Toti avem unul sau doi prieteni care exagereaza cand vine vorba de selfie-uri. Si datorita unor cercetari noi, avem acum cateva motive serioase de ingrijorare. Vedeti, psihologii au legat auto-fotografierea compulsiva de o serie de probleme de sanatate mintala si de personalitate.
Probabil ca oricine se gandeste ca, totusi, selfie-urile nu sunt chiar asa o mare problema. De fapt nu. Potrivit Asociatiei Americane de Psihiatrie, chiar si trei episoade zilnice sunt motive de ingrijorare.
Sa aruncam o privire asupra catorva dintre problemele pe care expertii le considera importante in comportamentul compulsiv de auto-fotografiere.
Selfie-urile sunt legate de aceste tulburari de personalitate! – Narcisism
Cercetarile au aratat ca indivizii cu trasaturi de personalitate narcisiste mai inclinate au tendinta de a posta mai mult din viata lor in mediile sociale online. Editarea unei fotografii inainte de a o posta este un semn de narcisism si mai profund.
Persoanele narcistice au nevoie de admiratie pentru a functiona in viata de zi cu zi. Postarea unui autoportret le permite sa primeasca aceasta admiratie prin like-uri si comentarii. Acest fel de admiratie este incredibil de inselator din cauza caracterului nesincer al social media. Acest lucru nu ii intereseaza pe narcisisti, desigur.
Selfie-urile sunt legate de aceste tulburari de personalitate! – Tulburarea dismorfica
Se pare ca aproximativ doi din trei pacienti care merg la psihiatru cu tulburari dismorfice ale corpului de la aparitia telefoanelor cu camera simt dorinta continua de a-si face poze si de a posta selfie-uri pe retelele sociale, dupa cum afirma psihiatrul Dr. David Veale.
Un adolescent britanic cu aceasta tulburare a incercat sa se sinucida cand nu a reusit sa obtina un autoportret perfect. Danny Bowman, in varsta de 19 ani, a petrecut 10 ore in fiecare zi, facand pana la 200 de selfie-uri. Nu a iesit din casa timp de sase luni.
Desigur, cazul lui Danny este extrem. Dar afirmatia sa in privinta acestei experiente graieste de la sine cu ce fel de probleme se confrunta oamenii cu aceasta tulburare: „Singurul lucru de care mi-a pasat a fost sa-mi iau telefonul cu mine, ca sa pot satisface nevoia de a captura o imagine cu mine in orice moment al zilei”.
La pacientii cu tulburare dismorfica a corpului, auto-fotografierea compulsiva insoteste adesea o tulburare de alimentatie.
Selfie-urile sunt legate de aceste tulburari de personalitate! – Stima de sine scazuta
Potrivit expertului in domeniul sanatatii mintale, Tina Sadri, comportamentul, cum ar fi postarea frecventa a imaginilor cu sine „poate fi putin mai mult decat o strategie de auto-prezentare care sa compenseze stima de sine foarte scazuta si fragila”.
Desi selfie-ul poate parea ca sporeaste stima de sine, de fapt scoate la iveala o prea putin incredere si stima in propriile puteri.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Va oferim o lista cu lucrurile pe care le puteti observa la un narcisist. Daca observati vreunul dintre aceste lucruri, poate ar trebui sa va ganditi sa-i scoateti pe acei oameni din viaaa voastra, deoarece va mananca energia. Vezi si Selfie-urile sunt legate de aceste tulburari de personalitate! […]