1.1 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Paducelul, cea mai buna planta recomandata in afectiunile inimii

Paducelul este un arbust spinos, care creste prin carnguri si pe langa marginea padurilor. In unele locuri i se mai spune gherghin sau maracine alb.

In medicina se folosesc florile, frunzele si fructele. Toate partile acestei plante contin principii active de natura flavonica, colina, acetilcolina, trimetilamina, acid cafeic, ulei volatil, cu actiune sedativ-cardiaca, asemanatoare valerianei. Fructele contin vitaminele C, B, acizii citric si tartric.

Abia dupa anul 1850, paducelul a devenit celebru, fiind folosit ca remediu in bolile cardiace. Medicul irlandez Green a descris in numeroase tratate succesele pe care le-a inregistrat, tratand cu paducel diferite afectiuni ale inimii.

Conform studiilor stiintifice internationale, s-a dovedit faptul ca preparatele din paducel au insusirea de a regla tulburarile nervoase ale inimii, exercita o actiune calmanta asupra sistemului nervos, avand in acelasi timp si proprietatea de a scadea putin tensiunea arteriala, relateaza farm. Corneliu Constantinescu in cartea sa “Plante medicinale in apararea sanatatii”. Se recomanda in anghina pectorala, tulburari de menopauza, ateroscleroza, emotivitate excesiva, nevroze cardiace si stari de excitabilitate cu aritmie marcata. La cardiaci se recomanda ca o completare a tratamentului cu digitala sau cand aceasta nu este suportata. Vezi si: Puterile vindecatoare ale florilor de paducel

Ceai de paducel

Ceaiul de flori sau fructe se prepara prin infuzie. O lingurita de flori sau fructe se opareste cu 250 grame apa clocotita. Dupa 15 minute, ceaiul se strecoara, se indulceste si se bea in cursul unei zile. Florile sau fructele de paducel, asociate cu valeriana si talpa-gastei, isi maresc efectul medicinal.

Tinctura de paducel

Tinctura se prepara in modul urmator: 20 grame flori sau fructe se macereaza timp de 10 zile in 100 grame alcool de 60 de grade. Din aceasta tinctura se iau de tri ori pe zi cate 10-15 picaturi inainte de culcare. La cardiaci, pe langa reglarea batailor inimii, tinctura produce un somn linistitor.

Amestecul de tinctura de paducel cu tinctura de valeriana se recomanda in bolile de inima si origine nervoasa. Din acest amestec se iau de 3 ori pe zi, cate 30-50 picaturi, inainte de masa.

Pulbere de paducel

Se obtine prin macinarea cu rasnita electrica de cafea a florilor uscate. Se administreaza o lingurita de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba vreme de cateva minute, dupa care se inghite cu apa. Este recomandata in ulcerul gastric, gastrita hiperacida, bolile hepatice grave.

Important: tratamentul cu paducel trebuie practicat consecvent, minimum 3 luni de zile.

Iata lista afectiunilor care se trateaza cu paducel:

-Paducelul ajuta in prevenirea si combaterea hipertensiunii arteriale: se face un tratament cu tinctura de flori de paducel vreme de 3 luni, cu 2 saptamani de pauza. Se ia cate 1 lingurita diluata in putina apa, de 3-4 ori pe zi.

-Paducelul este indicat in insuficienta cardiaca, anghina pectorala, dar si prevenirea infarctului: in urma unui studiu efectuat pe 1011 pacienti cu insuficienta cardiaca, carora li s-a administrarea 5 ml de tinctura de paducel (aproximativ o lingurita, de 4 ori pe zi, in cure de 6 luni), s-a evidentiat faptul ca remediul a imbunatatit irigarea cu sange a inimii, a favorizat activitatea muschiului cardiac si a prevenit infarctul.

-Paducelul te scapa de palpitatii: se ia 1 lingurita de tinctura, de 4 ori pe zi, timp de 6 luni. Acest tratament are efecte exceptionale de reglare si stabilizare a ritmului cardiac.

-Paducelul este eficient in reducerea colesterolului: in urma tratamentelor cu paducel, s-a remarcat o reducere cu pana la 40% a nivelului colesterolului din sange. Paducelul se foloseste sub forma de pulbere, 3-4 lingurite pe zi, in cure de 1 luna, cu 1 saptamana pauza.

-Paducelul te scapa de simptomele specifice premenopauzei (bufeuri, palpitatii, stari de neliniste si nervozitate): se face o cura cu tinctura de paducel, din care se iau 3-4 lingurite pe zi, pe o perioada de 1 luna, cu 4 zile de pauza.

Precautii si contraindicatii

Paducelul este una dintre plantele cele mai bine tolerate de organism, neproducand tulburari organice sau de alta natura. Dintre cei tratati pe termen lung cu extracte de paducel, sub 2% au acuzat reactii adverse, cele mai multe dintre ele usoare: vertij, dureri gastrice slabe, inapetenta temporara.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole