Gazonul este partea cea mai frumoasa a gradinii, dar pe cat este de frumoasa, pe atat este greu de intretinut. Dupa trecerea iernii, gazonul are nevoie de ingrijiri specifice pentru a arata ca nou in primavara.
Inainte de venire iernii este bine ca gazonul sa fie tuns, astfel va fi mai usor de ingrijit. Daca nu apucati, nu este nicio problema, gazonul poate fi replantat acolo unde nu mai arata bine.
Cum sa ingrijesti gazonul dupa trecerea iernii – tunderea gazonului
Tunderea gazonului este foarta importanta pentru a il pastra sanatos si ingrijit. Aceasta lucrare incepe inca din luna martie, cand pamantul nu mai este umed. Firul ierbii nu trebuie sa depaseasca 5-10 cm, in functie de preferinte. Tunderea se va face mereu in alta directie de fiecare data, pentru a ajuta gazonul sa creasca uniform.
O atentie deosebita trebuie data cutitului de taiat iarba, care trebuie sa fie bine ascutit, pentru a taia firul fara sa-l raneasca. Astfel, iarba va creste frumos. Este important sa alegem pentru aceasta o masina de tuns iarba de calitate, care sa satisfaca nevoile in functie de suprafata peluzei, si sa fie de la o firma de incredere.
Un alt sfat important in intretinerea gazonului este inlaturarea buruienilor. Anumite buruieni pot face probleme gazonului si de aceea, acestea trebuie smulse direct din radacina. Un gazon bine intretinut reduce pagubele provocate de boli si daunatori, de aceea orice deteriorare sau uscatura se va inlatura imediat.
Cum sa ingrijesti gazonul dupa trecerea iernii – scarificarea gazonului
Aceasta lucrare este indicata pentru gazonul cu vechime mai mare de un an, este o afanare a gazonului compactat, se realizeaza cu un utilaj cu cutite verticale, care patrund in sol la 5 cm si taie radacinile superficiale ale plantelor. Astfel, cu ajutorul acestor scarificatoare si aeratoare gazon, ingrijirea acestuia devine mult mai placuta si mai usoara.
Un alt punct important in reinvierea gazonului dupa iarna il reprezinta hranirea acestuia. Fertilizarea se va face cu ingrasamant granulat, care va asigura hranirea gazonului pentru 2-3 luni. Pentru suprafetele mici, fertilizarea se poate face si manual, in ceea ce priveste suprafetele mari, aceasta se face folosind un dispozitiv ce regleaza cantitatea. Oricum ar fi, fertilizarea gazonului este importanta pentru aspectul si sanatatea sa o perioada cat mai lunga de timp.
Completarea partilor goale de gazon cu noi seminte este de preferat sa se faca tot acum, in primavara. Aceasta lucrare se poate face cand temperaturile din timpul noptii sunt mai mari de 8 grade Celsius, pentru ca semintele sa nu inghete. Dupa semanare, semintele se acopera cu pamant maruntit sau nisip pentru a asigura o buna germinare.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: