6.5 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Durerea mare de burta, primul semn al endometriozei

AVERTISMENT! Menstruatiile insotite de dureri puternice nu sunt normale si pot anunta instalarea endometriozei, atrag atentia medicii ginecologi. Mai ales daca aceste dureri nu cedeaza la medicamente si sunt insotite de tulburari digestive sau urinare. Controlul la medicul specialist este esential pentru diagnosticarea si tratamentul corect al acestei boli cronice care duce la infertilitate.

Se estimeaza ca, in Romania, circa jumatate de milion de femei sufera de endometrioza fara ca macar sa o stie. Statistici oficiale nu exista, cum de altfel nu prea sunt date valide nici pentru alte afectiuni medicale. „In lume, sunt cam 126 de milioane de cazuri de endometrioza. Dincolo de faptul ca boala este frecventa, este si cronica. Ea afecteaza calitatea vietii pacientei pe o durata lunga de timp, de 25 de ani sau chiar mai mult“, apreciaza dr. Voicu Simedrea, medic primar obstetrica-ginecologie din Timisoara.

Sarcina le protejeaza pe femei

Cauzele exacte pentru care apare endometrioza nu se cunosc. Teoriile merg de la „menstruatia retrograda“, cand endometrul se revarsa in trompele uterine in loc sa se elimine prin vagin, si pana la probleme ale sistemului imunitar.  „Cred ca boala a cunoscut o crestere exponentiala a incidentei, din cauza schimbarii stilului de viata in Romania. Boala este hormonodependenta. Hormonii o accentueaza, boala vine pe o anumita predispozitie imunitara a pacientei. Dar daca pacienta ar concepe mult mai deverme decat o face la ora actuala in Romania, ar putea fi protejata de catre sarcina. Doar ca romancele aleg sa conceapa din ce in ce mai tarziu – varsta medie trece de 30 de ani, in vreme ce inainte de 1989 concepeau la 20 de ani. Aceste femei care pe parcursul vietii lor hormonale ar fi dezvoltat endometrioza nu o mai faceau, pentru ca intre timp survenea o sarcina. Sarcina are un efect foarte bun in boala aceasta si problema se rezolva de la sine“, este de parere dr. Simedrea.

Un alt factor incriminat in aparitia endometriozei este alimentatia. „Alimentele noastre sunt astazi ultrataratate cu hormoni  si acest aport hormonal alimentar se suprapune peste hormonii endogeni si, insumati, dau boala“, adauga medicul ginecolog.  Vezi si: 3 plante medicinale care te ajuta in cazul sangerarilor abundente din timpul ciclului menstrual

Dr. Simedrea spune ca, practic, endometrioza este o afectiune benigna si consta in proliferarea celulelor care ar trebui sa tapeteze peretii cavitatii uterine – celulele endometriale – in afara cavitatii uterine. „Daca proliferarea are loc in cavitatea abdominala – in afara uterului, pe ovare, pe col, pe intestine sau pe vezica urinara, se numeste endometrioza si daca are loc in muschiul peretelui uterin se numeste adenomioza. Sunt variante ale aceleiasi boli.“ 

Initial, durerea e ciclica, apoi devine permanenta

Endometrioza afecteaza mai ales femeile tinere, varful de incidenta fiind intre 25 si 35 de ani. „Observam ca boala apre din ce in ce mai devreme, la femei tinere, are un caracter polimorf si mai ales agresiv. Avem cazuri de femei de 20 de ani sau putin peste care vin deja cu forme grave de boala. Am operat o pacienta de 25 de ani cu stadiul IV – adica boala afecteaza, pe langa aparatul genital, intestin, vezica, uretere, deci toate organele pelviene. Operatia este foarte grea si cu trauma mare pentru pacienta. In general, ar trebui sa nu ajungem cu pacientele in stadiul acesta. Dar, daca o pacienta de 25 de ani are stadiul acesta de boala, e clar ca afectiunea a debutat cu 5-6 ani inainte“, avertizeaza dr. Simedrea.

Durerea este primul simptom al acestei boli si are caracter nespecific. „Durerea poate sa insoteasca ovulatia – sa fie la mijlocul intervalului dintre doua cicluri, iar pe masura ce boala avanseaza, pot sa apara si alte manifestari, precum tulburarile digestive: durerile la defecatie, constipatia, diareea, durerea la urinat, balonarile. Ulterior, apare infertilitatea“, mai spune dr. Voicu Simedrea.

Ajungem prea tarziu la diagnostic

Multe femei considera normale durerile din timpul menstruatiei, astfel ca merg la medic foarte tarziu pentru diagnostic si tratament, in stadiul III sau IV de boala, cand aceasta se asociaza cu infertilitatea. Pe de alta parte, nici medicii nu dau atentie si nu detaliaza durerea acuzata de pacienta. Cat de puternica este? Cedeaza la antalgice? Se insoteste si de alte manifestari? „Pacientele trebuie ascultate, pentru ca ele stiu foarte bine sa-si descrie boala. Pentru ca o traiesc zi de zi, ani la rand. Apoi, in momentul in care medicul le examineaza, el trebuie sa ia in calcul boala asta. Urmeaza examenul ecografic avizat. Ecografia transvaginala e suverana. Dupa descoperirea bolii, se completeaza cu examenul IRM dedicat, facut dupa un protocol special.“

In faza incipienta, endometrioza se trateaza prin schimbarea stilului de viata si prin medicatie prescrisa de medici specializati. „Tratamentul include mai multe clase de substante: de la antalgice, care controleaza durerea, pana la tratamente hormonale – contraceptive orale, care pot fi administrate continuu si discontinuu. Daca sunt administrate discontinuu, pacienta are menstra si impresia de normalitate, dar controlul bolii e mai prost“.

Exista tratamente hormonale mai agresive, care induc menopauza medicamentoasa. „Ele nu pot fi folosite mai mult de 3 luni pentru ca apar osteoporoza si alte complicatii ale menopauzei. Aceste tratamente hormonale sunt recomandate cand controlul durerii nu se poate obtine cu un tratament mai bland“, atrage atentia dr. Simedrea.

Potrivit dr. Simedrea, endometrioza se opereaza in ultima instanta. „Daca nu mai cedeaza la tratamentul antalgic. O alta indicatie e afectarea unui organ vital, daca leziunile incep sa afecteze ureterele, intestinul – le ingusteaza – atunci trebuie operata, ca pune in pericol viata pacientei.“

Dar, daca o pacienta are endometrioza, nu are dureri, dar este sterila, nu are indicatie chirurgicala. „Chirurgia nu asigura o rata mai buna a sarcinilor. Trebuie facuta fertilizare in vitro. O sarcina obtinuta reduce endometrioza. Daca nu, orice protocol de stimulare poate agrava boala“, considera dr. Voicu Simedrea.

Medicul trebuie sa ia in calcul ce-si doreste pacienta si sa impinga operatia cat mai tarziu. „In momentul in care a luat decizia chirurgicala, trebuie sa opereze tot, ca un oncolog. Altminteri, chirurgia a fost inutila. Orice tesut endometriozic lasat in urma asigura recidiva. Iar medicul care vine dupa tine va avea o sarcina mult mai grea. Aceasta e o mare problema cu chirurgia endometriozei de la noi“, conchide dr. Simedrea.

„Diagnosticul ramane o provocare“

Din pricina simptomatologiei nespecifice, diagnosticul endometriozei ramane o provocare, spune, la randul ei, prof. dr. Elvira Bratila, medic primar obstetrica-ginecologie, seful Clinicii de Obstetrica Ginecologie „Prof.dr. Panait Sarbu“ din Bucuresti, membru fondator al Societatii Est-Europene de Endometrioza si Fertilitate, presedintele Societatii Romane de Uroginecologie.

„In momentul de fata, nu exista un algoritm de diagnostic standard acceptat in unanimitate. Alegerea modalitatilor imagistice pentru suspiciunea diagnosticului de endometrioza sunt efectuate in functie de: istoricul pacientei, examenul clinic, simptome, tratamentul efectuat si raspunsul la tratament. Analiza minutioasa a acestor factori poate sugera prezenta si localizarea implanturilor. Identificarea corecta a acestor simptome poate sa ghideze alegerea investigatiei imagistice adecvate, in functie de compartimentul afectat. Intarzierea diagnosticului contribuie la morbiditatea asociata cu endometrioza“, explica prof. dr. Elvira Bratila.

Chirurgie cu robotul da Vinci

Potrivit specialistei, terapia cu medicamente nu poate eradica endometrioza, ci poate doar ameliora statusul hormonal pentru a ameliora simptomatologia. „Trebuie mentionat faptul ca tratamentul definitiv al endometriozei nu este histerectomia totala  – indepartarea chirurgicala a uterului si a ovarelor – ci excizia completa a leziunilor endometriozice“, atrage atentia medicul. „Din pacate, majoritatea ginecologilor nu sunt instruiti in cazuri avansate de endometrioza“.  

Daca in urma cu 2-3 ani chirurgia laparoscopica reprezenta „standardul de aur“ pentru diagnosticul si tratamentul acestei boli, acum, chirurgia robotica este forma avansata de chirugie minim invaziva. Astfel, in timpul interventiei chirurgicale, peretele abdominal nu se mai incizeaza, ci se practica patru incizii mici, care permit recuperarea rapida postoperatorie a pacientei.

„Sistemul da Vinci este o platforma sofisticata de chirurgie robotica care a fost conceputa pentru a amplifica si a extinde capacitatile chirurgului. Cu ajutorul da Vinci, prin intermediul acestor incizii sunt introduse 4 trocare special concepute pentru a reduce trauma de la nivelul peretelui abdominal, cu scopul de a reduce durerea postoperatorie. Prin aceste trocare sunt introduse instrumentele de lucru miniaturizare si o camera 3D de inalta definitie. Sistemul da Vinci este format din 3 componente separate: consola chirurgului, cartul pacientului, care este pozitionat deasupra pacientului ce contine cele 4 braye robotice – trei instrumente diferite si o camera 3D de inalta definitie si turnul de control  – un calculator care integreaza informatiile trimise de la consola chirurgului, camera si cele 3 brate robotice“, detaliaza prof.dr. Bratila.

Imaginea este marita de 10 ori

Vizualizarea 3D a campului operator permite o claritate superioara pentru vizualizarea anatomiei marite de pana la 10 ori si evaluarea leziunilor endometrioze. „Un alt avantaj al acestui sistem este ca permite schimbarea camerei pe oricare din cele 4 trocare – in cazul in care exista leziuni profunde la nivelul pelvisului, ce nu pot fi evaluate eficient din cauza distorsionarii anatomiei. Spre deosebire de chirurgia deschisa  – prin incizie larga pe abdomen – unde chirurgul, desi are acces vizual bun, in zonele profunde din pelvis are doar acces digital, in cadrul chirurgiei robotice camera 3D are acces in zone profunde din pelvis, oferind avantajul de mari imaginea de pana la 10 ori. Din acest motiv, gesturile chirurgicale sunt mult mai sigure, deoarece in aceste spatii exista structuri vasculare si nervoase care trebuie protejate, pentru a asigura o calitate buna a vietii dupa interventia chirurgicala“.

Utilizarea camerei 3D/HD permite identificarea a peste 98 % din leziunile de endometrioza, adauga universitarul. „Dintre toate leziunile detectate, achizitia imaginii 3D a permis vizualizarea unei proportii semnificativ mai mare – 99,5%, in comparatie cu interventiile laparoscopice clasice 2D -79,3%. Vizualizarea leziunilor endometriozice robotice  – care ulterior au fost confirmate prin examen histopatologic final – permite identificarea unui numar mai mare in toate compartimentele anatomice, inclusiv cele cu aspect atipic sau latime mai mica de 5 milimetri“.

Analiza datelor prin regresie logistica a ajuns la concluzia ca exista o sansa de 2,36 ori mai mare de a detecta leziuni endometriozice prin intermediul camerei 3D/HD, int cu laparoscopia clasica 2D/HD. In plus, exista anumite leziuni atipice care pot fi vizibile numai prin intermediul camerei 3D/HD, mai spune prof.dr. Bratila.

Pacientele se recupereaza mai repede

Pentru paciente, operatiile facute cu robotul sunt net avantajoase. „Vorbim de durere postoperatorie scazuta, de reducerea riscurilor de hemoragie post-interventie chirurgicala, de timp de recuperare mai scurt, de lipsa traumei produse asupra peretelui abdominal, de rata scazuta de complicatii, de timpul de spitalizare redus, de recuperarea postoperatorie rapida si de reintegrarea rapida in activitatea sociala“.

Alte beneficii ale chirurgiei robotice sunt reprezentate de abilitate sporita a chirurgului de a efectua disectii dificile  – abord si vizibilitate superioara pentru separarea tesuturilor, rata scazuta a complicatiilor intraoperatorii, sanse scazute de a primi transfuzie de sange, rata scazuta de convertire la interventie chirurgicala clasica – prin incizie mare la nivelul peretelui abdominal.

Tehnica da Vinci Canvas/Tile Pro consta in integrarea unui sonde de ecografie – transvaginala, transrectala – care permite urmarirea in timp real in momentul interventiei chirurgicale a extensiei leziunilor endometriozice. „Practic, putem urmari excizia completa a unui nodul de endometrioza profunda situat la nivelul regiunii intestinului gros, fara a afecta peretele intestinal. Tehnica da Vinci Canvas permite afisarea simultana a campului operator prin sistemul 3D si a imaginilor ecografice 2D. Aceasta tehnica creste acuratetea cu care chirurgul poate opera si ofera un beneficiu superior in ceea ce priveste calitatea actului chirurgical. Pe viitor, se va putea utiliza si un sistem de rezonanta magnetica care va fi superior ecografiei in ceea ce priveste calitatea imaginilor obtinute“, adauga universitarul.

In patologia femeii aflate in perioada fertila acuratetea oferita de rezectia robotica este superioara. „Tratamentul chirurgical al unui chist endometriozic reprezinta un subiect delicat in cazul pacientelor care sufera de infertilitate. Scopul interventiei chirurgicale este de a exciza camasa chistului ovarian si de a pastra cat mai mult tesut ovarian, deoarece cantitatea ovocitelor la aceste paciente este oricum scazuta. Acest aspect este important pentru pacienta indiferent de modalitatea prin care alege sa procreeze: pe cale naturala, prin inseminare artificiala sau prin fertilizare in vitro. Se poate afirma, fara dubiu, ca dificultatea interventiilor chirurgicale realizate pacientelor cu endometrioza severa poate fi comparata cu cea a interventiilor oncologice, pentru ca, in sine, endometrioza este ca o suferinta oncologica, ea se cronicizeaza, alchimizeaza, se intinde, leziunile se inmultesc si adera, prind organele din jur“, conchide prof.dr. Elvira Bratila.

Unele alimente agraveaza boala

Hrana poate contribui la o evolutie mai rapida a bolii sau, dimpotriva, la un control mai usor al acesteia. „Alimentatia trebuie sa elimine orice sursa de estrogeni – fara sfecla, fara soia, fara morcovi – fara carne rosie, inclusiv ton“, enumera dr. Voicu Simedrea. Carnea alba sa fie de la tarani, pestele sa fie pescuit si nu provenit din crescatorii. „Pacientele trebuie sa evite substantele care irita leziunile din endometrioza – glutenul, de exemplu, zaharul, lactatele de vaca si de oaie, si drojdia“, adauga medicul. Sunt permise legume si fructe cat mai putin preparate termic, vinul, uleiul de masline si citricele. Trebuie schimbat modul de viata, intrucat, pana la varsta menopauzei, boala poate recidiva.

Sursa: adevarul.ro

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole