19.9 C
București
luni, octombrie 28, 2024

Astmul bronsic. Ce plante sunt indicate in crizele de sufocare si cum se administreaza corect

Astmul bronsic este o afectiune manifestata prin crize reversibile de dispnee paroxistica (sufocare), cu respiratie suieratoare si tuse, din cauza unei obstructii generalizate a cailor respiratorii produsa de factori multipli si variati: crizele trec spontan sau prin tratament, dar reapar la intervale nedeterminate, sub influenta unor factori mai mult sau mai putin cunoscuti.

Dr. Pavel Chirila si dr. Maria Chirila, in cartea lor intitulata “Terapie naturista”, ne arata o serie de plante medicinale cu actiune antispastica care sunt indicate ca tratament adjuvant in astmul bronsic. Iata care sunt acestea:

  • Isopul se administreaza ca infuzie, din 20 g frunze si inflorescente la 1 litru de apa. Se beau 2-3 cani pe zi.
  • Trei frati patati se indica pentru actiunea sa antialergica si depurativa. Se foloseste sub forma de infuzie preparata din 30 g planta la 1 litru de apa. Se beau 3-4 cani pe zi.
  • Cimbrisorul de camp are actiune antispastica si antiseptica la nivelul cailor respiratorii. Se utilizeaza o infuzie din 10-20 g la 1 litru de apa. Se consuma 3 cani pe zi.
  • Levantica se indica in tusea chintoasa, spasmodica, care determina si crize de sufocare. Se prepara o infuzie din 10-15 g flori la 1 litru de apa, din care se beau cate 2 cani pe zi.
  • Ventrilica calmeaza crizele de tuse uscata care apar la un astmatic. Se administreaza infuzii din 30 g planta la 1 litru de apa. Se consuma cate 3 cani pe zi, dupa fiecare masa.

Atentie! Nu se recomanda amestecuri de plante, ci folosirea alternativa si prin tatonare a plantelor amintite mai sus.

Crizele de astm bronsic nu pot fi tratate (rapid, energic) cu procedee naturiste; este absolut obligatoriu sa se intervina cu medicamente clasice, pentru a nu se ajunge in dificila situatie de stare de rau astmic.

Prevenirea unor noi crize (deci lupta pentru vindecarea de fond a bolii) trebuie sa inceapa cu remedii naturale si cu intarirea capacitatii imunologice de aparare prin hiposensibilizare specifica (intr-un serviciu de alergologie). In felul acesta, oferim unui numar mare de bolnavi sansa de a scapa de efectele nocive ale preparatelor cortozonice, spray-urilor, simpatomi-meticelor, abuzului de antibiotice etc.

O remarca speciala: astmaticii sunt bolnavi alergici, deci plantele medicinale trebuie administrate cu mult discernamant, in numar cat mai redus, neasociate, pentru a tatona toleranta particulara.

-mierea, prin polenurile ce le contine, poate face rau

-teiul si socul sunt deseori alergizante la acesti bolnavi

Aceeasi prudenta se impune si in cazul medicamentelor: sunt contraindicate produsele farmaceutice de sinteza cu rol tonic (vitamine) amelioratoare ale starii generale (anabolizante), antibiotice, prevenitoare ale infectiei, antiinflamatorii (de tipul fenilbutazonei), antipiretice (de tipul piramidonului), deoarece pot agrava reactiile alergice; sa nu uitam ca la astmatici reactiile alergice se manifesta sub forma de noi crize de sufocare.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole