Tintaura, numita si fierea pamantului, frigurica, potroaca, floarea de friguri sau scateuta de friguri, creste in fanetele umede din regiunea muntoasa. Pe vremuri, romanii foloseau acesta planta in boli de stomac si la vindecarea ranilor.
Oamenii de stiinta au confirmat aceste intrebuintari si au gasit ca planta contine un principiu amar (aritaurina), un glicozid (eritrocentaurina), un alcaloid (eeritricina), rezine, gume, saruri minerale, acid oleanolic, eritrosterina etc.
In lucrarea sa, „Plante medicinale in apararea sanatatii„, farm. Corneliu Constantinescu sustine ca tintaura se foloseste pentru marirea poftei de mancare, regenerarea sangelui la cei anemici. Mai are proprietatea de a scadea febra, fapt pentru care unii cercetatori o recomanda ca un bun inlocuitor al cojii arborelui de chinina.
In bolile de ficat, tintaura aduce ameliorarea prin cresterea secretiei biliare
-In caz de intoxicatii alcoolice sau intoxicatii cu substante chimice, se administreaza 1-2 cani de infuzie combinata de tintaura pe zi. Aceasta favorizeaza eliminarea toxinelor prin scaun, urina si transpiratie, iar cel mai important efect este cel de drenor si protector hepatic. Ceaiul de tintaura se prepara dintr-o lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Dupa 15 minute ceaiul se strecoara si se indulceste. Se bea un sfert de pahar, cu o jumatate de ora inaintea meselor principale.
-In caz de diskinezie biliara, se dministreaza cate o lingurita de tinctura de tintaura, diluata cu putina apa, cu 15 minute inainte de fiecare masa, timp de 3 saptamani. Aceasta are un puternic efect stimulent asupra musculaturii netede de la nivelul veziculei biliare, favorizand varsarea bilei in colecist.
Tinctura se prepara prin macerarea, timp de 8 zile, a 20 g planta in 100 ml alcool de 70 de grade. Dupa trecerea timpului de macerare, continutul sticlei se filtreaza, iar tinctura rezultata se pune in sticlute mici, inchise la culoare.
-In caz de hepatita virala (A, B sau C), se administreaza cate 4 lingurite de pulbere de tintaura pe zi, in cure de 1 luna, cu o saptamana pauza. Este foarte eficienta in fazele incipiente ale bolii, inhiband proliferarea virusurilor si incetinind foarte mult ritmul de evolutie.
Tintaura, un bun remediu pentru marirea poftei de mancare
In caz de anorexie, se recomanda o mica doza de pulbere de tintaura care se tine sub limba timp de 15 minute, dupa care se inghite cu putina apa. Vei observa ca senzatia de foame apare foarte rapid.
De asemenea, in cazul copiilor se recomanda siropul de tintaura dupa urmatoarea formula: peste 10 g planta maruntita se toarna 300 ml apa fierbinte. Se lasa timp de 15 minute apoi se strecoara si se adauga 500 g zahar. Din acest sirop se beau 3 paharele pe zi inaintea meselor principale.
Adultii pot folosi vinul de tintaura obtinut in modul urmator: se macereaza 60 g planta maruntita timp de 8 zile cu 1 litru vin negru. Dupa trecerea acestui timp se strecoara si se indulceste cu 100-200 g zahar. Inaintea fiecarei mese principale se bea un paharel.
Tintaura si bolile de stomac
-In caz de balonare si dispepsie, se administreaza cu 5 minute inainte de a manca cate o lingurita de tinctura de tintaura. Aceasta stimuleaza secretia de sucuri digestive, secretia de bila si usureaza digestia.
Tintaura are proprietatea de a scadea febra
-In urma studiilor de specialitate, s-a dovedit ca tintaura este printre cele mai puternice plante romanesti cu efect febrifug. Anumite substante din continutul plante au efect sudorific, activand astfel un mecanism natural de reglare a temperaturii organismului. Contra acceselor de febra, indiferent de cauza lor, adultilor li se administreaza cate o lingurita de tinctura de tintaura, de 4-6 ori pe zi, iar copiilor li se administreaza siropul, 4-6 lingurite pe zi, dar nu mai mult de 3 zile la rand.
-In caz de raceala si gripa, se recomanda infuzia combinata de ceai de tintaura. Se consuma cate o jumatate de cana de 4-5 ori pe zi, pe stomacul gol. Infuzie combinata se prepara in felul urmator: se maruntesc 2-3 lingurite de planta si se pun la macerat in apa pentru 10 ore, apoi se filtreaza si se pune deoparte lichidul, iar planta se fierbe timp de 5 minute in 250 ml de apa. Dupa ce se raceste, se filtreaza si se amesteca cele 2 lichide.
Extern, planta se foloseste sub forma de bai in diferite boli ale pielii
-In caz de rani si eczeme, se aplica pe zona afectata suc proaspat de tintaura, obtinut prin zdrobirea tulpinilor proaspete. Acestea au efect antiinflamator, antiinfectios si favorizeaza vindecarea rapida si fara semne pe piele. De asemenea, se pot face si spalaturi locale cu macerat la rece concentrat.
-Pulberea de tintaura se foloseste ca adjuvant in caz de acnee si alte afectiuni ale pielii. Aceasta are o mare actiune depurativa ce se resimte pregnant si la nivelul sangelui.
-In caz de nevralgie sciatica, se aplica, pe zona dureroasa, cataplasme calde cu tintaura, care se tin vreme de 1 ora. Tratamentul se face in timpul crizelor de sciatica, de 2 ori pe zi.
-In caz de oxiuri, se fac bai calde de sezut, cu infuzie combinata de tintaura. De asemenea, suplimentar, o data la doua zile, se face si cate o clisma cu infuzie combinata de tintaura, introducandu-se prin rect cca 200 ml de extract.
Cele mai eficiente plante medicinale pentru tonifierea vezicii biliare
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: