Varicele sunt inestetice si pot fi periculoase daca nu sunt tratate la timp. Ceaiurile au fost dintotdeauna un remediu ieftin si la indemana pentru aceasta afectiune.
Sfaturi pentru persoanele care sufera de varice:
- sa evite cat mai mult cu putinta urmatoarele alimente: zahar, faina alba, prajeli, sucuri carbogazoase, uleirui rafinate, margarina, mancaruri fierte prea mult;
- se recomanda: miere, sucanat (inlocuitor de zahar), paine integrala, legume crude, peste, uleiuri presate la rece, fructe de sezon, varza, conopida, hrean, salata de ceapa rosie, castane coapte, struguri, citrice;
- sa doarma fara perna, cu picioarele mai sus decat capul;
- sa evite statul prea mult in picioare sau statul picior peste picior;
- sa evite purtarea hainelor care ingreuneaza circulatia sangelui;
- sa evite tutunul;
- sa tina picioarele mai sus cel putin 20 de minute pe zi.
Ceaiuri contra varicelor:
Ceaiul de afine. Preparatele obtinute pe baza de afine produc reactivarea microcirculatiei locale, ameliorand si fluxul venos, usurand indepartarea lichidelor interstitiale si reducand astfel edemele. Au aplicatie in tratamentul insuficientei venoase, cronice si a complicatiilor care survin: varice, varicoflebite, tromboflebite.
Se face ceai din 1-2 lingurite de frunze si fructe la o cana de apa si se beau 2-3 cani pe zi. Se mai poate face decoct din 100 de grame de fructe la 1 litru de apa si se bea intreaga cantitate pe durata intregii zile.
Ceaiul din frunze de alun. Frunzele de alun sunt folosite ca vasoconstrictoare, tonifiante venoase in tratamentul varicelor si edemelor, ca antihemoragic si pentru marirea rezistentei capilarelor. Uleiul volatil obtinut din frunze de alun are proprietati vasoconstrictive si bacteriostatice.
Se face infuzie din o lingura de frunze la o cana de apa, se consuma 2-3 cani pe zi.
Ceai din castan salbatic. Trebuie precizat ca acest decoct se foloseste doar in uz extern. Escina, o substanta continuta de castanul salbatic are proprietati antiedematoase, diminuand totodata fragilitatea capilarelor. De mentionat este faptul ca aceasta substanta este necrozanta in aplicatii externe, iritanta pentru tractul digestiv si toxica pe cale intravenoasa.
Se prepara decoct din coaja de pe ramurile tinere ale castanilor salbatici sau chiar din coaja de pe fructele tinere. Se folosesc 2 linguri de scoarta la o cana de apa, se fierbe timp de 15 minute la foc mic, completand apa de evaporare. Se aplica local sub forma de comprese in varice, flebite si hemoroizi.
Piureul din castane comestibile este excelent pentru persoanele care au varice.
Ceai de papadie. Se face infuzie din 2 lingurite de planta la 250 ml de apa fiarta. Se lasa la infuzat 5-10 minute si se beau 2-3 cani pe zi dupa mesele principale.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: