave, o tumora pe creier sau un anevrism. Poate fi, de asemenea, o reactie adversa la tratamentul cu anumite medicamente, precum aspirina, unele tipuri de antibiotice, antiinflamatoare sau citostatice.

Cand tiuitul este insotit de greata sau varsaturi, trebuie consultat de urgenta medicul. Si ceara acumulata in timp in urechi poate fi cauza acestui zgomot. Hipertiroidismul, diabetul sau boala Lyme sunt tulburari care pot provoca si ele sunete deranjante in urechi.

O alta cauza a tiuitului o poate constitui si hipertensiunea arteriala, cand vasele de sange din aceasta zona sunt afectate. Otita sau alte infectii si alergii pot cauza la randul lor sunete de intensitate moderata. Vezi si: Ce este sughitul si ce putem face atunci cand pare ca nu se mai opreste

2. Zgomotele corpului care pot semnala boli ascunse – Respiratie suieratoare

Declansata de ingustarea sau obturarea partiala a cailor respiratorii, respiratia suieratoare poate fi cauzata de un alergen sau constituie un semn al astmului. Fumatul, bronsita, pneumonia, boala de reflux gastroesofagian sau chiar insuficienta cardiaca se pot numara printre factorii care contribuie la o respiratie zgomotoasa sau dispnee, cum este denumita in termeni medicali.

Daca simpomele persista mergi la un control. Medicul va indica efectuarea unei radiografii, pentru a detecta eventualele probleme de la nivelul plamanilor si o spirometrie, pentru monitorizarea functiei pulmonare.

Daca suspectezi ca respiratia este ingreunata de un alergen, incearca sa indepartezi posibila sursa care irita caile respiratorii. Si respiratia profunda, practicata cateva minute, este benefica uneori pentru diminuarea disconfortului respirator.

Bine de stiut! Daca dispneea apare in conditii de repaus si este asociata cu greata sau dureri in piept, mergi de urgenta la cel mai apropiat spital, deoarece este posibil sa fie cauzata de un infarct.

3. Zgomote ale corpului care pot semnala boli ascunse – Articulatii care trosnesc

Sunetul se datoreaza, de obicei, regenerarii lichidului articular sau poate sa apara cand faci o miscare brusca. Cand este insotita de durere, trosnirea articulatiilor ar trebui sa te ingrijoreze. Daca ai facut multa activitate fizica in ultimul timp, acorda-ti un timp de repaus si observa daca simptomele continua.

Si varsta poate fi un factor important. O data cu trecerea timpului, cel mai adesea dupa 45 de ani, se poate instala artroza. Mergi la medic pentru un diagnostic exact.

4. Zgomote ale corpului care pot semnala boli ascunse – Sughitul

Cu totii ne-am confruntat, la un moment dat, cu suparatorul sughit, care se declanseaza parca din senin. Desi are mai multe explicatii populare, in realitate nu este decat o contractie inofensiva a diafragmei, declansata de o usoara iritatie a gatului.

Printre cauze se pot numara fumatul, inghitirea unei cantitati mari de aer, mancatul prea rapid sau alternarea prea brusca a unor alimente calde si reci. Cand insa sughitul persista mai mult de cateva minute, poate ascunde diverse afectiuni, precum hepatita, ulcerul, laringita, meningita sau chiar o tumora in zona gatului.

5. Zgomote ale corpului care pot semnala boli ascunse – Bolboroseli ale stomacului

Tractul digestiv se contracta intens, iar uneori poate emite sunete destul de zgomotoase. Doar in cazul in care acestea sunt insotite de crampe sau varsaturi trebuie consultat medicul. Exista si situatii foarte rare in care intestinele se pot contracta mult prea tare sau prea incet ori pot avea o obstructie, situatie in care se intervine chirurgical.

Sursa: clicksanatate.ro

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole