1.1 C
București
miercuri, ianuarie 22, 2025

Descoperire revolutionara a cercetatorilor romani

Descoperire revolutionara a cercetatorilor din Mures si Cluj. Cu ajutorul unei ciuperci, acestia au reusit sa obtina o cantitate mare de substanta folosita in tratamentul impotriva malariei. Studiul lor a fost deja publicat intr-una din cele mai renumite reviste stiintifice din lume.

Ciuperca cu care realizam experimentul arata in felul urmator, este in forma de spori, nu poate sa traiasca de una singura, necesita o planta gazda ca sa supravietuiasca. Din acesti spori, preparam o solutie si in aceasta solutie punem radacinile plantelor”, spune unul dintre cercetatori.

Pentru acest experiment, cercetatorii romani au folosit nafurica, o planta comuna, care traieste pe marginea drumurilor. Simbioza dintre ciuperca si nafurica face ca planta sa se dezvolte mai mult si mai repede chiar si in lipsa unei cantitati mari de apa. O consecinta a a acestei simbioze este si cresterea cantitatii de artemisinina din frunze, substanta folosita in tratarea malariei.

„Planta s-a comportat foarte bine si noi am fost surprinsi”, spune dr. Balog Adalbert, prorector la Universitatea Sapienta Cluj.

„Numarul glandelor secretoare de artemisinina a crescut semnificativ, cu 40% mai multe glande au fost intalnite. Cam 200 miligrame pe 100 de grame de planta”, spune dr. Domokos Erzsébet, UMF Tirgu Mures.

La acest rezultat, specialistii de la Universitatea de Medicina si Farmacie Tirgu-Mures si de la Universitatea Sapienta Cluj au ajuns dupa sase ani de cercetari. Descoperirea lor a facut deja inconjurul lumii dupa ce a aparut in revista stiintifica Frontiers in Plant Science.

„A fost publicat foarte repede, dupa ce am trimis la revista respectiva in cateva saptamani am primit un review”, spune dr. Balog Adalbert.

Pana acum s-au facut studii pe 400 de plante, iar cercetarea va continua pe un esantion de aproape 1.000 de plante. Reusita studiului ar insemna producerea tratamentului la scara industriala si scaderea pretului medicamentelor.

„Artemisinina nu se regaseste in alte plante medicinale. In schimb, inainte s-au folosit alte principii active in tratarea malariei, doar ca parazitul acesta a devenit imun asupra acelor substante si s-a descoperit atunci in 2015 de catre cercetatoarea chineza, artemisinina. Este singurul tratament necostisitor si eficient in tratarea bolii”, spune dr. Domokos Erzsébet.

Anual, peste 300 de milioane de oameni sunt infectati cu malarie.

Sursa:  digi24.ro

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole