Lavanda este o planta perena, originara de pe tarmurile Mediteranei, iar la noi se cultiva ca planta ornamentala si aromatica. Pe langa frumusete si mireasma, lavanda ascunde si multiple alte intrebuintari, reusind să aiba grija de corpul nostru.
Lavanda – 5 indicatii terapeutice externe ale plantei cu flori mov:
1.Lavanda este recomandata in cazul pielii uscate
Florile acestei plante contin o substanta chimica naturala numita linalool, foarte benefica pielii noastre. Imediat dupa baie se aplica ulei de lavanda pe toata pielea, facandu-se in acelasi timp un masaj usor. Atentie! Uleiul volatil din planta este un preparat foarte puternic, ce nu poate fi insa obtinut acasa, ci numai prin procedee industriale. Este recomandat sa fie procurat din magazinele si farmaciile naturiste.
2.Lavanda este indicata pentru cresterea parului
Se face un masaj la radacina parului cu otet de lavanda. Iata cum se prepara otetul de lavanda: intr-o sticla cu gatul larg se pun 10 linguri de planta maruntita, peste care se adauga 500 ml otet de mere si se lasa timp de 10 zile la macerat, la temperatura camerei. La final, se filtreaza si se poate folosi.
3.Pare greu de crezut, dar lavanda este recomandata si contra paduchilor si a altor insecte parazite
3-4 picaturi de ulei volatil de lavanda se amesteca cu o lingurita de otet si se aplica pe par sau pe zona afectata, dupa care capul se acopera cateva ore, pentru a se forma un mediu de vapori de ulei volatil care vor elimina insectele. Tratamentul trebuie urmat 7 zile la rand.
4.Lavanda trateaza eczemele uscate si tumefactiile produse de loviri
Uleiul de levantica face minuni cand vine vorba de piele si ten. Doua dintre beneficiile majore ale acestei plante sunt date de proprietatile sale antifungice si antiseptice, care grabesc procesul de vindecare si reduce formarea cicatricilor. Se aplica uleiul de levantica pe zona afectata, de 3-4 ori pe zi.
5.Levantica se foloseste si ca adjuvant in pneumonie si bronsita cronica
La 4 linguri de levantica proaspat macinata se adauga apa, amestecand progresiv, pana cand se formeaza o pasta, care se inveleste in tifon si se aplica pe piele. Deasupra cataplasmei se pune o sticla cu apa fierbinte, se acopera cu o patura groasa pentru a mentine caldura si se lasa asa timp de 30 de minute.
Citeste si: Levantica, o planta cu multiple proprietati terapeutice
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: