Frasinul este un arbore inalt, cu tulpina dreapta, ce creste prin paduri umede si prin lunci. In scop medicinal se folosesc frunzele si scoarta datorita efectului antiinflamator, analgezic (care calmeaza durerea) si antipiretice (care scad febra).
Frunzele de frasin contin tanin, ulei volatil, vitamina C, glicozizi de natura flavonica (rutina) si de natura cumarinica (fraxina), manitol si acizi organici. Acestea se folosesc pentru insusirile lor diuretice si diaforetice, in tratamentul reumatismului si al gutei.
Dupa cum spuneam mai sus, scoarta de frasin are si ea beneficii nebanuite. Aceasta este folosita de mai mult timp pentru scaderea febrei si are si propietati astringente. Din scoarta de frasin se prepara un decoct care ajuta la reducerea febrei: 1 lingurita de scoarta uscata si macinata se fierbe timp de 5 minute intr-o cana de apa. Se strecoara si se administreaza cu lingurita, de mai multe ori pe zi. De asemenea, scoarta de frasin este folosita si ca remediu impotriva leucoreei, hemoroizilor, eczemelor, plagilor greu vindecabile si acneei.
Iata si alte utilizari terapeutice ale frasinului:
Frunzele de frasin intra in compozitia ceaiului antireumatic si al pulberei laxativ-purgative. Infuzia de frasin se prepara dintr-o de frunze la 250 ml apa. Se acopera 10-15 minute, apoi se strecoara si se consuma si se beau cate 2-3 cani pe zi, de preferinta intre mese.
Infuzia din frunze de frasin se recomanda a fi administrata in: uremie ridicata, reumatism, artrite, artroze, artritism, celulita. De asemenea, datorita efectului cicatrizant, infuzia din frunze de frasin este indicata si in fazele linistite ale ulcerului gastric sau duodenal.
In mixturi oficinale, frasinul ajuta la combaterea metroragiilor. infuzie din 2 lingurite de frunze sau flori la 300 ml apa clocotita. Se consuma fractionat in cursul zilei, dupa mesele principale.
Folosit in alternanta sau in amestec cu alte plante, ceaiul din frunze de frasin combate constipatia. 1 lingura de frunze uscate maruntite se infuzeaza 15 minute in 200 ml apa clocotita. Ceaiul se bea caldut, inainte de culcare. Este excelent si ca laxativ – se recomanda utilizarea pulberii de frunze in amestec cu pulbere de crusin, cicoare, fenicul, volbura.
Extern, frasinul ajuta la tratarea leucoreei, hemoroizilor si a ranilor greu vindecabile. Se foloseste sub forma de bai locale, infuzia concentrata realizata din frunzele frasinului (15 linguri la 1 litru de apa).
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Ceaiuri care combat candida. Cand natura te scapa de neplaceri
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: