Spatiul verde nu este doar un mediu mai sanatos in care sa traim, dar este unul mult mai placut, incanta vederea si de multe ori poate fi un factor important pentru declansarea depresiilor in lipsa lui. Iata care sunt orasele din Romania cu cele mai multe spatii verzi, daca vrei sa pui buna dispozitie si sanatatea pe primul loc.
Orasele din Romania cu cele mai multe spatii verzi – recomandarea este de 26-50 de mp pe cap de locuitor
Uniunea Europeana recomanda 26 de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor, in timp ce Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda 50 de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor. Spatiile verzi se refera la acele spatii organizate sub forma de parcuri, gradini publice sau scuaruri publice, la terenurile bazelor si amenajarile sportive in cadrul localitatilor. Aceste spatii nu se refera la lacuri, sere, pepiniere, gradini de zarzavaturi sau terenuri agricole si cimitire.
Situatia este foarte ingrijoratoare, avand in vedere ca un raport efectuat de Banca Mondiala a aratat ca din 40 de capitale de judet, inclusiv Bucurestiul, doar noua se aliniaza la standardele prevazute.
Unul dintre cele mai verzi orase-municipii din Romania este Slobozia, care in 2014 avea 247 de hectare de spatii verzi, ceea ce inseamna 46,3 mp pe cap de locuitor la cei aproape 54 de mii de locuitori. Un alt oras este Miercurea Ciuc, care din 181 de hectare de spatii verzi, la aproximativ 43 de mii de locuitori revin 42,7 mp de spatiu verde pe cap de locuitor.
Orase din Romania cu cele mai multe spatii verzi – Cele mai verzi orase ale Romaniei
Bistrita este un alt oras verde, ce ofera 35,1 mp de spatiu verde pe cap de locuitor la cei aproximativ 93 de mii de locuitori in 2014. Poate nu va asteptati, dar Craiova este in topul oraselor verzi din Romania, acesta are 1039 de ha de spatiu verde, iar pentru cei 300 de mii de locuitori ai acestui oras revin 33,8 mp de spatiu verde pe cap de locuitor.
Urmatoarele din lista oraselor verzi ale tarii sunt Suceava, cu 27,8 mp de spatiu verde pe cap de locuitor, Cluj-Napoca, ce ofera 25,3 mp de spatiu verde si Targoviste cu 25 de mp de spatiu verde pe cap de locuitor.
Daca va intrebati care este situatia in Bucuresti, se pare ca in 2014 revenea 21,4 mp de spatiu verde pe cap de locuitor. Exista si judete unde capitalele de judet au mai putine spatii verzi decat unele orasele din preajma. Asa se face ca in Baia Mare, din 128 de ha de spatii verzi doar 8,6 mp revin fiecarui locuitor, in timp ce intr-un oras din acest judet, Cavnic, din 352 de ha de spatiu verde, la cei aproximativ 6 mii de locuitori, revin 661,9 mp de spatiu verde pe cap de locuitor.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: