-1.4 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024

Visul lucid, arta de a visa constient

Cum ar fi sa visezi si sa fii constient de asta? Visul lucid inseamna ca poti sa iti continui visul fara sa te trezesti. Dar cum e posibil asa ceva? Visul lucid iti da sansa sa iti dezvalui o alta forma a constiintei, cu totul alta fata de cea din somnul obisnuit, fara sa apara modificari semnificative din punct de vedere fizic.

Persoana care viseaza este constienta ca viseaza si poate avea control asupra mediului in care se afla, a personelor prezente, dar si in realizarea unor lucruri care pot fi imposibile in realitatea fizica a starii de veghe. Luciditatea apare de cele mai multe ori atunci cand persoana care viseaza isi da seama de o actiune care are foarte putine sanse de a se produce in timpul visului, cum ar fi, de exemplu, zborul sau moartea.

Cand apare luciditatea in timpul visului?

Visul lucid este o experienta nu foarte des intalnita. Cercetarile au demonstrat ca doar 20% dintre oameni au avut un vis lucid o data pe luna. Exista persoane care se trezesc imediat dupa ce au devenit constiente, insa exista si oameni care reusesc sa isi mentina aceasta luciditate si sa isi poata continua visul in aceasta stare.

Cei care isi reamintesc visurile fara sa aiba dificultati, au mai multe sanse sa devina „visatori lucizi”.
Si asta pentru ca cei care reusesc sa deprinda o astfel de abilitate vor putea analiza anumite tipare din vis, altfel e posibil sa aiba un vis lucid si sa nu isi dea seama. Dar acesta procedura se invata cel mai bine prin antrenament, de aceea este indicat ca atunci cand ne trezim sa ne notam de indata ce am visat, chiar daca ne amintim doar franturi din vis. Daca se practica o astfel de tehnica in stare de veghe, in timp va deveni o obisnuinta ce va putea fi realizata in vis.

Cum ne putem mentine luciditatea in timp ce visam?

In Statele Unite ale Americii exista un Institut al Luciditatii, iar Linda Magallon, o cercetatoare care isi desfasoara activitatea acolo, sustine ca visul lucid poate duce la mentinerea si continuarea visarii printr-o serie de activitati precum clipirea repetata sau frecatul ochilor (din vis), inceperea unei discutii, ascultarea atenta a unei voci sau a propriei respiratii, atingerea mainilor sau a propriei fete (din vis).
Un alt cercetator, Stephen LaBerge sustine ca in momentul in care se reduce intensitatea senzatiilor vizuale visul incepe sa inceteze si atunci el propune metoda „invartirii”. Asta presupune ca visatorul sa se miste in jurul propriei axe, repetandu-si ca odata ce se va opri, ceea ce va vedea in jurul lui va fi un vis. De-a lungul timpului, visurile lucide au fost studiate prin tot felul de metode, fara a exista riscuri asupra corpului fizic in timpul visului.

Cosmaruri si spaime nocturne. Remedii care te ajuta sa scapi de aceste tulburari de somn inspaimantatoare

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole