Musetelul, numit in unele locuri si romanita, matricea sau moruna, este una dintre cele mai vechi si folosite plante medicinale. Acesta creste pretutindeni, pe marginea drumurilor, ogoarelor, pe langa case, iar in unele regiuni ale tarii se gasesc campii intinse cu musetel.
Florile (Flores Chamomillae) contin ulei volatil, de culoare albastra, care datorita unui principiu numit azulen si a unui glicozid de natura flavonica (apigenina) au proprietati antispasmodice, anestezice, dezinfectante si antiinflamatorii. Florile pot fi folosite in stare proaspata, insa compusii activi isi pastreaza calitatile timp de un an, daca sunt uscate intr-un loc intunecos si uscat.
Datorita acestor insusiri, infuzia de musetel calmeaza spasmele muschilor stomacului provocate de gastrite si colitele insotite de colici. Azulenul din uleiul de musetel prezinta un efect favorabil in unele stari alergice, astmul bronsic al copiilor, declara Corneliu Constantinescu in cartea „Plante medicinale in apararea sanatatii„.
Se pare ca proprietatile antiseptice si bactericide ale musetelului sunt mult apreciate in medicina stiintifica. Cercetarile mai noi au dovedit faptul ca florile de musetel sitate, din care s-au eliminat coditele si receptaculul prin sitare, sunt mai active decat florile intregi, iar acest fapt se datoreaza celulelor cu ulei volatil care contin azulen si care sunt fixate numai pe aceste mici floricele. De asemenea, continutul in flavone este mai ridicat in florile tubuloase decat in cele intregi.
Florile de musetel intra in compozitia ceaiurilor contra colicilor pentru adulti si copii, anticolitic, gastric, sudorific gargara si a produselor cosmetice.
Iata cum se prepara infuzia de musetel:
Infuzia de musetel se prepara din 1-2 lingurite de flori intregi sau sitate, peste care se toarna o ceasca de apa clocotita. De asemenea, se mai poate prepara si sub forma de decoct: se macereaza 1-2 lingurite de flori intr-o jumatate ceasca de apa rece, timp de 30 minute. Se strecoara lichidul si se pune deoparte. Peste florile ramase se toarna jumatate ceasca de apa clocotita si se lasa 15 minute la infuzat. La final, se strecoara si se amesteca ambele lichide. In acest mod se extrag majoritatea principiilor active din florile de musetel.
Trebuie sa fim foarte atenti la prepararea ceaiului. Daca il facem prea concentrat, acesta devine toxic. De asemenea, musetelul nu trebuie combinat cu aspirina (contine o substanta numita cumarina, care in concentratii mari poate pune viata in pericol) ori sedative si este interzis in timpul sarcinii, deoarece poate cauza contractii uterine care duc la piederea fatului.
Specialistii fitoterapeuti recomanda ca din cand in cand sa se renunte la medicamente, in favoarea musetelului, o planta pe care o putem culege chiar noi, o putem usca si folosi pe tot parcursul anului.
Indicatii terapeutice musetel
-Dupa cum spuneam si mai sus, infuzia de musetel se recomanda contra diareei si, in general, in toate afectiunile stomacului si intestinelor, de cele mai multe ori in combinatie cu menta. De asemenea, o actiune binefacatoare aduce si in cazul bolilor de ficat.
-In cazul balonarilor de stomac, se recomanda un ceai preparat din musetel si fenicul, cate 2 linguri, radacina de nalba, de lemn dulce si frunze de menta, cate 4 linguri din fiecare. Din acest amestec, se iau 2 linguri care se oparesc cu 2 pahare de apa. Se lasa la infuzat timp de 15 minute, dupa care se strecoara si se indulceste cu miere. Se bea in cursul zilei cate un sfert de pahar cu ceai.
-In caz de gastrite si enterite se poate folosi urmatorul amestec de plante: musetel, coada soricelului, pelin, menta si salvie. Se infuzeaza 2 linguri din acest amestec de plante cu 1 pahar cu apa. Se lasa 15 minute la infuzat, apoi lichidul se strecoara si se bea neindulcit, pe stomacul gol, in cursul unei zile, in doua reprize.
-Musetelul este recomandat si pentru ameliorarea durerilor provocate de menstruatie. Se recomanda un ceai din 40 g musetel, 30 g de frunze de menta si 30 g radacina de valeriana. O lingura din acest amestec de plante se opareste cu o cesca cu apa. Dupa racire se strecoara, se indulceste si se beau 2-3 ceaiuri pe zi.
-In cazul copiilor/bebelusilor, pentru calmarea colicilor si eliminarea gazelor, se recomanda ceaiul de musetel, impreuna cu anason sau fenicul.
-Infuzia de musetel ajuta la scaderea febrei, in caz de raceli si gripa, provoacand
-Cercetatorii au descoperit ca principiile active din florile de musetel ajuta celulele sistemului imunitar sa identifice si sa elimine mai rapid sursele de infectie din organism. Consumul a 3-4 cani cu ceai de musetel, timp de 2 saptamani, au demonstrat atat existenta unei puternice activitati antibacteriene, cat si o eliminare accelerata a toxinelor.
-Datorita proprietatii antiseptice, musetelul se foloseste extern sub forma de cataplasme, clisme, gargara si bai in diferite afectiuni, calmand durerile si reducand inflamatiile. Pentru gargara sau bai pentru ochi se face o infuzie din 15 g (3 linguri) flori de musetel cu 200 ml apa. Dupa 10-15 minute se strecoara lichidul, la care se adauga 4 g acid boric.
-Musetelul este foarte eficient si in cazul ranilor cu puroi, arsuri, hemoroizi, dureri de gat, ulceratii ale pielii, leucoree, abcese dentare, conjuctivita etc.
-In caz de arsuri, musetelul se poate folosi sub forma de ulei. Uleiul de musetel se poate prepara in felul urmator: 10 g flori sitate (2 linguri) se umezesc cu 1 ligura de alcool. Dupa cateva ore, se adauga si 100 g ulei de floarea soarelui sau ulei de masline si se incalzeste pe baia de apa (un vas cu apa in care se pune vasul cu musetel) timp de 2-3 ore pana ce alcoolul s-a evaporat. In tot acest timp, uleiul se amesteca, iar la final se strecoara si se stoarce. Uleiul obtinut se pastreaza in sticle inchise la culoare si se pastreaza la rece.
-Recent, ceaiul de muşeţel, consumat pentru perioade îndelungate, a fost asociat cu un risc mai mic de cancer al tiroidei, potrivit unui studiu de mică amploare realizat în Grecia, informează Reuters.
-Daca va fi folosit in fiecare seara, inainte de culcare, va aduce reale beneficii somnului. Este recomadat ca acest tratament cu ceai de musetel sa fie urmat cel putin o saptamana pentru a fi eficient.
-Ceaiul de musetel face parul sa capete un aspect mai matasos si in acelasi timp intareste radacina firului de par.
-Ceaiul de musetel, aplicat pe fata, calmeaza tenurile inrosite si iritate. De asemenea, pentru tenurile ridate, iritate, congestionate si uscate, se aplica comprese. Baile de aburi facute cu musetel ajuta la curatarea radicala a tenului.
Citeste si:
Bai cu ceai de musetel pentru hemoroizi
Servetele umede pentru bebelusi cu levantica si musetel 100% naturale
Cultivarea musetelului in gradina. Sfaturi pentru coltul de sanatate din curtea ta
Sanatate din natura cu flori de galbenele si musetel
Crema cu musetel. Cum sa o prepari singur acasa si ce beneficii are pentru piele
5 masti bio cu flori de musetel pentru infrumusetarea tenului
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Vezi si Musetelul. Tot ce trebuie sa stii despre cea mai veche si folosita planta medicinala […]
[…] Musetelul este una dintre primele plante pe care omul a folosit-o in scopuri terapeutice. Acesta este consumat, de regula, sub forma de ceai, insa uleiul de musetel este chiar mai eficient in unele situatii. […]
[…] dintre cele mai populare plante medicinale in Romania este musetelul. Ajuta digestia, calmeaza iritatiile, este recomandat in infectiile respiratorii, dar in acelasi […]