3 C
București
duminică, decembrie 22, 2024

Stomatita. 10 plante medicinale care te scapa de aceasta afectiune a gurii

Stomatita este o inflamatie a mucoasei bucale, bolnavul resimtind dureri vii, uneori senzatia de arsura in cavitatea bucala, accentuata de alimentele iritante, de condimente.

La inspectia cavitatii bucale se observa hiperemie (roseata), edem, afte, uneori inflamatia se extinde la lueta, cuprinzand comisurile bucale si limba. Stomatita se manifesta cu dureri la deglutitie si febra, declara dr. Pavel Chirila in cartea „Terapie naturista”.

Iata mai jos care sunt cele mai eficiente plante medicinale in stomatita:

1.Busuiocul 

Pentru actiunea sa antiinfectioasa, la nivelul cavitatii bucale (aftoza), busuiocul se poate folosi sub forma de gargara. Se prepara un decoct concentrat, din 100 g planta la 1 litru apa. De asemenea, se pot mesteca si frunze crude de busuioc.

2.Sucul de lamaie 

Acesta contine vitamina C, avand proprietati antiseptice. Se foloseste pentru badijonaj al cavitatii bucale in caz de afte.

3.Nalba mare 

Se utilizeaza ca decoct concentrat, obtinut din 30-50 g planta la 1 litru apa, pentru gargara.

4.Menta 

Se foloseste sub forma de infuzie concentrata, 50 g la 1 litru apa, tot pentru gargara.

5.Turita mare

Se indica in inflamatie si ulcerul cavitatii bucale. Pentru gargara se foloseste decoctul: 100 g planta la 1 litru apa. Se fierbe pana cand se reduce la o treime din cantitatea initiala (se face gargara de 5-6 ori pe zi). Intern, se indica infuzie din 10-30 g planta la 1 itru apa, din care se beau 3-4 cani pe zi.

6.Afinul

Datorita proprietatilor astringente si antiseptice, afinul se utilizeaza in stomatita si aftoza bucala. Se prepara sub forma de decoct, obtinut din 200 g afine la 1 litru apa, care se fierbe pana scade la jumatate. Se face gargara zilnic, de 5-6 ori.

7.Murul

Se administreaza sub forma de decoct concentrat, din 100 g frunze la 1 litru apa, la care se adauga miere sau un pahar de sirop de mure. Se pot face 5-6 gargare pe zi.

8.Salvia

Se administreaza sub forma de decoct concentrat, din 100 g frunze la 1 litru apa. Este indicata in afte si ulceratii determinate de dentitie.

9.Lemnul cainesc 

Frunzele si florile se prepara ca un decoct concentrat, din 50 g la 1 litru apa, si se foloseste pentru gargara.

10.Urzica

Se prepara o infuzie, din 2 linguri de frunze de urzica maruntite, la 1 cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita timp de 15-20 de minute, apoi se strecoara si se face gargara de mai multe ori pe zi. Tratamentul are actiune antiinflamatoare.

Iata mai jos ce presupune si regimul igieno-dietetic:

Aftele pot fi provocate de consumul unor alimente acide sau acidifiante, printr-un exces de alimente iritante (ardei, piper, mustar, nuci), prin carenta de vitamina A.
Un meniu echilibrat previne aparitia stomatitei si a aftelor. Consumul de alimente care contin vitamina C, al sucului de varza cruda (cate 2 linguri la fiecare masa), al germenilor de grau poate duce la disparitia aftelor.

Nu uitat ca tratamentele naturiste dau bune rezultate si in tratamentul aftelor bucale, punand la indemana suferinzilor diverse posibilitati de aplicatii locale, in timpul inflamatiei acute.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole