0.8 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Frumusete cu flori de musetel. 4 retete naturiste care merita incercate

Musetelul este una dintre cele mai vechi si folosite plante medicinale. Acesta planta aromata creste pretutindeni, pe marginea drumurilor, ogoarelor, pe langa case, iar in unele regiuni ale tarii se gasesc campii intinse cu musetel. Partea cea mai folosita de la musetel sunt florile care se culeg in lunile mai-iunie, imediat dupa ce se deschid. Aceste flori de musetel se folosesc, in special, la prepararea de infuzii si extracte, intrand si in componenta unor preparate cosmetice.

Florile acestei plante aromate contin ulei volatil, care datorita unui principiu numit azulen si a unui glicozid de natura flavonica (apigenina) au proprietati antispasmodice, anestezice, dezinfectante si antiinflamatorii.

Dermatologii sustin faptul ca preparatele cosmetice din florile de musetel se potrivesc cu toate tipurile de piele, dar e indicat mai ales pentru vindecarea tenului uscat si iritat. Acestea au rolul de a calma, hidrata si de a rezolva numeroase probleme legate de cosuri, eczeme, acnee, infectii, arsuri solare si alergii.

Iata mai jos cateva retete naturale cu flori de musetel:

1.Lapte demachiant cu flori de musetel

Pentru a prepara laptele demachiant, ai nevoie de 25 g flori de musetel si 125 ml lapte integral. Acestea se incalzesc la foc mic, dar fara sa dea in fiert si apoi se lasa la infuzat 2 ore. La final, se strecoara laptele si se foloseste ca demachiant cu ajutorul unui tampon de vata. Acest demachiant se poate pastra timp de 1 saptamana la frigider.

2.Ulei demachiant cu flori de musetel

Pentru a prepara uleiul demachiant, ai nevoie de flori proaspete de musetel si ulei de soia. Se umple o sticla cu musetelul si se toarna deasupra uleiul de soia. Se inchide bine si se lasa la macerat timp de 10 zile, la soare, pana ce uleiul devine puternic parfumat. La final, se strecoara printr-o sita de plastic, se storc bine plantele macerate, apoi se mai strecoara o data prin tifon. Se pastreaza in sticlute inchise la culoare.
Acest preparat ajuta la curatarea pielii in profunzime, fiind recomandat dupa demachere, pentru a inlatura si ultimele urme de fard, dar si ca mijloc de intretinere a tenului. Vezi si articolul Uleiul de musetel. Cum se prepara si ce efecte terapeutice are.

3.Apa de musetel

Pentru a prepara apa de musetel, ai nevoie de 10 g flori uscate de musetel, 100 g otet de mere si 300 ml apa. Pentru inceput, se fierbe apa timp de 10 minute, apoi se lasa pana ajunge la temperatura corpului. Apoi, intr-un borcan se adauga musetelul si se acopera cu apa si cu otetul de mere, astfel ca florile sa fie bine acoperite. Se inchide bine borcanul si se lasa la macerat timp de 1 saptamana, la loc cald, agitandu-se energic in fiecare zi (sfat: daca florile absorb prea mult lichid, se mai completeaza cu apa). Dupa 1 saptamana, se strecoara lichidul si se varsa intr-o sticla de culoare inchisa.

Se inmoaie o discheta de vataa in lichid si se sterge zilnic fata si gatul. Apa de musetel se recomanda si dupa baie, cand patrunde mai bine in porii deschisi. Vezi si articolul Bai cu ceai de musetel pentru hemoroizi.

Apa de musetel are efect de limpezire a tenului, de improspatare si dezinfectare.

4.Sampon cu musetel pentru par blond

Pentru a prepara samponul cu musetel, ai nevoie de 1 pumn plin cu flori proaspete de musetel, 250 ml apa distilata, 50 g sapun de glicerina ras si 50 g tinctura de musetel. Se pune musetelul intr-un castron si se toarna peste apa data in fiert. Se acopera vasul si se lasa plantele timp de 3 ore la infuzat. La final, se strecoara, presandu-se bine florile. Jumatatea de litru de apa distilata ramasa se pune la fiert impreuna cu sapunul ras, pentru de 10 minute. Se ia de pe foc, se lasa sa se raceasca si se amesteca cu infuzia de musetel. Se pune produsul obtinut intr-o sticla si se scutura bine.

In afara de faptul ca accentueaza culoarea blonda a parului natural, samponul de musetel curata in profunzime si dezinfecteaza. Pentru clatit se recomanda apa cu suc de lamaie.

Citeste si:

Sanatate din natura cu flori de galbenele si musetel

Crema cu musetel. Cum sa o prepari singur acasa si ce beneficii are pentru piele

5 masti bio cu flori de musetel pentru infrumusetarea tenului

Efectele ceaiului de musetel

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole