Coada racului (Potentilla anserina) este o planta ce creste pe langa rauri, in poieni umede si prin locuri necultivate. In popor, i se mai spune iarba gastelor, scrantioare, prescura, troscot, argintel, buboasa si se remarca prin florile micute de culoare galben-auriu.
Frunzele si rizomii de coada racului sunt bogate in substante amare, tanin, flavone, colina, steroli, mucilagii, saruri minerale, uleiuri volatile si substante glucidice. Aceste substante ofera proprietati antidiareice, astringente, antispastice, coagulante, hemostatice si spasmolitice.
Iata mai jos ce actiuni terapeutice are coada racului pentru sanatatea noastra:
Dupa unii cercetatori, ceaiul de coada racului are actiune asupra aparatului digestiv, calmand colicile stomacale, regleaza menstruatiile abundente si potoleste durerile. De asemenea, in calculoza renala (piatra la rinichi) si artritele, se recomanda o cura mai indelungata cu ceai din aceasta planta. Uneori se foloseste si radacina.
Coada racului este eficienta in caz de diaree si dizenterie. Datorita proprietatilor astringente, aceasta planta ajuta la normalizarea tranzitului intestinal. Impiedicand eliminarea apei, te scapa de o eventuala deshidratare si deminerelizare a organismului.
Coada racului ajuta la eliminarea parazitilor intestinali. Uleiul volatil din compozitia plantei nu sunt pe placul parazitilor intestinali, inhiband dezvoltarea acestora.
Extern, aceasta planta se foloseste sub forma de spalaturi locale in eczeme, eruptii cutantate, leucoree, in ulceratii ale pielii, in inflamatiile gingiilor, unde pe langa proprietatile antiseptice, cicatizante si hemostatice, are si o actiune sedativa. De asemenea, se poate folosi si sub forma de cataplasma, aceasta avand eficienta crescuta in tratarea ranilor si in stoparea hemoragiilor externe. Cataplasmele se fac prin strivirea frunzelor proaspat culese si puse direct pe zona afectata. Apoi, se leaga cu un pansament steril si se mentine timp de 1 ora.
Iata mai jos cum se poate prepara coada racului:
-Ceai/infuzie de coada racului: se prepara din 2 lingurite de planta uscata si maruntita, la 250 ml apa clocotita. Se lasa la infuzat timp de 15 minute, apoi se filtreaza si beau cate 2 cesti pe zi, de preferat dupa masa. Acesta este eficient in tratarea crampelor si stimulare imunitatii.
-Decoct de coada racului: intr-o ceasca de apa rece se adauga o lingura planta uscata si maruntite. Preparatul se lasa la macerat pentru 15-20 de minute, dupa care se pune la foc iute si se lasa la fiert pentru inca 15-20 de minute. La final, se strecoara si se utilizeaza pentru tratarea ulceratiilor cutanate, a gingivitei si pentru stoparea sangerarilor.
-Tinctura de coada racului: intr-un borcan cu filet se adauga 50 g de radacina macinata si 150 ml de alcool de peste 70%. Se amesteca bine, se inchide borcanul si se lasa la macerat timp de 2 saptamani, agitandu-se zilnic. La final, se strecoara si se toarna in sticlute mici, de culoare inchisa. Se administreaza cate o lingurita de 3 ori pe zi, de preferat dupa mese. Acest preparat se recomanda in caz de artrita, afectiuni ginecologice si hemoragii.
Contraindicatii
Preparatele din coada racului se utilizeaza doar dupa mesele principale, pentru ca pot provoca disconfort gastro-intestinal.
Persoanele care sufera de afectiuni hepatice si ale rinichilor, nu trebuie sa consume preparate din aceasta planta.
Vezi si:
Coada vacii/Lumanarica neagra. Efecte terapeutice
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: